‘Cu plata gunoiului la volum, ne vom trezi cu inca un val de mizerie in oras’. Primarul Nicolae Robu e impotriva intentiei RETIM de a schimba sistemul la Timisoara

TIMISOARA. Primarul Nicolae Robu a reactionat la intentia RETIM de a schimba sistemul de plata a gunoiului, la volum, pentru a incuraja colectarea selectiva.

Detaliile noului sistem, ce trebuie aprobat si de Consiliul Local Timisoara, le gasiti AICI.

Edilul sef al Timisoarei se teme ca, pentru a plati cat mai putin, cetatenii vor opta pentru pubele mici, iar cand acestea se vor umple, vor arunca surplusul pe strada.

Riscurile sa ne intalnim cu un nou val de mizerie din oras este foarte mare. Ne e teama ca o parte dintre cetateni, cand vor trebui sa ceara pubele de o anumita dimensiune, ca sa plateasca mai putin, vor spune ca au nevoie de pubele mai mici si ce nu va mai incapea acolo vor arunca clandestin. De aceea, nu cred ca e potrivit sistemul de plata in functie de volumul deseurilor. Eu as fi preferat sa se mearga pe acest sistem de pana acum, consider ca are mai putine minusuri. Ar fi fost mai bine daca am fi putut continua cu modelul vechi, cu un operator care se ocupa de tot, dar care preia mai fractionat”, a spus Nicolae Robu.

Reprezentantii RETIM sustin ca edilul nu are de ce sa se teama si spun ca oricum administratiile vor ajunge sa se alinieze la acest tip de sistem care e unul european.

Este vorba despre o lege noua,europeana, care este obligatoriu de aplicat, lege care cere trecerea la plata pe cat arunca cetateanul. Este un instrument economic care este obligatoriu de introdus, a carui introducere face necesara trecerea la plata la volum. In acest context este nevoie sa dam cetateanului posibilitatea sa isi aleaga recipientul care i se potriveste, care are mai mult sau mai putina legatura cu numarul membrilor familiei, ci are mult mai multa legatura cu comportamentul lui in ceea ce priveste generearea de deseuri. Solutia pe care am prezentat-o si care banuiesc ca a inceput sa fie cunoscuta a fost discutata inclusiv cu reprezentantii Primariei Municipiului Timisoara, care realmente au fost de mare ajutor in definirea ei si au acceptat-o. In ceea ce priveste foarte punctual potentialul risc, cum ca unii dintre cetateni ar abuza de permisibilitatea sistemului si ar alege o pubela mai mica decat le este necesara, noi tindem sa credem ca, in general, comportamentul cetateanului va fi unul onest. Suntem absolut convinsi ca cea mai mare parte a gospodariilor si asociatiilor de proprietari vor intelege care este menirea legii, si anume sa se reduca cantitatile de deseuri reciclabile care se arunca in deseul menajer si nu mai pot fi recuperate. Si, mai important decat atat, sa evite depunerea altor deseuri decat cele menajere in pubelele negre. Pentru ca asta ne face sa depunem deseuri in plus fata de cele prevazute. Opinia noastra este ca marea majoritate a cetatenilor vor intelege obiectivele, adica sa nu aruncam alte deseuri in pubela, sa aruncam deseurile reciclabile la locul lor si atunci ne atingem aceste doua obiective, adica reducerea gradului de depozitare si cresterea gradului de reciclare. Acestea sunt obiectivele fata de care, daca nu ne facem treaba, vom suferi niste penalitati foarte mari. Pentru aceia dintre noi care nu inteleg lucrul asta… si acum, fara sa avem, plata la volum, avem un fenomen, din pacate mult prea pregnant, de abandonare a deseurilor. In niciun caz, nu as pune acest risc pe care il mentioneaza domnul primar in balanta cu beneficiile pe care cu siguranta le vom obtine in urma imbratisarii solutiei de catre marea majoritate a cetatenilor„, a spus directorul general de marketing al RETIM, Dan Pascu.

Cat priveste riscul ca alesii locali sa respinga propunerea RETIM, Dan Pascu isi exprima convingerea ca solutia va fi inteleasa si votata in cele din urma in Consiliul Local.

„Eu sunt convins ca, toata lumea intelegand in primul rand care este scopul, nu ca e o lege. E o lege care ne ajuta, le da autoritatilor publice niste instrumente sa atinga acest scop. Tintele existau si inaintea acestei legi. Legea vine sa intareasca instrumentele pe care le avem cu totii la indemana. Sunt convins ca dupa ce consilierii locali vor intelege exact menirea, exact modalitatea in care s-a gandit, nu vor fi probleme„, a adaugat Dan Pascu, directorul general de marketing al RETIM.

Locuri fixe permanente in Timisoara unde se depun toate celelalte deseuri in afara celor menajere

Primarul a anuntat ca municipalitatea a facut o intelegere cu ADID prin care molozul, canapelele si mobilele vechi, deseurile vegetale si electrocasnicele pe care timisorenii le arunca la margine de strada sa fie preluate de RETIM in doar 4 locuri din Timisoara.

