TIMISOARA. Destinatii noi, pentru zboruri interne si externe, noi companii aeriene si-au deschis baza de operare la Timisoara, iar toate acestea, s-au regasit si in cresterea numarului de pasageri, a numarului de zboruri, precum si in cresterea cantitatii de marfa transportata spre si dinspre Timisoara.
Sunt premizele care duc Aeroportul International Timisoara spre o noua etapa, cea a unor investitii uriase, pe care opiniatimisoarei.ro vi le-a dezvaluit in exclusivitate.
CITESTE SI: EXCLUSIV! Aeroportul International Timisoara va fi precum Verona ori Bergamo! Ce se intampla chiar acum?
Aflat in vizita la Timisoara, ministrul Transporturilor Razvan Cuc a facut o serie de precizari legate de soarta celui mai mare aeroport al Romaniei din afara Bucurestiului.
Printre acestea, ministrul a subliniat ca transferul aeroportului catre administratia locala nu este inca o prioritate.
„Analizam, e in discutie transferul Aeroportului, ramane sa discutam asta si la nivel de Consiliu Judetean Timis. Nu este o prioritate„, a spus la Timisoara ministrul Transporturilor, Razvan Cuc.
Deocamdata, atentia se concentreaza pe investitiile care vor fi facute in urmatorii 2 ani la Aeroportul International Traian Vuia din Timisoara: un terminal sosiri curse externe, extinderea si modificarea fatadei existente si realizarea unui terminal plecari curse externe.
„In niciun caz nu se discuta transferul la Arad. In comisia tehnica au avut loc discutii despre constructia terminalului de sosiri pentru curse externe, o investitie de 10 milioane de lei, finantata de la stat, prin capitalizare„, a spus Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis.
Aeroportul International Timisoara, in plina schimbare!
Anul trecut a insemnat la Aeroportul International Timisoara nu doar cresterea traficului de pasageri si marfa, dar si extinderea infrastructurii aeroportuare. Lucrarile pentru realizarea unor spatii de tranzit pentru imbarcarea si debarcarea pasagerilor au inceput in luna iulie. Investitia, realizata din fondurile proprii ale aeroportului, a vizat cresterea spatiului de tranzit si a vitezei de operare pentru imbarcarea si debarcarea pasagerilor. Constructia a fost realizata pe structura metalica usoara, cu panouri termoizolante din sticla si a fost receptionata in luna decembrie. Astfel, aerogara s-a extins cu 900 mp.
Tot anul trecut a fost contractat studiul de fezabilitate pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare, mai exact extinderea aerogarii. Deoarece Aeroportul International Timisoara “Traian Vuia” este o entitate economica cu gestiune economica proprie, dar are si o importanta deosebita pentru dezvoltarea economica a regiunii de Vest a tarii, se intentioneaza extinderea aeroportului in trei etape:
1. un terminal Sosiri Curse Externe – termen: 31.03.2018,
2. extinderea si modificarea fatadei existente – termen: 31.12.2017,
3. realizarea unui terminal Plecari Curse Externe – termen: 31.12.2018.
Prima etapa – cea a Terminalului Sosiri Curse Externe – va demara in scurta vreme si va fi extinsa suprafata aerogarii cu 3.000 mp. Noul terminal va da posibilitatea gestionarii simultane a 3 fluxuri de pasageri (peste 500 de pasageri), va fi prevazuta cu 7 puncte de control al documentelor de frontiera, 3 sisteme de transport bagaje, zona de control vamal si spatii comerciale.
CITESTE SI: Un adevarat spectacol! Cum va arata in scurta vreme Aeroportul International Timisoara? FOTO!
Toate aceste investitii, curse noi, destinatii, vor influenta nu doar Aeroportul, ca societate comerciala, ci si intreaga regiune de vest a Romaniei deoarece vor crea mobilitate mai mare a persoanelor, va genera locuri de munca si, implicit, dezvoltare.
Pareri
Dar o parcare, model Budapesta, la preturi acceptabile nu se poate face ?
Mai sunt multede facut, dar ma bucura ideea de a face ceva benefic pt toata lumea!
Curse noi spre capitalele Europei ar fi superb.
De mult astept o cursa Nürnberg -Timisoara ,cine stie poate citeste cineva responsabil si apare ruta aceasta 🙂
” digis” ce sa spun esti vip si nimeni nu stie
O cursa Timisoara-Nurnberg ar avea mult succes. Multi banateni locuiesc in Nurnberg.
Bac, aveti dreptate. Avem nevoie de o parcare ca in Budapesta. Fara plata pentru opriri de 5 min. Si cu preturi rezonabile. Caci avem cea mai scumpa parcare din Ro: pt 3 zile-250 lei in timp ce la Sibiu e 70 lei, la Buc 100 lei.
Nu fi trista, noi vom fi insa capitala Europeana a … Sibiul a fost deci dupa 2021 se va reduce si in Timisoara! Rezonabi este un (max) 6 – 8 EURO / 24 ore (nu zi!) . Ca doar cei care parcheaza nu sunt cei care vin ca turisti ci cei care pleaca din RO pe perioada limitata (concediu, delegatie 2-4 zile, s.a.m.d.) si nu sunt neaparat timisoreni (sau vrem sa-i descurajam?).
Mafiotii de la aeroport si masonii din conducere fac de ras Timisoara si Romania cu taxarea celor care doar duc oaspetii sau familia la aeroport, desi in toata lumea civilizata lasatul sau luatul pasagerilor pe timp de cateva minute nu se taxeaza.