Cum ne debarasam corect de cenusa din sobe sau carbunii de dupa gratarul de Sarbatori. Sfaturile RETIM

Foto: jurnalul.ro

TIMISOARA. In perioada rece in general, si implicit si a Sarbatorilor, o alta provocare in colectarea deseurilor este cea a cenusiii din sobe, fie din zona de case a oraselor, unde inca nu a fost introdus sistem de incalzire cu gaz, fie din zona rurala.

In cazul in care incalzirea se face cu lemn curat, taiat sau cu ramuri de copac, cenusa rezultata poate fi utilizata si ca ingrasamant vegetal. Astfel, aceasta poate fi aruncata in gradina unde poate fi amestecata cu pamantul in timpul lucrarilor agricole de primavara. De asemenea, cenusa poate fi folosita in gospodarie in cazul in care apare poleiul si poate fi imprastiata pe suprafetele alunecoase.

Daca lemnul folosit pentru incalzire a si fost tratat sau vopsit, in urma arderii acestui, cenusa rezultata trebuie colectata separat, deoarece in urma arderii se produce gudronul, o substanta care este nociva pentru mediu si nu poate fi folosita in compost. RETIM recomanda ca aceasta cenusa sa fie pusa in pungi, bine legate la gura, astfel incat continutul sa nu se imprastie in pubela neagra.

De asemenea, carbunii nearsi in totalitate in timpul gratarului de sarbatori pot fi pusi tot in pungi bine legate la gura si vor ajunge tot in pubela neagra.

Regula pungilor bine legate la gura inainte de a fi puse in pubele trebuie respectata si in cazul altor tipuri de deseuri, cum este cazul celor alimentare. Aceasta masura ar trebui luata astfel incat continutul sa nu se verse, iar resturile sa nu inghete in recipient si sa nu poata fi desprinse in momentul colectarii de catre echipele RETIM.

Cum sa gestionati corect deseurile in sezonul rece

Ceea ce nu poate fi consumat, refolosit sau “reinventat” trebuie aruncat in recipientul potrivit din cele trei fracti de colectare din Timis:
• Ambalajele din sticla trebuie depozitate in clopotele verzi, dupa ce au fost golite complet si, daca este necesar, clatite. Aceasta practica previne inghetul si contaminarea materialelor reciclabile.
• Deseurile reciclabile din plastic, metal, hartie si carton se colecteaza in recipientele galbene. Pentru a optimiza spatiul, pliati cartonul, turtiti ambalajele si goliti complet ambalajele reciclabile din aceste materiale.
• Deseurile biodegradabile si reziduale se depoziteaza in pubelele negre. RETIM recomanda ca deseurile reziduale sa fie puse in saci de plastic bine legati la gura, pentru a evita inghetul si lipirea sacilor de peretii pubelei.
Pentru a preveni rasturnarea pubelelor de catre vant si inghetul capacelor, RETIM recomanda inchiderea corecta a pubelelor dupa utilizare si plasarea recipientelor in zone protejate de vant si alte intemperii.

Daca in aceasta perioada vreti sa scapati si deseuri, acestea le puteti preda gratuit la cele patru centre de colectare ale RETIM.

Acestea au un program special in perioada Sarbatorilor de Iarna.

Centrele puse la dispozitia cetatenilor de Primaria Timișoara si gestionate de RETIM vor fi inchise in 1, 2, 6 si 7 ianuarie 2025. Vor fi deschise in 30 si 31 decembrie 2024, respectiv 3 ianuarie 2025, conform programului obisnuit:

Calea Torontalului, nr. 94 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)

Calea Moșniței, nr. 2-4 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)

Str. Avram Imbroane, nr. 70 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)

Str. Ovidiu Cotruș, nr. 201 (fosta adresă: Calea Chișodei, Str. Mile Cărpenișan, nr. 3) (L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00)

RETIM ramane in contact direct cu clientii sai pe canalele de comunicare online – retim.ro si RETIM – facebook.

Pentru sesizari legate de colectarea deseurilor, RETIM poate fi contactată prin Call Center la numărul de telefon +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07:00–19:00 sau prin email la [email protected].

Brazii de Craciun, preluati gratuit la Centrele RETIM

Tot la cele patru centre vor putea fi dusi si pomii de Craciun, dar numai dupa ce vor fi complet despodobiti, iar dintre crengile acestora vor fi inlaturate orice decoratiuni sau ambalaje.
Pomii de Craciun nu trebuie lasati langa pubele deoarece vor fi considerati deseuri abandonate, iar cei care ii vor pune langa aceste recipiente sau la colt de strada, ar putea fi amendati de Primaria Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.