Culmea fiscalitatii: Statul vrea sa-i taxeze pe cei care nu stau la coada si isi platesc impozitele online

Persoanele fizice care platesc impozitele online ar putea suporta, partial sau integral, comisionul pe care primariile il vor achita bancilor care accepta plati electronice prin sistemul national www.ghiseul.ro, autoritatile urmand sa transmita cetatenilor datele de autentificare, prin posta.

Posibilitatea ca primariile sa solicite contribuabililor achitarea, partiala sau integrala, a comisionului pe care acestea il vor achita pentru operatiunile de plata online efectuate de cetateni este prevazuta in HG 1.235/2010 privind Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar (SNEP), care va fi disponibil la adresa web www.ghiseul.ro.

„Comisionul perceput de furnizorul de servicii de acceptare de plati electronice (…) poate fi suportat de catre contribuabil, de institutia publica sau in orice alta varianta aleasa de institutia publica la momentul inregistrarii in SNEP”, potrivit hotatarii de guvern.

Pentru fiecare tranzactie efectuata de un contribuabil, primaria va achita un comision de cel mult 2% din suma transferata de acesta, dar nu mai mult de 30 lei, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

Documentul a fost elaborat impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Finantelor Publice si va pune in aplicare Normele metodologice privind SNEP.

„Primariile care se vor inscrie in SNEP isi vor informa contribuabilii prin posta cu confirmare de primire ca, incepand cu o anumita data, pot accesa www.ghiseul.ro printr-un user si o parola. Dupa ce s-au autentificat in sistem, acestia pot afla ce taxe si impozite au de platit catre autoritatea locala de care apartin si vor putea sa le achite online cu ajutorul unui card bancar”, a declarat Marius Fecuiru, secretar de stat in MCSI.

Proiectul de ordin include si posibilitatea ca datele de autentificare sa fie obtinute la ghiseul institutiei publice beneficiare care a inregistrat contribuabilii, prin mijloace electronice securizate sau alte metode identificate si agreate impreuna cu acestia.

„Un contribuabil deja inregistrat in SNEP nu va mai fi inregistrat de catre o alta institutie publica beneficiara, pastrandu-si informatiile de autentificare existente”, se precizeaza in proiectul de act normativ.

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat la 20 ianuarie ca in cel mult doua saptamani de la acea data, prin accesarea sistemului www.ghiseul.ro, contribuabilii din cinci localitati vor putea sa achite taxele si impozitele online. El a evitat sa nominalizeze cele cinci primarii.

Potrivit HG 1.235/2010, publicata in Monitorul Oficial la 14 decembrie 2010, institutiile publice care desfasoara activitati de incasare a taxelor si impozitelor au obligatia sa se inregistreze in SNEP, la fel si bancile care vor sa furnizeze servicii de acceptare de plati electronice.

Astfel, in termen de sapte luni de la adoptarea HG vor intra in SNEP localitatile cu populatie mai mare de 150.000 de locuitori, urmand ca orasele cu pana la 150.000 de locuitori sa se inroleze in sistem in cinci luni de la expirarea termenului primei etape, dar nu mai tarziu de un an de la data intrarii in vigoare a actului normativ.

Ulterior va avea loc si inregistrarea comunelor si a institutiilor publice nevizate de primele doua etape, in termen de 6 luni de la incheierea celei de a doua etape, dar nu mai tarziu de 18 luni de la data intrarii in vigoare a HG 1.235/2010.

Potrivit proiectului de ordin la MCSI, pe langa comisionul aferent fiecarui transfer online, primariile vor plati institutiei de credit acceptatoare de plati electronice si un comision de cel mult 300 de euro (echivalentul in lei) pentru verificarea conformitatii transferului de date cu specificatiile standard ale SNEP, care se va percepe o singura data, la inregistrarea institutiei publice in SNEP.

In plus, autoritatile administratiei publice centrale si locale vor mai achita si o suma de bani aferenta transferarii sumelor din contul colector (deschis la respectiva institutie de credit) in cel al Trezoreriei statului, care nu va depasi nivelul comisionului standard practicat de institutiile de credit pentru decontarea ordinelor de plata de mica si mare valoare.

