Cu chiu cu vai a trecut de 55% realizare. Au aparut noi portiuni asfaltate pe Centura de Sud la Timisoara. Ultima filmare de pe santier. Video

TIMISOARA. Greu se naste cel mai important obiectiv de infrastructura pentru Timisoara, Centura Sud. Zilele acestea, stadiul fizic de realizare a trecut de 55%.
Aceasta, desi, conform contractului, Varianta de Ocolire Sud ar trebui sa fie gata de Craciun, dar e o certitudine deja de multa vreme ca asta nu se va intampla.

CITESTE SI: Pana cand va fi gata centura mare, se apropie de finalizare Centura Mica din jurul Timisoarei. Consiliul Judetean primeste 21 de milioane de lei pentru inca un drum prin Anghel Saligny

Antreprenorul are in continuare o mobilizare insuficienta si, pe parcursul lunii august, a executat lucrari doar pe sectoare izolate ale obiectivului„, transmit reprezentantii Directiei regionale de Drumuri si Poduri Timisoara.

Pe cateva portiuni din traseu s-a asternut asfalt, insa cele mai insemnate lucrari s-au concentrat la un pasaj peste un canal de irigatii din apropiere de Mosnita

In zona Freidorf, la inceputul centurii, s-au facut umpluturi, lucrari de stabilizare a terenului de fundare, s-a asternut si strat de forma, iar in zona Chisoda-Giroc s-a asternut un sector cu strat de baza din mixtura asfaltica. La terasamente s-a lucrat si in zona Mosnita Noua, fiind asternuta piatra sparta, iar apoi stratul de baza din mixtura asfaltica. La finele saptamanii trecute, au fost montate grinzi la un pasaj peste un canal de irigatii tot in zona Mosnitei.

Alte lucrari au fost la capatul opus al obiectivului, in zona comunei Ghiroda, la rampele podului peste raul Bega si la nodul rutier cu DN 6 Timisoara – Lugoj. Au mai fost facute lucrari la retele de apa si gaz, diverse sapaturi, stabilizari ale terenului, reprofilari de taluz, lucrari la structurile podurilor si pasajelor de pe traseu„, mai spun reprezentantii DRDP Timisoara.

Dupa o serie de probleme in actionariatul companiei Tirrena Scavi, care au atras si altele, iar mai apoi au dus la solicitarea unui credit bancar important, care a fost aprobat, cei de la Tirena Scavi au cerut CNAIR un ragaz sa se reechilibreze pentru a putea asigura ritmul necesar pe santierul Centurii Sud de la Timisoara.

Aflat la Timisoara, in urma cu o saptamana, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a spus ca a avut intelegere pentru antreprenor, dar ca ii da ultimul avertisment. Daca mobilizarea nu creste, Sorin Grindeanu a anuntat ca isi va asuma rezilierea contractului, chiar daca se vor pierde luni bune pana cand se va gasi o alta companie sa continue proiectul.

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii din Romania a publicat in luna iunie o Lista Neagra a firmelor care lucreaza oe anumite tronsoane de drumuri, dar care nu isi fac treaba. Pe aceasta lista se afla si Tirrena Scavi, cea care realizeaza Centura Sud a Timisoarei. Cei care se regasesc pe aceasta lista pot fi drastic sanctionati si risca sa nu mai primeasca lucrari in Romania.

Inca de la inceputul lunii aprilie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ameninta cu rezilierea contractului firma care lucreaza la Centura Sud Timisoara, declarandu-se nemultumit de stadiul lucrarilor.

Prevazut in contractul initial cu antreprenorul Tirrena Scavi pentru primavara lui 2022, termenul de finalizare a centurii sud Timisoara a fost prelungit in toamna anului trecut, astfel ca lucrarea ar trebui sa fie gata in decembrie anul acesta.

