Cultura, media si jurnalismul constructiv la Universitatea Politehnica Timisoara

TIMISOARA. Mass-media este parte integrantă semnificativă a culturii și totodată este instrumentul principal care mijlocește contactul cetăţenilor cu evenimentele culturale existente în comunitate, motiv pentru care și pe parcursul anului 2023 Universitatea Politehnica Timișoara a avut o strânsă legătură cu reprezentanţii acesteia.

Odată cu finalizarea unuia dintre cele șapte proiecte finanţate prin granturi EEA și norvegiene prin apelul Timișoara Capitală Europeană a Culturii, în care UPT este promotor, respectiv proiectul Timișoara – de la Capitală Europeană a Culturii la orașul viitorului. Proiectează viitorul orașului tău, ca o încununare a acestei bune legături, dar și ca nevoie de a contribui la găsirea de soluţii de colaborare viitoare prin proiecte comune, s-a realizat, la Biblioteca UPT, dezbaterea cu tema: „Cultura, media și jurnalismul constructiv”.

Evenimentul s-a derulat în colaborare cu Qub TV, televiziune care prin 60% din conţinutul editorial abortează tema culturii și educaţiei. Pentru acest eveniment, au fost trimise peste 75 invitaţii spre oameni de presă și spre oameni de cultură. Totodată, la eveniment au fost invitaţi reprezentanţi (cadre didactice și studenţi) ai Facultăţilor de Ştiinţe ale Comunicării din cadrul UPT și de Ştiinte Politice, Filozofie și Ştiinţe ale Comunicării, ale UVT.

Alături de reprezentanţi ai echipei de proiect, la discuţii au luat parte Ilie Sîrbu, președinte al Asociaţiei Salvaţi Patrimoniul Timișoarei și inventatorul Remi Rădulescu, președintele Societăţii Inventatorilor din Banat, asociaţii care au fost implicate activ în implementarea a 6 din cele 7 proiecte ale UPT menţionate. Istoricul Ioan Haţegan, om de cultură și om de presă deopotrivă, a onorat cu prezenţa și a făcut o incursiune în istoria jurnalismului românesc, punctând tranziţia de la media comunistă la cea post-revoluţie, marcată de transformarea realizată prin dezvoltarea tehnologiei și apariţia internetului.

Moderator al evenimentului a fost Corina Gluhovschi, din partea QubTV, care a oferit sprijin în organizarea acestuia, și care i-a provocat pe Dan Mircea Opriș și Ţîntă Cosmin (ecopolitica.ro) , Dumitru Liviu (Radio Timișoara) și Ramona Băluţescu (infotimisoara.ro) la discuţii intense și productive legate de tabloul actual al mass mediei locale, dar și punctarea de soluţii viitoare de colaborare a reprezentanţilor media pentru promovarea proiectelor culturale.

Acest eveniment este ultimul programat în cadrul proiectului Timișoara – de la Capitală Europeană a Culturii la orașul viitorului. Proiectează viitorul orașului tău, după ce pe parcursul anului 2023, prin acest proiect s-au desfășurat: vizite bilaterale (în România și Norvegia), expoziţia „Proiectează viitorul orașului tău” (care a reunit lucrări realizate de elevi și studenţi ce au dorit să își exprime viziunea vizavi de orașul viitorului), un curs pe tema reevaluării resurselor orașului pentru un viitor sustenabil, o masă rotundă, o deplasare în Sibiu (fostă capitală europeană a culturii în 2007) și un hackaton. De asemenea, prin acest proiect a fost finanţată tipărirea unor albume cu conţinutul expoziţiei culturii bănaţene realizată de către Asociaţia Inventatorilor din Banat și expusă în Biblioteca Universităţii Politehnica Timisoara.

Proiectul Timișoara de la Capitala Culturală de astăzi la orașul viitorului. Proiectează viitorul orașului tău beneficiază de un grant in valoare de 48.368,01 euro din Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin graturile SEE si Norvegiene.

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro .

Mai multe detalii privind implementarea proiectului pot fi obținute de la directorul de proiect, ș.l.dr.ing. Rareș Hălbac Cotoară Zamfir, de la Facultatea de Construcții a Universităţii Politehnica Timișoara ([email protected]).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.