Primarul spera ca prin acest program pilot sa ii determine pe oameni sa isi duca resturile exact acolo unde trebuie si sa nu le mai arunce la margine de strada, desi cetatenii sunt greu de dezbarat de acest obicei dupa ce ani in sir au facut-o de doua ori pe an, primavara si toamna.

Avem o intelegere cu ADID/RETIM ca pe un proiect pilot sa colectam in 4 puncte ale orasului, in containere, deseuri care in mod frecvent sunt depuse clandestin, necivilizat. Plateste Primaria catre ADID ridicarea lor, numai sa nu mai arunce. Va fi un container pentru constructii, altul pentru mobila, altul pentru deseuri vegetale. In fiecare punct vor fi 3 containere. Noi platim RETIMUL sa ridice deseurile din containere. Nu s-a stabilit unde vor fi cele 4 puncte. Vor fi golite de cate ori este nevoie. Am obtinut acordul RETIM sa facem asa ceva si acum ne ocupam de detalii„, a explicat primarul Nicolae Robu.

Pe viitor, spune edilul, reprezentantii primariei se gandesc sa gaseasca un alt operator care sa preia exclusiv aceste deseuri.

Scoatem la licitatie contractarea unui nou operator care sa preia, organizat, sistematic, reziduuri care obisnuit sunt depuse clandestin. Asta inseamna deseuri din constructii, deseuri din mobilier casnic, deseuri vegetale, deseuri electrice si deseuri periculoase. Prin urmare, vom avea mai multe puncte din care vom recolta aceste deseuri si tot primaria va suporta cheltuielile catre operatorul ce va fi contractat prin licitatia pe care o pregatim. Cetatenii nu vor trebui decat sa depuna aceste categorii de deseuri in aceste containere, sa nu mai abandoneze unde ii taie capul. Vom pune camere video pe langa toate aceste puncte, sa vedem ca se vine cu ce e normal sa se vina acolo„, a mai precizat primarul Nicolae Robu.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In sfarsit, pot sa-l laud si eu pe Robu. Are dreptate cu gunoiul. Unii vor avea pubele mici sau in numar insuficient si vor arunca la vecini, pana se umplu ale lor, iar apoi pe jos, pe langa pubele. Si asa am vazut multi nesimtiti care-si arunca gunoiul dupa gardul verde sau, cum nu s-a taiat iarba si a ajuns la 1,5 m buruienile, nesimtitii arunca gunoiul, sticle de plastic in iarba, ca doar nu se vede. Cum este vara, pe langa blocuri o sa puta a carne si pepeni stricati. Sa nu mai vorbim cum o sa umple parcarile cu „zemurile scurse” . Ma intreb cat va plati un cetatean de la o casa si-n care sta numai el si sotia, eventual un copil, doi, dar are o pubela mare cat a unei scari de bloc? O fi corect ? Sau se va duce sa-si cumpere alta pubela ?

  2. Evident că Robu are dreptate, doar dacă nu cumva pubelele vor fi smart-pubele, cu cod de bare, card de acces și wifi.

  3. Plata in functie de volum este praf in ochi in cazul asociatiilor de proprietari. Va angaja asociatia un om care „va cantari” ceea ce duce la pubela fiecare locatar? Cred ca de fapt va fi o scumpire mascata.

  4. Si la ora aceasta avem vecini care arunca gunoiul neseloectat in pubelele blocului. Ce va fi dupa? jale. Care va fi logistica? Eu voi raspunde de „gunoiul neselectat” pe care mi-l arunca altul langa / in pubela? Voi tine pubela blindata si voi angaja un paznic zi si noapte langa pubele? ca la un bloc/ scara cu 40 de apartamente cum se va rezolva? sa dam cetateanului posibilitatea sa isi aleaga recipientul care i se potriveste, adica in final 40 de pubele sau? sau voi tine pubela in casa si voi astepta gunoierii (eventual voi lua zi libera in fiecare saptamana? Si gunoierii vor incarca 40 de pubele? Si ideile poturge mai departe.
    Domnule Dan Pascu, directorul general de marketing al RETIM vrem sa intelegem noi exact menirea, exact modalitatea in care s-a gandit, ca sa nu fie probleme; altfel vor fi probleme si va veti spala pe mainile – si asa murdare – cum ca in conditiile acestea NU AVETI CUM SA COLECTATI GUNOIUL (asta sublinia si dl. Primar) .
    Tovarasii de la RETIM! Inca odata, „vreti sa va spalati pe maini”? Daca nu, Explicati clar logistica actiunilor, caci imi este teama ca „alesii” vor vota fara sa stie ce!
    Cred ca cineva este tare idiot, chiar daca acestia sunt de la UE! Pe banii enormi pe care-i iau vor sa dovedeasca ce? ca sunt idioti, retardati? Incepe sa imi fie scarba de „inalta lor capacitate de judecata”.

