Cu ce vor ajunge din toamna la scoala copiii din Timis? Microbuzele scolare sunt praf. Ce solutii au primarii?

TIMIS. In  multe localitati din judetul Timis transportul elevilor din satele apartinatoare spre centrul de comuna este o problema majora. Nu sunt suficiente locuri in microbuze, asa incat soferii fac si cate trei sau patru drumuri pentru ca toti copiii sa ajunga la ore, iar multe dintre masinile folosite sunt vechi, nesigure si numai bune de casat.

Inspectoratul Scolar Judetean Timis a centralizat solicitarile venite din judet si a intocmit o lista cu necesarul de micobuze scolare: este nevoie de 45 de masini.

„Initial s-a considerat ca este nevoie de mai putine, dar au venit si alte solicitari si numarul lor a ajuns la 45. Asteptam sa primim cel putin 22, asta ar rezolva probelemele cele mai spinoase. Ce e in plus fata de aceasta cifra va duce la imbunatatirea situatiei existente”,  a spus Francisc Halasz, inspector scolar general adjunct.

Solicitarea Inspectoratului Scolar a fost transmisa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Intre timp, sunt comune din judet unde transportul scolar a devenit periculos pentru elevi.

„Ne e frica sa mai ducem elevii. In mod normal, microbuzul ar trebui casat”

In comuna Darova elevii sunt transportati din localitatile Hodos si Sacosu Mare cu doua microbuze la Scoala Generala din centrul de comuna. Unul dintre aceste microbuze, cel de 8 locuri, este atat de vechi incat necesita reparatii capitale. Mai exista un al doilea microbuz, de 16 locuri, dar chiar si asa se fac doua sau trei curse dimineata si tot atatea la amiaza pentru ca toti copiii sa ajunga la scoala si mai apoi din nou acasa.

„In microbuzul de 8 locuri am bagat din fonduri locale in jur de 2000 de euro, dar mai necesita inca multe reparatii, e foarte vechi. Avem in jur de 70 de elevi pe care trebuie sa-i ducem la scoala, este vorba de distante si de 12 km. Pe langa elevii de generala, mai trebuie transportati si copii de gradinita, cei din Sacos, pentru ca gospodariile sunt raspantite si avem micuti care stau si la 4 km de gradinita.. trebuie sa le asiguram transportul, n-ar avea cum altfel sa ajunga. Am facut demersuri si la Inspectoratul Scolar, si la Consiliul Judetean. Sper sa gasim intelegere, pentru ca ne e frica sa mai ducem elevii cu microbuzul de 8 locuri, in mod normal ar trebui casat„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Sorin Tilihoi, primarul comunei Darova.

Primarul a mai precizat ca localitatea nu are suficienti bani in bugetul local pentru a putea rezolva situatia pe cont propriu.

„Ne-am saturat sa tot asteptam ajutor de la altii si am rezolvat problema cu forte proprii”

In alte localitati din Timis, primarii s-au saturat sa astepte ca cineva sa se tina de promisiune si sa primeasca microbuze scolare, asa ca au incercat sa rezolve problema cu forte proprii. La Peciu Nou, Primaria a cumparat un autocar pentru a aduce copiii din Dinias si Sanmartinu Sarbesc la scoala.

„Contractul cu firma de transport care asigura, pana acum, deplasarea elevilor a fost reziliat, iar transportul este efectuat acum cu acest autocar propriu. Toti elevii dintr-o localitate sunt adusi cu o singura cursa, autocarul fiind suficient de mare pentru transportul tuturor copiilor. Astfel,se efecuteaza o economie de 10 mii de lei pe luna, bani care, pana acum, erau platiti firmei care asigura transportul elevilor. Este important de subliniat faptul ca parintii nu trebuie sa scoata nici un ban din buzunar, transportul fiind asigurat, gratuit, de catre Primaria Peciu Nou”,  explica pentru opiniatimisoarei.ro Ioan Farcalau, primarul comunei Peciu Nou.

Primarul sustine ca aceasta decizie a fost luata in primul rand din cauza intarzierilor foarte mari la decontarea cheltuielilor, dar și din cauza deciziei Guvernului de a plafona aceste decontari la o suma  insuficienta pentru buna desfasurare a transportului scolar.

„Cum  solutia de a le cere parintilor sa suporte costurile deplasarii copiilor  – așa cum a solicitat Inspectoratul Scolar Judetean – este neintemeiata si ilegala, Primaria Peciu Nou a gasit o rezolvare prin achizitionarea acestui autobuz care  sa asigure naveta copiilor din localitatile apartinatoare spre Peciu Nou, pentru a ajunge la cursuri la timp, in siguranta si fara cheltuieli suplimentare din partea parintilor”, a adaugat primarul.

In judetul Timis sunt 38 de microbuze scolare alocate unor primarii de catre Consiliul Judetean Timis, primite in baza unor colaborari cu localitati din alte state ale Europei. De asemenea, mai sunt alte 80 de microbuze scolare care au fost alocate de catre Ministerul Educatiei.

Aproximativ 6.000 de elevi din Timis beneficiaza de transport scolar.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.