Cum iti dai seama ca cineva sufera un AVC? Semnele pe care trebuie sa le recunosti ca sa acorzi rapid primul ajutor, explicate de medici la Timisoara

TIMISOARA. Fiecare secunda conteaza atunci cand o persoana sufera un accident vascular cerebral. Fiecare minut inseamna o viata salvata.

Medicii de la Spitalul CFR Timisoara trag un semnal de alarma legat de gravitatea acestei boli care afecteaza milioane de oameni in intreaga lume. Unul din sase decese cauzat de afectiunile cardiovasculare este legat de AVC.

Vorbim despre o afectiune care in tara noastra este a doua cauza de mortalitate. In fiecare ora 4 romani isi pierd viata in urma unui AVC, ceea ce face ca Romania sa fie tara cu cea mai mare mortalitate din Europa din cauza acestei afectiuni. Un AVC se produce atunci cand tesutul cerebral este lipsit de oxigen din cauza intreruperii circulatiei sangelui. Aceasta este cauzata de un cheag sau de ruperea unui vas de sange. In fiecare minut, materia cenusie moare pentru ca nu mai este irigata. Leziunile cerebrale au un efect asupra diferitelor parti ale corpului care sunt controlate de catre creier. De aceea, timpul de interventie este esential. Cu cat se amana, cu atat leziunile sunt mai puternice, iar sechelele mai profunde. In cele din urma, survine decesul. 6 ore este timpul maxim de interventie pentru ca unui pacient cu AVC sa i se poata salva viata„, explica S.L. Vladiana Turi, medic primar cardiolog, Spitalul CFR Timisoara.

Accidentul Vascular Cerebral se numara insa printre afectiunile care nu doar pot fi prevenite, dar depistate timpuri ofera sansa supravietuirii.

Printre semnele comune ale AVC se numara:
🔴Slabiciune sau amorteala brusca care apare intr-o parte a fetei, bratului sau a piciorului si care poate afecta doar o parte a corpului
🔴Pierderea brusca a capacitatii de a vorbi sau de a ințelege. Persoana cu AVC are dificultati in a-si exprima cuvintele sau de intelege ce i se spune.
🔴Pierderea brusca a vederii sau aparitia vederii duble
🔴Dificultati de echilibru și coordonare
🔴Dureri de cap puternice care uneori pot fi insotie de varsaturi sau pierderea constintei
🔴Confuzie si schimbari de comportament cu dificultati de concentrare.

Principalii factori de risc pentru AVC sunt hipertensiunea arteriala, fumatul, obezitatea, diabetul, lipsa miscarii, consumul de anticonceptionale, consumul de droguri, varsta inaintata, tulburarile de coagulare, mostenirea genetica dar si un colesterol ridicat.
Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit printr-un stil de viata sanatos, o alimentatie echilibrata, renuntarea la fumat, sport si evitarea consumului de alcool.

In Ambulatoriul Spitalului Clinic CF functioneaza un Cabinet de Cardiologie iar in cadrul laboratorului de imagistica al unitatii sanitare poate fi facut un examen de Computer Tomograf cu substanta de contrast, la nivel cerebral, precum si o angiografie a arterelor carotide.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Trebuia prevenit acum 3 ani.

  2. daca e pfeizer sau moderna, iti vezi de treaba

  3. Cel mai simplu este să spună, cei cu AVC doar un cuvânt …. KOGĂLNICEANU ! O să vedeți ca cei care sunt în timpul unui AVC sau imediat după, nu vor putea spune KOGĂLNICEANU ! Așa mi-am salvat un membru al familiei pt ca cei de la SMURD nu și-au dat seama iar după ce i-am pus să o întrebe acest nume KOGĂLNICEANU au sărit de fund în sus … DEFECT DE VORBIRE !!! Repede la spital ! Și avea micro-AVC-uri !