TIMISOARA. Timisoara a atras bani europeni pentru o strategie culturala a orasului, pe urmatorii zece ani. Cu toate acestea, timisorenii prefera plimbarile la mall, in detrimentul participarii la spectacole de teatru sau opera.
Bugetul proiectului „Poli culturali – Politica culturala, instrument de dezvoltare comunitara si regionala” este de 314.000 de euro. Cu acesti bani se vor organiza fel de fel de evenimente pentru ca Timisoara sa poata deveni o adevarata capitala culturala. Este pentru prima data cand Timisoara are o astfel de strategie, iar proiectul a fost demarat, luni, la Primaria Timisoara.
”Pentru prima data, Timisoara isi propune sa dezvolte o strategie pe termen lung, pe zece ani. Toti actorii culturali din Timisoara vor participa la definirea acestei strategii. Dincolo de contributia culturala e o facilitate pentru actorii implicati. Strategia are valoare si importanta indiferent de castigarea sau nu a titlului de Capitala Culturala Europeana, noi suntem convinsi ca vom castiga”, a declaratviceprimarul Dan Diaconu.
Dr. Corina Raceanu, directorul proiectului, a precizat ca in program sunt implicate si trei orase din Serbia. Este vorba de Zrenjanin, Pancevo si Varset. Strategia culturala a Timisoarei va fi gata in luna septembrie a acestui an.
”Daca ne ducem in urma cu 30 de ani si ne uitam la Barcelona si Bilbao care au devenit destinatii turistice cautate pentru evenimentele culturale, ne dam seama ca, pe zi ce trece, cultura este valorizata. Atuurile Timisoarei vor fi identificate prin intermediul acestui proiect cu instrumente, vrem sa vedem ce e in mintea oamenilor si este extrem de important daca timisoreanul se raporteaza la trecutul lui. Cred ca trebuie sa facem eforturi sa intelegem cultura celuilat de langa noi, sa reusim sa-l apropiem de valorile noastre. Un atu al Timisoarei este pozitionarea geografica, extrem de importanta, trecutul istoric, dar si mediul cultural care devine atractiv prin oferta non-formala”, a declarat dr. Corina Raceanu.
Directorul proiectului a mai precizat ca potrivit unei cercetari sociologice efectuate recent, foarte multi tineri prefera sa-si petreaca timpul liber la mall.
”Mall-ul este un reper pentru ca se intampla activitati culturale acolo. Ceea ce trebuie sa ne propunem noi in aceasta strategie este sa armonizam aceasta dorinta – peste 30% dintre timisoreni vor sa se intalneasca in alte spatii cu cultura: parcuri, piete, pe strazi, in cafenele, in spatii non-formale. Trebuie sa tinem cont de acest lucru. Acolo e audienta noastra. Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont si de posibilitatile actorilor culturali. Marile institutii de cultura vor trebui sa flexibilizeze aceasta activitate”, a mai precizat Corina Raceanu.