Cu peste 1 milion si jumatate de euro, cinematograful ‘Roxy’ din Timisoara va deveni centru cultural de cartier

TIMISOARA. La o saptamana dupa ce a lansat licitatia pentru reabilitarea cinematografului Victoria, Primaria vine cu o veste buna legata si de o alta sala de cinema recuperata de la RADEF.

CITESTE SI: Nicolae Robu, lamuriri destre ‘Trotuariada’, la Timisoara: Vom amenaja trotuarele din centru cu placi mari de pavaj, asfalt va fi pe celelalte. Harta 

De aceasta data este vorba despre cinematograful Fratelia, caruia pe vremuri i se spunea Cinema Roxy.

Tocmai am fost anuntat ca ne-a fost predat proiectul DALI plus Proiectu Tehnic pentru reabilitare imobil
cinematograf Fratelia. Valoarea totala a investitiei conform devizului general ar fi de 7.741.700 lei
cu TVA inclus, din care lucrari de constructii-montaj reprezinta 5.445.697 lei inclusiv TVA„, a anuntat primarul Nicolae Robu.

Sala aflata pe strada Izlaz va fi transformata in totalitate, insa nu va mai fi doar cinematograf, ci urmeaza sa fie amenajata si pentru spectacole de teatru, concerte, dezbateri sau intalniri cu locuitorii din cartier.

Noi nu vrem sa facem prin aceste cinematografe concurenta celor moderne din mall-uri. Vrem sa avem in orasul nostru, si cred ca vom fi primul oras din tara care are centre culturale multivalente distribuite in tot orasul. Vor fi 10 astfel de centre, in cele 8 cinematografe, in turnul de apa din Iosefin si pe strada Marasesti, unde a fost inainte clinica de Dermatologie„, spune primarul Nicolae Robu.

VIDEO: George Stefanita

Sala din Fratelia a fost recuperata de la Radef odata cu alte 7 cinematografe in urma cu aproape 2 ani.

Dincolo de componenta functionala, Cinema Fratelia este despre istorie si memorie colectiva. La inceputul secolului trecut, in Fratelia, separata inca administrativ de Timisoara, Cinematograful “Roxy” din str. 4 (Izlaz) era frecventat nu numai de localnici, ci si de oraseni. Filmele, pe atunci mute, erau acompaniate de cea mai buna muzica din oras, aceasta fiind complet acomodata actiunii filmului” spunea la jumatatea anului trecut si viceprimarul Timisoarei, Dan Diaconu.

Fratelia nu este singurul cinematograf care va fi reabilitat.

Va reamintim, in luna mai a anului trecut, municipalitatea prezenta si proiectul pentru viitorul Cinematograf Studio, care la randul lui va transformat intr-un hub cultural, ce va cuprinde doua sali de proiectie si cinema in aer liber. Investitia, ai carei indicatori au fost aprobati la finele lui 2019, este estimata la peste 4 milioane de euro.

Proiectul se realizeaza baza unui protocol incheiat de Primarie cu Institutul Francez, Asociatia Pelicula Culturala, Asociatia Marele Ecran, Asociatia DocuMentor si Asociatia Romana a Filmului Independent.

Tot in faza de proiectare se afla si Cinema Timis din Piata Victoriei si Dacia.

Planuri au fost intocmite si pentru Cinematograful Unirea, din zona Sagului.

La sfarsitul anului 2017, Primaria Timisoara a recuperat cinematografele Studio, Timis, Dacia, Victoria, Unirea, Fratelia, Freidorf si Arta, ce erau in administrarea Radef, iar administratia a promis ca se va ocupa de refunctionalizarea acestora.

Deocamdata nu a demarat niciun santier.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. la ce e acolo in cartier, probabil va fi sala pt concerte de manele si muzica tiganeasca