SNEP este administrat si operat de Centrul National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI), institutie aflata in subordinea MCSI.

Primariile care se inscriu in SNEP vor furniza administratorului sistemului, in termen de 10 zile de la activarea propriului cont, informatiile referitoare la toti contribuabilii care au CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) valid si au obligatii de plata catre institutia publica respectiva.

Aceste informatii, care vor fi actualizate in termen de trei zile de la luarea la cunostinta a unei modificari, vor fi furnizate administratorului SNEP intr-un anumit format.

Astfel, informatiile vor include denumirea si CIF-ul institutiei publice beneficiare, CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei care are obligatia de plata, numele si prenumele/denumirea persoanei pentru care are obligatia de plata, adresa persoanei care are obligatia de plata, tipul obligatiei de plata, codificarea interna a veniturilor (informatie optionala), detalii privind obligatia de plata, suma de plata si data la care a fost actualizata obligatia de plata.

Contribuabilul va completa aceste date pe www.ghiseul.ro si, pentru efectuarea tranzactiei, va introduce datele aferente cardului bancar in interfata procesatorului si va autoriza plata.

Dupa efectuarea unei tranzactii cu autentificare, SNEP va emite contribuabilului o dovada de plata ce va contine numarul dovezii de plata, data platii (data autorizarii tranzactiei), CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei pentru care s-a achitat obligatia de plata, codul si denumirea obligatiei bugetare, denumirea si CIF-ul institutiei publice beneficiare, suma platita si explicatii.

In cazul platilor fara autentificare, SNEP va emite contribuabilului la adresa de e-mail mentionata anterior o dovada de plata cu acelasi informatii.

„Restituirea sumelor aferente obligatiilor de plata cu debit, care nu pot fi inregistrate de catre institutia publica beneficiara ca urmare a utilizarii de catre platitor a unui CUI eronat, se efectueaza de catre institutia publica beneficiara in termen de maxim 2 zile lucratoare de la data primirii fisierelor generate”, se spune in proiectul de ordin.

Prin procedurile si mecanismele pe care le va defini si implementa, operatorul SNEP va asigura sistemului o disponibilitate online de minim 361 de zile pe an.

„Indisponibilitatea online a SNEP va fi de maxim sase ore consecutive pentru functionalitatea de plata fara autentificare a debitelor contribuabililor. Indisponibilitatea online a SNEP va fi de maxim 12 ore consecutive pentru toate celelalte functionalitati ale SNEP”, se mai spune in proiectul de act normativ.

Potrivit datelor din nota de fundamentare a HG 1.235/2010, in Romania exista doar 12 autoritati publice locale care au dezvoltat sisteme de plata a taxelor si impozitelor online, o autoritate publica locala care a dezvoltat un sistem de plata neasistata taxe si impozite prin mijloace electronice si circa 100 de autoritati publice locale care au dezvoltat sisteme de plata asistata de taxe si impozite prin mijloace electronice.

Documentul citeaza si concluziile unui studiu al Bancii Mondiale din anul 2008, care arata ca, la nivel global, introducerea de tehnologii IT&C in cadrul interactiunii cetatean – stat si mediul de afaceri – stat a generat importante reduceri de cheltuieli, ajungand pana la 80% in cazuri punctuale, precum Australia sau Noua Zeelanda.

„In cazul Romaniei estimam o reducere a cheltuielilor de aproximativ 40% in cazul implementarii unui sistem national integrat functional precum si o crestere de aproximativ 10% in prima faza in privinta gradului de colectare a taxelor si impozitelor”, se mai spune in nota de fundamentare.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, numarul cardurilor valide aflate in circulatie in Romania era de 12,58 milioane de unitati la finele lunii septembrie 2010, in scadere de la 12,8 milioane de unitati la sfarsitul anului 2009.

Dintre acestea, 10,39 milioane de carduri aveau functie de debit.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.