Cu macaraua au fost mutati primii copaci din santierul de pe Calea Bogdanestilor din Timisoara. Video

TIMISOARA. Santierul din zona Caii Bogdanestilor este in plina desfasurare, iar autoritatile au parcurs, in ultimele zile, operatiunile de transplantare a copacilor ce stau in calea dezvoltarii.

CITESTE SI: ‘Au venit si drujbarii lui Fritz’. Copaci frumosi taiati intr-o intersectie din Timisoara. Explicatiile Primariei. Foto

Practic, de marti, au fost mutati 6 copaci, iar autoritatile anunta ca vor mai transplanta si altii in urmatoarea perioada. Dincolo de valoarea dendrologica a pomilor, autoritatile au tinut cont si de o componenta emotionala.

Un locuitor de pe Calea Bogdanestilor, atunci cand a auzit ca vor fi pusi la pamant copacii de pe strada lui, a explicat, intr-un e-mail, povestea teiului ce-i tine umbra in fata casei. Acesta fusese plantat in cinstea fetitei sale, in ziua in care aceasta s-a nascut, iar omul era profund marcat de faptul ca arborele avea sa fie retezat. Impresionati de poveste, reprezentantii firmelor care lucreaza in zona, impreuna cu mai multe directii din Primaria Timisoara, au pus la punct planul prin care sa mute copacul ce cantarea, cu tot cu balotul de pamant, 30 de tone, si sa incerce sa-l salveze.
A fost ridicat cu o macara a STPT, incarcat intr-un camion si apoi transplantat intr-un parc aflat la cateva sute de metri distanta.

„Timișoara trebuie să se dezvolte, dar nu cu prețul pierderii unor copaci valoroși, cărora le-a luat ani să crească și să se dezvolte. Chiar dacă toate noile proiecte includ spații verzi și plantarea de noi copaci, am cerut ca toți arborii valoroși care sunt acum pe șantierele orașului să nu fie tăiați, ci mutați în siguranță. Moștenirea verde a orașului trebuie salvată, iar Timișoara trebuie să redevină orașul parcurilor și al florilor, așa cum era cunoscut în trecut”, a transmis primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Nu aceeasi a fost insa gandirea si in cazul copacilor tineri si vigurosi plantati in urma cu doar cativa ani intr-un scuar de pe santierul de modernizare a strazii Constantin Prezan, la intersectia cu Venus. Insa reprezentantii Primariei au explicat ca in continuare vor fi si taieri de pomi in Timisoara.

„Admitem din capul locului că, pe unele șantiere, unii copaci vor fi tăiați. Sigur că încercăm să salvăm cât mai mulți copaci și să plantăm cât mai mulți copaci. Recent, pentru lărgirea la 4 benzi de pe Prezan și crearea unui nou sens giratoriu, a fost nevoie să tăiem câțiva brazi din intersecția Prezan-Urseni, lucru care a revoltat mulți timișoreni – lucru de înțeles. V-am auzit și vrem să facem mai bine de acum încolo.
Asta am făcut acum, cu mai mulți arbori de pe Bogdăneștilor – și ne vom strădui să facem operațiuni de mutare a copacilor de câte ori va fi posibil.
Nu trebuie să alegem între arbori și dezvoltare urbană, dacă lucrările sunt gândite de la bun început cu cap”, a scris pe pagina sa de socializare viceprimarul Timisoarei, Ruben Latcau.

Va reamintim, la mai bine de jumatate de an de la momentul semnarii contractului cu asocierea de firme care realizeaza lucrarile, a fost finalizat proiectul tehnic, acesta a fost verificat si autorizat, astfel ca muncitorii au inceput munca inca in primele zile ale lunii martie, cu pregatirea santierului.

SYLC CON TRANS, ca lider de asociere, si S.C. LONGHERSIN S.R.L. vor lucra pentru modernizarea Caii Boganestilor, care la finalul lucrarilor va fi deveni primul bulevard din oras cu linii de tramvai inierbate.

Conform proiectului, lucrarea de „Reabilitarea liniilor de tramvai si modernizarea tramelor stradale in Municipiul Timisoara, Traseu 5, Calea Bogdaneastilor” cuprinde reabilitarea liniei cale de tramvai, care va fi dubla si se va amplasa in axul strazii, in platforma proprie, largirea la 2 benzi pe sens a carosabilului, amenajarea de trotuare, piste pentru biciclete si de zone verzi, aducandu-se astfel o contributie substantiala la reducerea emisiilor de poluanti in atmosfera, reducerea prafului, a nivelului de zgomot si implicit la cresterea confortului si sigurantei circulatiei. Se vor realiza 2,1 km linie cale dubla de tramvai – 0,2 km linie cale simpla de tramvai – 35.900 mp suprafata carosabila modernizata – 7 bucati statii de tramvai – 12.220 mp suprafata trotuare – 4000 m piste pentru biciclete”.

Modernizarea Caii Bogdanestilor si a statiilor STPT de pe traseu aduce si o premiera la Timisoara. De-a lungul bulevardului, in cele 7 statii, vor fi montate automate pentru bilete.

Transformarea completa a Caii Bogdanestilor va costa de 98.100.00 fara TVA, adica putin peste 24 de milioane de euro, bani proveniti in mare parte din fonduri europene, contractul de finantare fiind iscalit inca din 2019.

Termenul de executie a lucrarii pe bulevardul Bogdanestilor este de 28 de luni.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.