Cum avem grija de tensiunea arteriala. Miscarea si alimentatia sanatoasa previn aparitia bolilor cardiovasculare

Ne aflam in toiul verii, iar caldurile ridicate provoaca probleme multor persoane. Este vorba despre cele care sufera de diabet sau obezitate, dar si de alte grupuri. Ametelile sau durerile de cap ne avertizeaza ca avem fie o tensiune scazuta sau, dimpotriva, una ridicata.

„Tensiunea optima este 120 cu 80. Valorile tensiunii normale variaza undeva intre 90-140 cea mare si 60-90 cea mica“, ne spune Dan Gaita, medic cardiolog timisorean.

Nu are importanta daca este vara sau este iarna, problemele provocate de tensiune sunt aceleasi. Oboseala, stresul de la serviciu si de acasa, alimentatia nesanatoasa, sedentarismul, precum si obiceiurile nepotrivite pot conduce la o tensiune prea ridicata. „E foarte important ca, atunci cand apar simptome, persoana in cauza sa mearga la medicul de familie sau la medicul curant. Daca acesta ii prescrie un tratament sa-l urmeze intocmai“, ne sfatuieste Dan Gaita. El adauga faptul ca un control al tensiunii arteriale este indicat la fiecare sase luni pentru persoanele care nu au probleme cu tensiunea.

Cele mai frecvente simptome ale hipotensiunii sunt ametelile, tulburarile de echilibru, transpiratia, senzatia de lesin sau lesinul. O persoana care depune efort fizic sustinut va avea o tensiune mai mica decat cea care face efort. Tensiunea arteriala scazuta, mai ales la o persoana tanara si sanatoasa, nu este un motiv de panica, dar trebuie aflat motivul. De obicei, tensiunea scade in caz de deshidratare, situatie des intalnita mai ales in lunile de vara.

Hipertensiunea arteriala este mai raspandita decat hipotensiunea. Durerile de cap, ametelile, zgomotul in urechi, durerile in piept, sangerarile nazale sunt cateva dintre simptomele tensiunii ridicate. Un risc mare de accident vascular il au pacientii hipertensivi obezi, sedentari, fumatori, alcoolici, cu valori crescute ale colesterolului si cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inima. in acest caz, spargerea unui vas survine dupa ce artera a fost slabita de-a lungul timpului.

Diabeticii, persoanele cu colesterolul crescut, cele sedentare sunt predispuse accidentelor vasculare. Din aceasta cauza, vizitele la medic au rolul de a preveni astfel de incidente. „Foarte importanta este miscarea. Fiecare kilogram in plus conduce la cresterea tensiunii. 30 de minute de efort fizic zilnic reduce riscul hipertensiunii“, avertizeaza Dan Gaita.

Recomandarile doctorilor

In caz de hipotensiune, medicii recomanda: consumul lichidelor, evitarea alcoolului si a grasimilor si consumul de  fructe si legume, de cruditati.

In caz de hipertensiune arteriala, medicii recomanda: evitarea caldurii (valabil si pentru hipotensiune) si a efortului fizic, evitarea sarii de bucatarie (atentie la mezeluri si conserve), a alcoolului, cafelei si fumatului, precum si, in masura in care este posibil, evitarea stresului.

„Intr-o zi, tensiunea variaza la o persoana de la valori foarte mici la valori ridicate. Oboseala, stres, emotii… E ceva normal“, spune medicul cardiolog.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.