TIMISOARA. Temperaturile ridicate din timpul verii nu-i permit organismului sa se odihneasca. Aparatele de aer conditionat de multe ori nu fac fata, iar de la fel de multe ori sunt periculoase pentru sanatatea noastra.
Dar caldurile de peste zi sunt, de cele mai multe ori, suportabile. Problemele apar seara, noaptea, cand gradele multe nu-i permit organismului sa se odihneasca si sa-si gaseasca energia de care are nevoie pentru a doua zi. Din acest motiv, felul in care ne decoram si organizam dormitorul este extrem de important.
Specialistii in decorarea locuintei ne ofera cateva sfaturi pentru a avea un dormitor cat mai racoros, unde sa pretuim fiecare clipa petrecuta. Daca in living sau in bucatarie (unde se si gateste) caldura este suportabila, dormitorul devine singurul refugiu.
Iata cum putem sa racorim dormitorul!
Aerul conditionat este unul dintre acele obiecte care, cu timpul, a devenit de uz casnic. Instalatiile asezate sus pe perete, sunt bune oriunde, mai putin in dormitor: curentul provoaca junghiuri, energia costa mai mult decat merita si singura solutie practica este sa racoresti bine camera la culcare, ca sa adormi confortabil si nu sa te trezesti dimineata transpirat. Nici ventilatorul nu schimba temperatura camerei. Curentul iti da o senzatie de racoare, transpiratia uscata de aerul rece poate conduce la un reumatism greu de digerat.
Daca lasam la o parte ceaiurile racoritoare, cu efecte sedative si dusul rece, facut inainte de culcare, care racoreste organismul, solutii nu prea mai exista. Iar cele enumerate mai sus nu reprezinta niste variante foarte indicate pe termen lung: 3-4 luni cat este perioada verii. Atunci ce este de facut? Exista cateva solutii destul de simple. Este vorba despre aranjarea mobilei din dormitor. Cel mai important aspect vizeaza caldura care asalteaza, de-a dreptul, incaperea. Astfel, camera trebuie ferita de soare, ceea ce inseamna ca lumina care va intra in odaie va fi foarte putina. Prin urmare, un stor sau o perdea cu o fata aluminizata, indreptata spre exterior, ce nu le permite razelor soarelui sa patrunda inauntru, este un foarte bun inceput.
O solutie mai scumpa, dar care are un efect mai puternic o reprezinta geamul antitermic, de culoare fumurie, anume conceput sa nu permita trecerea caldurii. Chiar daca obtureaza o buna parte din lumina, nu deranjeaza, intrucat in dormitor nu petrecem prea mult timp ziua. Specialistii in decorarea locuintei sustin ca patul trebuie sa fie orientat cu capul spre nord si picioarele spre sud. in acest fel, campul magnetic favorizeaza o stare de calm si inlatura iritatiile cauzate de caldura sau de transpiratie. in plus, asigura un somn linistit. De asemenea, lenjeria de pat trebuie sa fie din bumbac, in sau chiar lana (fina, nu aspra). Orice strat de sintetice incinge corpul si nu-i permite sa se odihneasca. Acelasi lucru este valabil si pentru camasa de noapte. Trebuie sa tinem cont de faptul ca pernele din burete sintetic provoaca transpiratie.
Un alt aspect important al amenajarii dormitorului il reprezinta, in functie de dimensiunea camerei, felul in care gestionam spatiul din incapere. Astfel, pentru cele 3-4 luni de vara este recomandat sa renuntam la noptiere. Lipsa lor favorizeaza circulatia aerului si scade temperatura din camera. Mai mult, prezenta acestora intr-un dormitor mic poate da, la nivel inconstient, o stare de sufocare ce nu este benefica organismului. in dormitor nu ar trebui sa existe surse de caldura. Daca priviti noaptea la televizor, atunci ar trebui sa faceti acest lucru in alta camera, pentru ca orice aparat ridica temperatura cu cateva grade. Chiar si uscarea parului, dupa ce ati iesit de la dus, e bine sa o faceti in baie sau in alta camera decat in dormitor.
Importanta este si compozitia mobilei din camera in care dormiti. Daca este din lemn masiv, atunci curentii de aer circula mai usor si este favorizata racorirea camerei intr-un timp mai scurt. Desigur, persoanele care locuiesc la casa nu resimt atat de puternic temperaturile ridicate, asa cum o fac cei de la bloc. Dar cele cateva mici detalii pot face diferenta intre un somn linistit si unul agitat, in timpul noptii.