Cum a pierdut Timisoara o investitie imobiliara de aproape 50 de milioane de euro! Cati bani au intrat in campania electorala?

TIMISOARA. Compania israeliana care, in urma cu cativa ani, a venit la Timisoara cu intentia declarata de a construi aproape 700 de locuinte in zona Aradului, in valoare de aproape 50 de milioane de euro, a ajuns la un pas de faliment.

Dupa esuarea tuturor preparativelor care i-ar fi permis sa inceapa implementarea proiectelor rezidentiale din capitala Banatului, “Nanette City Gate Timisoara”, firma infiintata special pentru administrarea acestei investitii, controlata de grupul israelian Nanette Real Estate si de Lehman Brothers, a capotat si a cerut intrarea in insolventa.

In data de 3 martie 2013, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de intrare in insolventa, a desemnat un administrator judiciar, a stabilit termenele pentru inregistrarea cererilor de admitere a creantelor asupra averii debitorului si definitivarea tabelului creantelor, dar a fixat si data primei sedinte a adunarii generale a creditorilor, respectiv 17.05.2013. De la acea data curge procedura de intrare in insolventa, iar dupa ultimul termenul din urma cu aproape o luna, creditorii constructorilor de la Nanette se mai intalnesc in instanta in data de 07.01.2014. In paralel cu parcurgerea procedurilor specifice insolventei, reprezentantii investitorului israelian intentioneza sa aduca afacerea Nanette in atentia organelor de cercetare penala, adica sa relateze procurorilor modul in care a fost “ucis” din fasa un proiect investitional de 50 de milioane de euro.

Au fost anumite interese care ne-au blocat cele doua proiecte imobiliare! Suntem convinsi ca ne-au pus bete in roate chiar si companiile care ar fi trebuit sa construiasca in aceeasi zona cu noi. Desi intentionam sa investim 50 de milioane de euro, nu cateva sute de mii, ca alti developeri, am fost purtati pe la usile Primariei aproape un an si tot nu am primit autorizatiile pentru inceperea lucrarilor! In ciuda crizei, daca am fi inceput macar unul dintre cele doua proiecte, sa fi sapat macar fundatia, lucrarile ar fi continuat si, la ora actuala, zestrea imobiliara a Timisoarei ar fi fost mai bogata cu aproape 700 de apartamente si spatii comerciale”, a dezvaluit pentru opiniatimisoarei.ro unul dintre fostii directori ai Nanette City Gate Timisoara.

Campanii electorale ale unor consilieri locali la Timisoara, finantate de imobiliarii israelieni?

Fara a ne oferi date concrete, acesdta a lasat sa se inteleaga ca, pentru a avea garantia obtinerii autorizatiilor de constructie, s-au “finantat” chiar si anumite candidaturi la fotoliile consiliului local.

Am avut lobby si din partea consilierilor, am finantat chiar si campania unor candidati pentru alegerile locale, ne-am angajat ca vom sprijini anumite actiuni civice ale administratiei locale. Tot degeaba! Cele doua proiecte s-au impotmolit prin birourile de specialitate ale Primariei Timisoara, unde ni s-au cerut noi si noi modificari ale cotelor constructiilor sau a spatiilor pentru parcare”, mai spune reprezentantul investitorilor israelieni.

Nu stiu exact care au fost problemele companiei Nanette, insa toata lumea trebuie sa respecte regulile de urbanism si tot ceea ce rezulta din hotararile de Consiliu Local”, ne-a precizat la vremea respectiva viceprimarul Timisoarei din acea perioada, Sorin Grindeanu.

Reamintim ca, la sfarsitul anului 2007, Nanette Real Estate Group din Israel a anuntat ca a achizitionat doua terenuri in Timisoara, in zona Caii Aradului, ambele cu o suprafata totala de 23.000 mp. Aici, compania avea in plan constructia a două proiecte rezidentiale cu un total de 694 de locuinte, a caror investitie se ridica la aproape 50 de milioane de euro.

Era vorba despre proiectul rezidential City Gate, cu un număr de 524 de locuinte si o valoare de vsnzare de 48 de milioane de euro, si de Green Gate, al doilea proiect, care cuprindea 170 de unitati locative si o valoare de vanzare de 16,2 milioane de euro. Cu alte cuvinte, in cazul in care proiectul Nanette City Gate Timisoara ar fi mers pana la capat, investitorii israelieni ar fi realizat un profit de circa 14 milioane de euro…

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La un pret mediu de 95.000 EUR, cu siguranta ar fi rupt gura targului 😀

  2. Mi se pare ciudat ca acest investitor sa declare acum ca ar fi finantat campaniile electorale ale unor consilier pentru ca acestia sa isi dea ulterior votul pentru o afacere a investitorilor.
    Mie imi miroase a dare de mita.
    Sa faca plingere domnii investitori dar sa spuna si cui au finantat campaniile electorale!
    Pe de alta parte suprafata de 23.000 mp este cam putin pentru 2 cartiere rezidentiale de 700 locuinte.Mai mult ca sigur ca proiectele lor nu intruneau conditiile pentru emiterea autorizatiilor. In primul rind regimul de inaltime nu era respectat

  3. haideti sa ne amintim ca, prin 1995, cand incerca sa obtina de la Primarie autorizatiile de constructie, si cei de la McDonalds, din centru, au oferit administratiei locale o „sponsorizare” de 25.000 de dolari! acea suma cum poate fi catalogata? mita, imprumut, sponsorizare civica, subventie pentru intretinerea orasului, cadou?

  4. probabil ceva tepari.

    Ce proiecte au in portofoliu?

  5. Si Cinematograful Studio a fost sponsorizat .

  6. si acvariul din centru a fost tot o sponsorizare! mega curatii Orza si Ciuhandu pot spune tot smenul, dar cine sa-i ia la intrebari

  7. Pe evreu nu-l pacalesti asa usor. Daca incep sa vorbeasca oamenii astia sigur o sa fie o stire de breaking news la primarie.

  8. astia inca mai spera primeasca AC? pai nu vad cite blocuri in acea zona stau de ani de zile cu anunturi de vinzari de apartamente?
    in prezent si romanii prefera asemenea celor din vest sa stea la casa in jurul orasului.

  9. era si Ovidiu Tender cumva in afacere