Cum au decurs scandalurile de licentiere din fotbalul mondial? Sportul retrogradata, Mallorca a pierdut dreptul de joc in cupele europene, Iraklis si TSKA Sofia, iertate

In ultimii sase ani scandalurile de licentiere, de coruptie sau de trucare a meciurilor internationale au fost la ordinea zilei in fotbalul european.

Poate cel mai mare scandal a avut loc in 2006 in Italia, cand din cauza coruptiei campioana, Juventus Torino a fost retrogradata in Serie B pentru trucare a meciurilor, iar alte echipe: Fiorentina, AC Milan si Lazio Roma au fost depunctate drastic.

Tot in 2006, in Romania, Sportul Studentesc a fost retrogradata in liga secunda mpentru ca nu a primit licenta de la FRF. Sportul terminase acel campionat pe locul 5 la doar cateva puncte de un loc ce asigura o prezenta in Cupa UEFA. Din echipa studentilor faceau parte: Stancioiu, Gigel Bucur, Tibi Balan, Dacian Varga, George Galamaz sau Ionut Mazilu fotbalisti care astazi sunt vedete in echipele la care evolueaza.

Mallorca a pierdut dreptul de a juca in Europa League

Corpul de Control al UEFA a decis in vara anului trecut ca Mallorca sa nu fie admisa in competitiile europene intercluburi editia 2010-2011. Mallorca ocupase locul 5 in clasament in editia anterioara si urma sa evolueze in Europa League. Nu a indeplinit insa criteriul reprezentat de procesul de licentiere, precizat in articolul 2.07 din Regulamentul Europa League, „licenta nefiind acordata in acord cu Regulamentul de Licentiere al UEFA, editia 2008”, dupa cum suna chiar verdictul Corpului de Control al UEFA. Clubul spaniol a facut apel, dar l-a pierdut, astfel ca decizia a ramas in picioare, in locul clubului din Mallorca jucand in Europa League Villarreal. Criteriul pe care Mallorca nu l-a respectat din punctul de vedere al Corpului de Control al UEFA este cel financiar. Mallorca obtinuse licenta pe plan intern, dar problemele au reiesit cand s-a aplicat procedura la nivelul UEFA.

Iraklis si TSKA Sofia salvate de fani

Cel mai vechi club din Grecia, Iraklis Salonic, a fost retrogradat de Federatia de Fotbal din Grecia anul trecut din cauza problemelor financiare cu care se confrunta clubul. Initial decizia a fost irevocabila. Iraklis nu a indeplinit unele criterii cerute de UEFA, unul dintre acestea fiind acela de a nu avea datorii neplatite. Fanii au protestat s-au strans la club si au facut cheta. Astfel au reusit intr-un timp record sa stranga suma de 3.000.000 euro, bani pe care i-au virat in conturile clubului, iar grecii si-au platit datoriile. Si cei de la Panionios au fost in aceeasi situatie, numai ca gruparea din Atena a castigat apelul impotriva deciziei de retrogradare si astfel vor juca si sezonul viitor in prima liga.

In 2008 si TSK Sofia a fost intr-o situatie asemanatoare. Clubul cu cele mai multe titluri din Bulgaria a fost amenintat cu retrogradarea din cauza coruptiei si astfel a pierdut marea parte a jucatorilor internationali. Din fericire pentru vecinii de la sud de Dunare, echipa a ajuns la un acord cu UEFA si a reprezentat Bulgaria in preliminariile Champions League.

In 2009 Jagiellonia, retrogradat in liga a doua pentru fapte de coruptie

Formatia poloneza Jagiellonia Bialystok a fost retrogradata in liga secunda la finele sezonului 2008/2009, fiind cosiderata vinovata pentru mai multe fapte de coruptie in perioada 2003-2005. Decizia a fost luata de Federatia Poloneza de Fotbal (PZPN). In perioada 2007-2009, Federatia Poloneza a mai decis retrogradarea a patru formatii, tot din cauza scandalului de coruptie dezvaluit in 2006: Zaglebie Lubin, Widzew Lodz, Arka Gdynya si Gornik Leczna.

Nici chinezii nu au iertat in cazul actelor de coruptie. Cluburile Guangzhou GPC si Chengdu Blades au fost retrogradate in al doilea esalon din China pentru ca au participat la meciuri aranjate si la pariuri trucate. S-a intamplat in 2008. De asemenea, gruparea Qingdao Hailifeng, din liga a doua chineza, a fost descalificata si eliminata din toate competitiile.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.