Cum iti poti scadea cu 15% factura la caldura, in Timisoara? Avem solutia!

TIMISOARA. Exista o modalitate prin care iti poti scadea factura la caldura cu 15%, insa trebuie sa duci munca de lamurire cu vecinii pentru a ajunge la acest rezultat. Practic, tot blocul trebuie sa treaca la contorizarea individuala cu distributie pe orizontala. Asta ar insemna ca fiecare timisorean sa-si poata pune tevi in locuinta direct de pe casa scarii.

In capitala Banatului exista deja 9 asociatii de proprietari care au trecut la acest sistem oferit de Colterm. Pana sa intre toata Timisoara in calcul, e cale lunga insa. In orice caz, reprezentantii societatii de termoficare vor sa acceseze fonduri europene pentru un proiect in acest sens.

„Pe viitor, vrem sa facem contorizarile individuale cu distributie pe orizonatala, avem 9 asociatii, 101 de apartamente din aproape 68.000 de abonati. Anul viitor vom marja impreuna cu primaria pe fonduri europene, dintr-un calcul facut de noi s-au redus costurile cu energia termica cu 15% acolo unde s-au facut aceste contorizari”, a explicat Cristian Mircea, directorul Colterm.

Investitia ar ajunge la jumatate din valoarea unei centrale, dezvaluia recent seful societatii. Iar daca programul pe care vrea sa-l deruleze Colterm impreuna cu Primaria Timisoara va fi implementat in acelasi timp cu cel de reabilitare termica a blocurilor, atunci facturile pot scadea si mai mult.

Potrivit unor estimari facute de specialistii primariei in vara acestui an, o familie ar trebui sa scoata din buzunare 4.000 de lei pentru a trece la distributia pe orizontala. Practic, proiectele ar fi eligibile, asa ca angajatii primariei si cei ai Colterm ar trebui sa se apuce de treaba. Greu de spus insa de pe acum daca ar putea fi cuprins tot orasul intr-un asemenea proiect.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La un apartament cu 2 camere, sa presupunem ca se plateste, in medie, 250 lei pe luna pt incalzire. Prin trecerea la noul sistem, asta inseamna o economie de 37.5 lei. Dar noul sistem costa ~ 4000 lei. Cu alte cuvinte, iti amortizezi investitia in ~106 luni, adica ~9 ani. In conluzie, astia de la Colterm chiar ne cred tampiti.

  2. Teoretic ar fi o solutie foarte buna.
    Am rezerve ca este vorba doar de 15 % economii; afirmatia 15 % este formala, cu o acoperire discutabila, in care cheltuielile legate de distributie ocupa probabil o pondere f. mare. Din experienta unor state/orase la vest de Timisoara, economia poate fi mult mai mare!
    D.p.d.v. al locatarului ea depinde de cum stie sa gestioneze folosirea sistemului local de incalzire: de exemplu, noaptea poti reduce temperatura la 18 – 20 grade (normala, noaptea, cand dormim), cand pleci de acasa poti reduce incalzirea la nivelul minim (*). Daca mai si izolezi termic blocul/cladirea/balconul s.a., lucrurile devin si mai favorabile. Acele zile cu – 20 grade afara sunt din ce in ce mai rare in Timisoara.
    Un calcul sumar pe care l-am facut conduce la o economie de pana la 50% / apartament (oare care este temperatura „normala” intro locuinta? 22 grade, 24 grade ??? Sunt insa si situatii speciale.
    Aici este vorba doar de ce poate face locatarul, nu si COLTERM-ul cu distributia. Cred ca si COLTERM ar trebui sa introduca un sistem de incalzire in care temperatura apei la plecare sa fie reglata automat functie de conditiile concrete (in principal temperatura exterioara, dar cu posibile corectii functie de umiditatea externa, vant) (poate o are, dar nu prea se simt efectele).
    Despre lamurirea vecinilor: intr-un bloc sunt diversi colocatari,”specimeni”, care nu pot fi lamuriti nici macar sa selecteze minimal rezidurile menajere, care arunca gunoiul cu predilectie in tomberonul ptr. hartie. Mai mul exista „specimeni veniti de la coada vacii” care pleaca de acasa in preajma platilor si apoi rad de tot blocul si nu platesc decand atunci cand vor ei (dar au doau masini).
    Cei de facut cu „astia”?

    • Gestionarea care se poate face local devine mult mai convenabila daca ai centrala proprie. Exemplu concret: ap.2 camere la parter, neizolat termic, temperatura interioara reglata non-stop la 22 grade, cost in cea mai friguroasa luna ~150 lei (incluzand apa calda).
      Atat timp cat in sistem individual este mai convenabil, nu vad nici un motiv de a reveni la sistemul centralizat. La noi este un paradox, in mod normal sistemul centralizat ar trebui sa fie mai convenabil.

  3. economia se va face prin inchiderea robinetului si statul in frig iar cand toate blocurile vor plati facturi mai mici de unde va plati coltermul salarile de 2000 de lei la muncitori si multe mii de lei la sefi plus firmele capusa
    Atunci se va scumpi gigacaloria si ajungem de unde am plecat.

  4. Cand vorbeste directorul unei unitati de servicii publice comunitare ma astept sa abordeze subiecte serioase si … clare. Deasemenea cand explica ce atributii are el in functia pe care o ocupa si pentru care este platit din banii consumatorilor constransi sa-i fie clienti, ma astept sa explice in termenii pe care ii gaseste in fisa postului. In schimb asta ne explica cum va „marja la anul pe fonduri europene”. As fi preferat sa aflu despre indicatorii tehnico-economici si despre rezultatele analizei cost-beneficiu, decat despre cati bani va „marja” el si cu ceilalti acoliti din fondurile europene destinate beneficiarilor finali, platitori. Cred ca el intentioneaza sa „marjeze” niste bani europeni, fiindca nu cred ca ne explica despre imbunatatirea serviciilor de furnizare si nici despre cum isi asuma el responsabilitatea economiilor noastre datorita acestei eficientizari. Eu „marjez” ca va fi tot o tzeapa pe banii nostri. 🙂

  5. Adica pentru ca o societate sa-si imbunatateasca in vreun fel calitatea serviciilor, cel care trebuie sa investeasca este… clientul?
    Aberant, dar perfect posibil in economia de piata romaneasca.

  6. Lamuriti-ma si pe mine: Coltermul consuma o anumita cantitate de energie pentru incalzirea agentului termic, agent termic care prin introducerea acestui sistem este utilizat in mod restrictionat de catre utilizator, controland astfel pretul platit de acesta. Dar cine plateste energia produsa si neconsumata? Exista un sistem eficient de reglare al producerii energiei termice in functie de consumul instantaneu?

    • Am icercat adineaori sa incarc un raspuns sumar in acest sens dar a fost refuzat.
      Doar la intrebarea Exista un sistem eficient de reglare al producerii energiei termice in functie de consumul instantaneu? as raspunde (fara detalii si nu cu acoperire completa) DA!

      • Cum ? Se selecteaza doar postarile care convin ?
        Rog localnic 2 sa revina si sa mentioneze cateva detalii pe tema de interes.