‘Cum arata astazi scoala, va arata maine tara’. Primul liceul construit dupa 1989 in Timisoara, aproape de finalizare (P)

Noua clădire pentru liceul Waldorf este prima de acest fel, construită în Timișoara, după Revoluție. Până acum nu s-a construit niciun liceu nou în oraș, deși există, de mult timp, o nevoie stringentă de spații noi pentru învățământul primar și secundar.

Administrația Robu nu a reușit în opt ani de mandat să răspundă acestei nevoi, după cum consemna presa locală în 2020: zero spații noi dedicate educației.

Liceul Waldorf funcționează într-o clădire ridicată pe un teren ce aparține Primăriei, iar Fundația Rudolf Steiner nu avea baza legală să investească. Au urmat ani de zile audiențe pentru a căuta soluții. Doar că, la vremea aceea, în Primăria Timișoara nu fost capabilă le găsească. Asta deși Fundația a realizat, din fonduri proprii și cu sprijinul părinților, documentaţia tehnico-economică “Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul “Construcție și dotare Liceu Waldorf”, pe care l-a cedat cu titlul gratuit Primăriei Timișoara.

Schimbarea de viziune a noii administrații, care și-a însușit deviza reformatorului educației românești Spiru Haret, „Cum arată astăzi școala, va arăta mâine țara”, a însemnat deblocarea proiectului. În toate localitățile conduse de primari USR, se remarcă imediat bugetele consistente alocate sistemului de învățământ, fie că vorbim de creșe, grădinițe sau școli.

În pragul Crăciunului, pe 23 decembrie 2020, Dominic Fritz a semnat contractul de finanțare pentru „Construcție și dotare Liceu Waldorf” pe fonduri europene,, iar doi ani mai târziu, pe 21 octombrie, primarul Municipiului Timișoara a dat, în mod simbolic, prima lopată la inaugurarea șantierului Liceului Waldorf.

Prima clădire, realizată de la zero, destinată învățământului secundar va fi construită pe strada Uranus nr. 14, pe un teren aflat în proprietatea Primăriei Timișoara, pentru 600 copii și 43 de cadre didactice.

Noua clădire a Liceului Waldorf va avea opt săli de clasă, două săli pentru afterscool, patru laboratoare de științe (chimie, fizică, biologie, TIC), patru cabinete didactice (geografie, astronomie, geologie, istorie), patru ateliere (sculptură, modelaj, lucru manual și pictură), o sală multifuncțională, o sală de muzică, pentru cor și studiul instrumentelor, grupuri sanitare, vestiare, precum și spații tehnice și administrative.

Elementul de noutate pentru un corp de clădire dedicat școlii: construcția va fi prevăzută cu acces adaptat persoanelor cu mobilitate redusă.

Totodată, au fost prevăzute două parcări, una pentru autoturisme și alta pentru biciclete, câte 36 de locuri pentru fiecare categorie, dar și spații verzi.

Ridicarea clădirii a fost deja finalizată  iar la această oră s-a trecut deja la montarea instalațiilor interioare. Costurile investiției se ridică la aproximativ 6 milioane de euro și includ inclusiv dotarea cu mobilier, aparatură și materiale didactice pentru toate sălile de curs, a laboratoarelor, a cabinetelor didactice și a atelierelor.

Investițiile în educație nu se opresc aici. Anul acesta un procent de 20% din bugetul de dezvoltate al Timișoarei merge spre educație.

În paralel cu lucrările de la Liceul Waldorf, Primăria Timișoara are în derulare proiecte pentru 84 de clase noi în toate liceele din oraș, corpuri noi de clădire pentru Școala gimnazială 30, Școala gimnazială 13,  o sală de sport pentru Școala generală 25.

De asemenea, s-a semnat contractul  de finanțare pentru construirea unui campus pentru învățământul dual, prin fonduri nerambursabile PNRR, în colaborare cu mediul universitar și cel privat.

Reamintim faptul că Primăria Timișoara a mai câștigat finanțare europeană, în valoare de 17,5 milioane de euro, pentru un proiect ce prevede înlocuirea întregului mobilier mai vechi de cinci ani din cele 60 de școli și grădinițe.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „Primul liceul construit dupa 1989 in Timisoara” – si singurul?

  2. Deci pana la urma primaria a comandat un studiu si a dat drumul la niste hartii dar constructia in sine a fost gestionata de alta entitate. Nimic nou si se inscrie in linia de pana acum a acestei administratii de a-si aroga merite mai ales acolo unde nu e cazul.

    • Bai tampitule. Scrie clar ca Roaba pletoasa nu a fost in stare sa faca nimic. Asa ca o fundatie a platit studiul de fezabilitate. Iar administratia FRITZ a finantat proiectul ! DA ! FRITZ ! Sa moara tampitii si analfabetii de ciuda !

      • Poate nu a vrut pentru ca scoala respectiva nu tine de minister ci mai mult de entitati straine pe care globalistul Fritz le acorda prioritate. Robu a facut destule pentru scoli mai ales cand vine vorba de reparatiile dupa furtuna din 2017. Dar daca esti habarnist ca Fritz si memoria scurta si IQ de o cifra n-ai cum sa tii cont de asa ceva si sa eviti sa scrii ineptii pe forum ca sa faci pe plac sefului tau.

  3. Se vede cate se pot face cand mafiotii nu se mai infrupta din bugetul orasului. E firesc sa fie sustinuta educatia pentru ca oamenii educati sunt alaturi de Dominic. Inainte, nu inapoi!

  4. la ce ne trebuie scoli si spitale? s-au facut biserici…….garla si e de ajuns!!! :(((((