Cum au fost torturati cei doi turci acuzati de spionaj, arestati la Timisoara, si de ce au cerut azil politic in Romania?

TIMISOARA. Cei doi cetateni turci care au fost prinsi, saptamana trecuta, la Nadlac, in judetul Arad, in timp ce incercau sa treaca granita in Ungaria si care sunt cercetati pentru spionaj, la Ankara, au fost supusi torturii in tara lor, in timp ce se aflau in arest.

Avocatii celor doi cetateni turci, unul din Romania si celalalt sosit din Turcia spun ca celor doi clienti ai lor, Zavar Zedat si Usta Ilker, nu li s-a adus la cunostinta, initial, pentru ce au fost retinuti.

Avocatul Horia Serban Ungur spune ca in momentul in care au fost retinuti celor doi clienti ai sai, li s-a spus ca urmeaza sa li se verifice pasapoartele si ca cel mai probabil se tragea de timp pentru obtinerea mandatului de arestare.

Acesta mai spune ca cei doi turci aveau pasapoarte verzi asupra lor, emise de autoritatile turce. Aceste pasapoarte verzi sunt de fapt pasapoarte diplomatice pentru care nu este necesara viza.

Celor doi cetateni turci nu li s-a adus la cunostinta pentru ce au fost retinuti. Ulterior, in mandatul de arestare se mentioneaza ca in sarcina lor s-au deschis dosare pentru interceptari de convorbiri, inregistrari video si acte de spionaj. Cei doi resping acuzatiile pentru ca sunt ofiteri cu grad inalt. In actele de cercetare ei ar fi interceptat o serie de nereguli, afaceri ilegale savarsite de cetateni de inalt rang din administratia centrala turca care tin de spalare de bani si acte de terorism. Cei doi sunt retinuti in arestul Politiei Timis, in conditii bune. Ei se tem acum deoarece in tara de origine au fost supusi la acte de tortura. Din acest motiv am formulat o cerere de azil politic, cererea fiind inregistrata si urmeaza sa se solutioneze”, a declarat Horia Serban Ungur, avocatul roman al celor doi cetateni turci aflati in arest preventiv.

Speranta avocatului roman este ca cei doi clienti ai sai sa obtina azil politic inaintea termenului de 39 de zile in care statul turc trebuie sa aduca dovezi clare cu eventuale ilegalitati facute de cei doi.

In Romania a sosit si un avocat din Ankara. Astfel, Mehmet Surer se va alatura avocatului roman in apararea celor doi conationali ai sai.

Surer spune ca in total, in acest dosar sunt vizate 13 persoane, iar acuzatiile care li se aduc sunt de spionaj politic.

In iunie 2014 Parchetul General din Ankara a intreprins o operatiune. Aceste persoane au fost retinute in iunie, termenul de arest preventiv a fost de 4 zile. Dupa cele 4 zile au fost luate declaratiile acestora, noaptea. Nevoile fiziologice au avut voie doar noaptea sa si le faca, trezindu-i din somn, iar luminile incaperii unde au fost retinuti au fost aprinse in permanenta, astfel ca nu au dormit in liniste. In aceste conditii li s-au luat declaratii. Noi, ca si aparatori ai partilor am facut reclamatiile aferente vizavi de conditiile la care au fost supusi acestia. Deoarece nu erau probe la dosar au fost lasati liberi”, a explicat avocatul turc.

Potrivit acestuia, dispozitivele de interceptare gasite in biroul presedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan au fost distruse.

Parchetul General din Ankara spune ca in 24 octombrie 3014 acestia au montat dispozitive de monitorizare in cadrul Corpului de control al primului ministru. S-a facut un corp de expertiza a dispozitivelor gasite in acel loc. Raportul a fost facut pe metode stiintifice si repetat de 6 ori. S-a stabilit cu precizie data de Corpul de control al primului ministru. S-au facut apoi presiuni asupra Corpului de control pentru modificarea datei, acest lucru nu s-a intamplat si astfel s-a dispus un nou raport de expertiza a unui inginer mecanic. A fost facut un nou raport pe baza de probabilitati. Astfel, in cel de-al doilea raport a rezultat ca siliconul a fost pus mai devreme, astfel incat suspectii au devenit inculpati. Acest raport a fost sustinut in fata instantei miercurea trecuta. Dispozitivele au fost sparte astfel incat s-a incercat sa nu fie prinsi adevaratii faptuitori. Dosarul nostru pe scurt este astfel constituit”, a mai spus avocatul din Turcia.

El mai spune ca sunt zeci de dosare in lucru, in acest caz si ca vizati sunt peste 400 de ofiteri de rang inalt care au intreprins in ultimii zece ani, cel putin, diferite operatiuni antiterorism. In prezent cinci persoane sunt retinute de autoritatile turce in acest caz.

Doi cetateni turci au fost retinuti, saptamana trecuta, la vama Nadlac din judetul Arad, in timp ce incercau sa treaca granita spre Ungaria. Ei au fost retinuti mai intai pentru 24 de ore, existand mandat international de arestare de la Interpol pe numele lor. Apoi au fost prezentati Curtii de Apel Timisoara pentru confirmarea mandatelor in vederea extradarii, insa judecatorii din Timisoara au decis sa emita pe numele lor mandate de arestare provizorie pentru 39 de zile, timp pe care autoritatile din Turcia il au la dispozitie pentru a transmite autoritatilor din Romania documentele necesare din care sa rezulte ca cei doi intr-adevar au comis faptele pentru care sunt cercetati.

Decizia Curtii de Apel Timisoara nu a fost contestata de avocatii celor doi cetateni turci.

CITESTE SI: Spioni turci prinsi si adusi la Timisoara? Pentru ce erau cautati in toata lumea? Risca 40 de ani de inchisoare! FOTO si VIDEO!

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.