In urma licitatiei, lucrarea pentru construirea centurii de sud de la Timisoara, in lungime de 25,69 km, a fost atribuita catre antreprenorul Tirrena Scavi S.P.A. Valoarea contractului este de 272.432.921,95 lei fara TVA, avand finantarea asigurata de la bugetul de stat si din fonduri europene.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Chestia cu anumite segmente noi asternute cu asfalt sunt nimicuri. Trebuie atacate si duse spre finalizare pasajele denivelate precum cel din Freidorf, din Calea Sagului cu sens giratoriu la „parter”, cel de la Mosnita la fel cu sens giratoriu la sol, pasaje CF parca 3 la numar, etc. La aceste obiective este mult de lucru si nu la asfaltari…

    • Scot ochii la fraieri . Fac ce e ușor și când ajung la pasaje cer mai mulți bani și mai trag de timp 2 3 ani .
      Ca aia cu ursii de pe autostrada Lugoj – Deva .
      Uite ursii , nu sunt ursii ….
      Avem multă experiență și cu liliecii și cu gândacul de București…etc

    • Nici vorbă de 55%. Bucățele de asfalt nu înseamă mare lucru.
      Aproximativ 10 km sunt practic neatinsi, iar pe cei pe care s-a lucrat, nu s-au atins lucrările scumpe și consumatoare de timp, cum ar fi pasajele – bine zis de meșterul Manole
      În articol e link spre un altul, din 7 martie, când progresul era de 47% (și ăștia exagerați). Deci în fix 6 luni s-a înaintat cu 8%… :{
      Vin ploile, frigul, vor pretinde că nu se poate lucra. Ne prinde iunie 2023 cu nici 60%, iar DRPD va transmite din șantier că „s-au făcut pregătiri pentru cofrare la km 14…” că așa erai toate comunicatele: pregătiri pentru cofrări, pentru betonari și curățări strat vegetal…
      Stadiul de realizare e maxim 35%, nici vorbă de 55.

      • Alo termenul initial din contract era 25 martie 2022, acesta este cel prelungit cu anexe…
        PNL, PSD si UDMR 0 realizari, dar 100% furat !

  2. Dacă la o centura construita în câmpie, dureaza asa de mult , e clar ca firma asta nu are ce sa mai caute la alte licitații. Jalnic !

  3. Centură cu o bandă pe sens ……..ăștia chiar își bat joc de timișoara…..

  4. Trebuia reziliat Ieri, nu inteleg ce vise si-a facut cu ei DRDP, Grindeanu la fel, au avans de 1% pe timp de vara in 6 Luni de lucru perfecte, contractual ei trebuie sa finalizeze pana in Decembrie cu plus 1 an amanare de la termenul initial, se trage de timp degeaba de ambele parti, timp pierdut inutil

  5. Si ce sa faca Grindeanu cu cei?
    Daca le reziliaza contractul trebuie facuta alta licitatie, care dureaza 9-12 luni + inca pana la 2 ani daca este contestata. Deci 3 ani lejer pana la reinceperea lucrarilor.
    Sa ii dea afara sau sa ii ameninte non stop in speranta ca poate misca ceva?

    • Rezilierea, asta e solutia!
      E clar ca nu vor sau nu pot duce proiectul la bun sfarsit in termenii contractuali, care inseamna si un anumit timp.
      Exemplul de evitat este A3 pe segmentul Chetani-Campia Turzii: s-a tot incercat mentinerea contractului initial, desi era clar ca e imposibil sa termine lucrarea. Prelungirea asta a dus la intarzieri de cel putin doi ani, la care s-au adaugat cele cu semnarea noului contract. Dar pana la urma tot rezilierea ramane.
      Alt exemplu de evitat: DJ691, descarcarea A1 – Timisoara prin Giarmata si Dumbravita. S-a reziliat mult prea tarziu…

  6. Anul trecut au pus grinzile peste intersectia spre Sag. De atunci mare lucru nu s-a mai facut la nodul respectiv. Mai sunt unele constructii izolate pe traseu dar nimic legat. Acum a aparut asfalt pe o portiune dintre Ghiroda si Mosnita. Cu ce scop? Nodul din Ghiroda e departe de a fi realizat iar la Mosnita nu s-a facut mai nimic pentru nodul de acolo. Deci practic e un muzeu in aer liber. Ca sa nu mai zic de sensul giratoriu la intersectia cu drumul Boilor…

  7. USL = ZERO REALIZARI .
    GRINDEANU = ZERO