Cum ar putea arata unul dintre podurile simbol din Timisoara? Ultimul plan!

TIMISOARA. De-a lungul anilor au fost mai multe voci care au sustinut ca unul dintre podurile simbol ale Timisoarei, batran de 100 de ani, ar trebui pus in valoare.

CITESTE SI: Premiera la Timisoara! Avem primul sens giratoriu pentru biciclisti! FOTO! 

Vorbim de Podul de Fier din cartierul Iosefin, a carui legenda spune ca ar fi fost proiectat de inginerii firmei care a ridicat si faimosul Turn Eiffel din Paris.


Dupa ce in urma cu mai multa vreme fostul viceprimar Traian Stoia s-a preocupat de soarta acestui pod si a facut niste propuneri, iar un arhitect si un inginer din Timisoara au si venit cu un plan spectaculos de reamenajare, acesta a ramas pierdut intr-un sertar.

 

Specialistii gandisera o podea acoperita cu lemn, inclusiv console laterale, cu zona pietonala si o terasa acoperita cu panze pe cabluri si umbrele, corpuri de iluinat si jardiniere cu flori. La capetele podului proiectasera o zona de spectacole, iar interventia avea sa fie reversibila, pentru ca in extrasezon podul sa fie exclusiv o zona de promenada.

Dupa niste ani, consilierul local Stefan Sandu se intoarce la Podul de Fier si sustine cu tarie ca trebuie pus in valoare cat mai grabnic, data fiind si perspectiva anului 2021 cand Timisoara va deveni capitala culturala a Europei.

Stefan Sandu propune un concurs de proiecte, cel mai bun sa fie premiat si pus in aplicare.

Podul de Fier este deocamdata un obiectiv uitat pe harta Timisoarei. Chiar daca vechimea de peste 100 de ani l-ar califica pentru o soarta mai buna, nu a prezentat interes pentru o justa punere in valoare. Cred ca a sosit momentul ca acest pod sa reintre in randul obiectivelor de prim rang ale orasului. Poate va ajuta si faptul ca zona invecinata prinde viata datorita investitiilor din ultima vreme. Podul poate fi pus in valoare in multe moduri. La unele m-am gandit eu, la altele s-au gandit altii. Cred ca e important sa fie pusa in final in practica
cea mai inovatoare, cea mai de efect, cea mai …”waww” idee. In acest sens, voi propune Consiliului Local demararea unui concurs de proiecte cu premii care sa prevada amanajarea, functionalitatea, organizarea din jurul Podului de Fier din Timisoara. Pe baza a ceea ce este acum, cu limitarile impuse de statutul si reglementarile din domeniu, cred ca solutiile propuse pot sa prevada orice perspectiva. Sunt pe deplin increzator ca viziunea celor ce vor lansa proiecte pe acest subiect va duce la gasirea in final a unei solutii care sa puna inca un punct deosebit de atractiv pe harta orasului„, a scris Stefan Sandu pe pagina sa de Facebook.

Va reamintim, Podul Metalic pietonal din zona Iosefin leaga strazile Ady Endre de Andrei Muresan si a fost ridicat peste Bega in anul 1914.

Exista o legenda, cum ca acesta ar fi fost ridicat dupa planuri semnate de celebrul Gustave Eiffel sau de firma acestuia, insa istoricii spun ca nu ar fi adevarat. Dupa ani buni de la disparitia Ancorei de Aur, cativa monografi au inceput sa raspandeasca stirea ca Eiffel ar fi proiectat acest pod, insa potrivit inginerului Árpád Jancsó, ”podul a fost proiectat sa fie construit prin reutilizarea pieselor metalice ale fostului pod Hunyadi, fiind alocata suma de 70.000 de coroane”. A fost terminat in 1917, cu o inaltime mult prea mare insa pentru a fi utilizat de masini, asa ca a ramas pod pietonal. Ridicarea rampelor de acces pentru autoturisme ar fi dus la ”ingroparea” caselor din zona.

Istoricul banatean Franz Engelmann a botezat acest pod ”Podul greselilor”, spunand putin ironic: ”daca Sibiul poate sa aiba Podul minciunilor, de ce nu poate sa aiba si Timisoara Podul Greselilor?”. In orice caz, nu exista dovezi clare care sa ateste faptul ca ”podul Eiffel” ar fi fost proiectat dupa vreo schita de-a celebrului inginer francez. Legenda ramane insa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Neaparat si muzica data la maxim.

  2. Bai, voi alta treaba nu aveti? Constructii de lemn, jardiniere, mese, umbrelute. Dupa ce ati facut terase peste tot acum incepeti cu podurile. Parca mai era idea zilele trecute sa faca terase si pe bastionul terezian. Fosta baza Vointa de linga pod arata jalnic, de Tehnometal nichi nu mai zic si voua va arde de terase. Poate va ginditi inainte detoate cum se poate valorifica urbanistic toata zona (Parcul Poporului, Pasmatex, fabrica de palarii, Electromotor, Elba, fabrica de tigari), ca-i jale si dupa aia mai vorbim. Dar de as ceva nu sinteti in stare. City-managerul ala ce pazeste?

    • Pai city managerul nu trebuie sa faca nimic (in afara de a semna statul de plata), pentru ca toate initiativele si toata gandirea creatoare ii apartine Robului! Doar ca daca Robu gandeste ingust, nu la nivel macro, adica sa faca ceva cu TOATA zona respectiva, nimeni nu are c***e sa ii atraga atentia, pentrru ca automat devine PSD-ist, incult, franarul dezvoltarii, intrigant, inapt, nedezvoltat, ETC (mi s-au terminat calificativele)!

  3. Asta este sinugura „idee” de punere in valoare, birturi peste tot? Iar zona de promenada in extrasezon cand nu se mai plimba nimeni pe acolo??
    Poate va trece prin cap ideea wawww ca sa vopsiti podul asta ruginit si sa il intretineti, la fel cum se face periodic si cu turnul Eiffel. Nu vopsit cu vopsea roz de calorifere, ci in griul in care aratau original grinzile de fier.
    Si iata alta idee spectaculoasa, poate va trece prin cap sa intretineti si spatiile verzi din jur, iarba din jur nu e tunsa si ii da un aspect de mahala.
    Numai incompetenti in primarie, de la papagalul vopsit pana la ultimul consilier…

  4. Si vaporasele din simulari arata ca ale vaporetto.
    Ala din simulari si functioneaza?