    • Primaria sa se astepte ca trebuie sa amenajeze 80000 locuri pentru pubelele individuale (in loc de parcari), iar RETIM va angaja cca 25 – 50 de functionari pentru contorizare, cantarire, inventariere si contracte individuale cu clientii.
      Sa mai contiui? mai am vreo 10 adendumuri la „idiotenia” in cauza>

      • Amplasarea pubelelor fata de incinte, spatii de locuit trebuie sa respecte anumite cerinte (sanepid); sau
        – veti arunca si aceasta pe spinarea „cetatenilor”?
        – veti mari suprafata Timisoarei?

  5. 1. Tot ptr. RETIM: Ati depus pubelele verzi pe carosabil, chiar si pe strazi f. inguste, si ati dat o palma ca …lui! Chiar nu va sare in ochi acest lucru?
    2. Pe cand contorizarea cantitatii de excremente produse pe cap de locuitor? (se va introduce poate si contorul de ca…t? oare cum va functiona acesta; poate faceti si o inventie in acest sens)

  6. inca o ”obligatie” pe care ne-o impune imperiul european
    dar stati linistiti.. ”e spre binele nostru”

  7. Motiv pentru scumpirea gunoilului.
    Trebuie gasita de urgenta alta firma pentru colectarea gunoiului, Retimul doar incaseaza banii in rest nimic.Daca este gunoi pus in saci linga pubelea astia nu vor sa il ridice.De ce?

  8. Textul legii este cam asa:
    „(1^1) În vederea stimulării colectării separate a deşeurilor de la populaţie, autorităţile publice locale aplică ca instrument economic «plăteşte pentru cât arunci», acolo unde este posibil din punct de vedere tehnic, economic şi al protecţiei mediului.
    (1^2) Aplicarea instrumentului economic prevăzut la alin. (1^1) se realizează, după caz, în baza următoarelor criterii:
    a) cantitatea de deşeuri generată;
    b) tipuri de deşeuri generate;
    c) volumul recipientului;
    d) frecvenţa de preluare a deşeurilor.””

    Asa ca… nu-i chiar cum zice directorul de la RETIM…

    Pe de alta parte, RETIM are printre cele mai mici tarife din zona, iar ei cauta motivul sa se poata alinia la tarifele celorlalti operatori.

    • Chiar ca este *inteligenta” formularea legii; dar aplicarea dupa cele 4 principii?:
      a) cantitatea de deşeuri generată;
      b) tipuri de deşeuri generate;
      c) volumul recipientului;
      d) frecvenţa de preluare a deşeurilor.
      PENTRU CA DE AICI APAR SI INTREBARILE la care ar trebui sa se raspunda nu prin FRAZE ci prin PUNCTE CONCRETE (probabil la „casa” in zonele privilegiate sistemul va functiona, DAR RASPUNDETI PENTRU SITUATIILE DIN ZONELE CU BLOCURI (daca aveti ce spune)
      1. UNDE SE VA CANTARI CAT SI CE TIP DE DESEURI PRODUC? VA VENI ANGAJATUL RETIM+ REPREZENTANTUL PRIMARIEI (CATE UNU LA FIECARE MASINA/TURA/ZI)- SAU, DECE NU, CHIAR DE LA BRUXELES (CA SA VADA SI EI CE AU DISPUS) – SI VA/VOR CONTORIZA (CANTARI, VERIFICA) LA PRELUAREA SACILOR?; SAU
      2. FIECARE LOCATAR VA CANTARI CE PRODUCE SI VA DECLARA (UNDE, CAND) CUM A SELECTAT?
      3. CE VOM PRIMI / CUMPARA DE LA RETIM/PRIMARIE??? PUNGILE DE 3 CULORI CU NUMERE DE INMATRICULARE, PENTRU A PUTEA FI IDENTIFICATI? IDENTIFICATI UNDE SI DE UNDE VOI STI CA NU VOI FI FENTAT?
      4. DACA DUPA BUNELE DATINI, MI SE VA FURA (NU STIU DE CATRE CINE, DARARISOARA ESTE MARE) RECIPIENTUL (SAU POATE VOR FI 3, PENTRU COLECTAREA SELECTIVA), MA VOI ADRESA ???? PENTRU UN NOU RECIPIENT SAU …. LE VOI PRIMI DIN OFICIU?
      5. SISTEMUL INFORMATIC ESTE DEJA IMPLEMENTAT SI CUM SI DE CATRE CINE VA FI APELAT? APOI VOI PLATI CONTRIBUTIA PE CE BAZA (FACTURA INDIVIDUALA EMISA DE RETIM SI TRANSMISA … )? LA CINE, CUM? SAU VETI INTRODUCE „RASPUNDEREA COLECTIVA”?
      La aceste intrbari raspundeti domnule D.P. prin pliante, distribuite si nu prin vorge!

  9. Robu și borâtura !