Cu mai putin de un an inainte de alegeri, USL are 49%, iar Victor Ponta pierde 6% incredere

Potrivit unor studii IMAS, USL conduce in preferintele alegatorilor, insa este in scadere, in sondaje, in timp ce PDL e intr-o usoara crestere. Vezi toate procentele din sondaj!

Barometrul realizat de IMAS pentru Adevarul arata ca Opozitia are 49,2% din optiunile alegatorilor, cel mai scazut scor din anul 2011. Cu toate acestea, USL conduce in topul preferintelor electoratului, desi este in scadere. PDL, in schimb, are o usoara crestere, potrivit sondajului realizat in luna decembrie de IMAS.

Din acelasi sondaj al IMAS reiese ca presedintele PSD Victor Ponta inregistreaza pierderi spectaculoase de incredere dupa episodul in care l-a exclus pe Mircea Geoana din PSD. In luna octombrie, inainte de izbucnirea scandalului din jurul lui Mircea Geoana, Victor Ponta era cotat cu 25,7%, iar in prezent are doar 19,6%. Pierderea s-a produs si in conditiile in care scandalul din PSD s-a prelungit cateva saptamani: excluderea lui Mircea Geoana din partid fiind urmata de debarcarea din fruntea Senatului. Social-democratii au lasat atunci impresia ca sunt dispusi sa piarda sefia Senatului pentru a rezolva conflictele interne. Mai mult, debarcarea lui Mircea Geoana s-a produs in timp ce liderii USL vorbeau despre suspendarea lui Traian Basescu. Or, in caz de suspendare,  seful Senatului devine presedinte interimar, iar PSD a oferit aceasta functie „pe tava” democrat-liberalilor.

Proncentele partidelor: USL – 49%, PDL 21%

USL ar obtine 49,2% din voturi. PDL este cotat cu 21,5% in timp ce Partidul Poporului, patronat de Dan Diaconescu, ar obtine 11,8% din voturi. Pragul electoral ar mai fi depasit de PRM cu 6,4 % si de UDMR cu 5,7%. UNPR si PNG au 1%, sub pragul electoral de 5%.

Cum poate pierde Opozitia alegerile

Un raport al Institului „Ovidiu Sincai”, lansat recent,  atrage atentia ca PDL nu mai poate castiga alegerile parlamentare, dar USL le poate pierde „pe baza propriilor erori”. Institutul il are ca presedinte al Consiliului Director pe Adrian Nastase, in timp ce Adrian Severin este director coordonator.

Autorii documentului iau in calcul doua scenarii, cel optimist din punct de vedere economic si cel pesimist. In cazul scenariului optimist,  in 2012 este posibil sa apara primele rezultate pozitive ale politicilor de austeritate promovate de Guvernul Boc. Concluzia unei asemenea variante este previzibila: „In astfel de imprejurari, sansele electorale ale Opozitiei se pot reduce.” Paradoxal, insa, autorii materialului nu pariaza pe victoria Opozitiei nici in cazul unui scenariu economic pesimist. Pe de o parte, pe motiv ca romanii s-ar obisnui cu raul, iar pe de alta parte, este posibil ca in 2012 banii europeni sa fie atrasi in procent mai mare. Concluzia documentului este nemiloasa: „USL are toate sansele sa nu obtina majoritatea mandatelor la viitoarele alegeri parlamentare daca nu reuseste sa se consolideze ca o alternativa autentica, atragatoare si credibila la actualul regim Basescu-PDL.”

Realizatorii pun la indoiala si capacitatea liderilor USL de a crea o relatie apropiata cu SUA asa cum are, in prezent, seful statului. „Presedintele Basescu a reusit o spectaculoasa si plina de consecinte relansare a raporturilor romano-americane din cauza intarzierii Opozitiei din Romania”,  afirma autorii studiului. Liderii Opozitiei „sunt, pentru moment, prea putin cunoscuti in Uniunea Europeana, si, pe cale de consecinta, prea putin asimilati/acceptati in UE drept o alternativ”, mai atrag atentia autorii.

Sondajul IMAS a fost realizat in perioada 9-17 decembrie  2011, la comanda ziarului „Adevarul” . Cercetarea sociologica a fost realizata  pe un esantion de 1.041 de persoane, si are o marja de eroare de +/-3%.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pina la intrarea in campania electorala cite partide si partidute mai infintati stimati excroci?Pina cind aveti de gind sa ne tot fraieriti si sa ne tot furati,spertarilor?