Cum incearca escrocii sa va lase fara bani online? O noua metoda descoperita de politisti

O noua metoda de furt a fost descoperita nu numai in tara noastra, ci la nivelul intregului continent, iar politistii ii indeamna pe romani sa fie mai atenti cu cine vorbesc in mediul online, si ce informatii ofera, pentru a nu ramane fara bani in conturi.

Romance fraud” si are radacinile in construirea unei relatii romantice false si castigarea afectiunii victimei cu intentia de a o exploata financiar sau a obtine date personale de la aceasta.

in contextul conflictelor armate actuale, victimele sunt abordate de catre autori, pretinzand ca ar fi medici in zone de razboi.

Acestia folosesc diverse pretexte care variaza de la necesitatea de a parasi zona de razboi, din motive medicale urgente, pana la promisiuni iluzorii de a trimite sume mari de bani victimelor.

In majoritatea cazurilor, victimele cad in capcana iluziei unei relatii cu acestia, ceea ce amplifica gradul de manipulare si inducere in eroare.

Autorii pot solicita dezvaluirea de informatii confidentiale sau chiar la transferuri de bani sub diverse pretexte, precum sprijin pentru „situatii de urgenta” sau ajutor pentru organizatii umanitare inexistente, scrie antena3.ro.

Astfel, politistii ii sfatuiesc pe romani sa isi ia mai multe masuri pentru a nu deveni victime:

Verificarea identitatii persoanelor cu care intra in contact online prin solicitarea de informatii suplimentare cu privire la acestia ori verificarea informatiilor de la profil (in functie de modalitatea de contactare).

Pastrarea datelor personale in siguranta – Nedivulgarea datelor cu caracter personal, a datelor bancare sau financiare niciunei persoane necunoscute. Este necesar protejarea datelor personale prin utilizarea unor parole puternice, actualizate regulat si implementarea autentificarii in doi pasi, precum si evitarea partajarii informatiilor financiare sau a altor date sensibile cu persoane necunoscute sau cu care nu au o relatie solida.

Abordarea cu scepticism a solicitarilor urgente de bani, a scuzelor continue pentru a nu se intalni fata in fata si a discrepantelor in informatiile furnizate, ceea ce pot reprezenta suspiciuni.

Raportarea incidentelor suspecte autoritatilor judiciare si folosirea platformelor de raportare online, pentru a contribui la identificarea infractorilor. in cazul existentei unor dubii cu privire la autenticitatea unei persoane online, incurajam raportarea activitatii acesteia catre platforma respectiva.

Utilizarea cu prudenta a platformelor online de socializare, cu precadere a celor de dating: Recomandam ca toti cetatenii sa fie precauti in utilizarea platformelor online de socializare sau de dating si sa evite dezvaluirea informatiilor personale prea devreme intr-o relatie.

Recomandam informarea cu privire la cele mai recente moduri de operare privind savarsirea infractiunilor in mediul online, precum si implementarea de masuri de preventie si contracarare. Cetatenii trebuie sa cunoasca cum sa identifice potentialele inselaciuni din mediul online si sa reactioneze in mod adecvat in cazul unor solicitari suspecte„, transmit reprezentantii Politiei Romane.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.