Cum ne ingrijim plantele pe canicula? Sfaturi utile pentru un gazon de stadion si flori stralucitoare!

Lunile de vara sunt foarte periculoase pentru gradini. Cei care au gazon, dar si cei care au plantat flori si arbusti ornamentali trebuie sa ingrijeasca plantele cu multa grija, altfel se usuca.  Specialistii avertizeaza ca poate cel mai important aspect pentru a pastra gradina verde in zilele cele mai fierbinti ale verii il reprezinta udatul plantelor. Fie ca este vorba despre gazon, fie ca vorbim despre o gradina in care sunt multe flori, apa nu trebuie sa lipseasca.

Dar aveti grija: nu udati gradina in timpul zilei! „Sunt necesare doua udari pe zi, dimineata si seara. La sfarsitul zilei, gazonul trebuie udat dupa ora 23.00. Daca udam plantele pe la 19-20, acestea risca sa se usuce pentru ca pamantul este inca fierbinte, nu e racoare, iar diferenta de temperatura provoaca un soc plantelor. Dimineata, gradina trebuie udata in jurul orei 6.00”, explica Radu Greavu, specialist in domeniu si managerul unei firme de amenajare a spatiilor verzi. Prin udarea gradinii seara, cat mai tarziu posibil, cand pamantul s-a mai racit, este evitata evaporarea prea rapida a apei, inainte ca aceasta sa se fi imbibat in sol si sa ajunga la plante.

Solul dens, cleios, trebuie udat rar si din belsug, deoarece retine excelent apa. Solul nisipos, pe de alta parte, nu retine la fel de bine umezeala, asa ca va trebui udat mai des si in cantitati moderate, ne explica specialistul timisorean.

Exista si tratamente pentru gradina pe timp de canicula. Ingrasamintele foliare sunt recomandate gazonului si plantelor pentru, ca incurajeaza fotosinteza, inflorirea si inradacinarea plantelor. Azotul, fosforul si potasiul sunt principalele elemente folosite in tratarea gradinii. Persoanele care au gazon sau o gradina frumoasa pe care vor sa o ingrijeasca pot gasi, la magazinele de specialitate, tratamente pentru a intretine spatiile verzi.

Spatiile gazonate care nu dispun de o instalatie de irigare se vor uda cu furtunul, folosind un sprayer care va distribui apa sub forma dusului. Udarea se va face uniform, cu o cantitate de apa suficienta, astfel incat pamantul sa fie imbibat, evitand formarea baltilor de apa pe teren. Pentru o suprafata de teren gazonata de aproximativ 500 mp, pe timpul verii, terenul trebuie irigat seara si dimineata, intre 10 si 30 de minute“, spune Radu Greavu.

Plante rezistente la canicula

Lavanda sau Levantica (Lavanda este cunoscuta mai ales pentru parfumul ei, dar si pentru proprietatile relaxante si antiseptice. Nu este o planta pretentioasa, adora soarele si prefera solul uscat, sarac, chiar arid, fapt care o face rezistenta la temperaturile extreme de vara), Lychnis coronaria sau Barba-imparatului (Barba-imparatului infloreste la mijlocul verii, iar florile sale se deschid in jurul orei 4 dupa-amiaza, de aceea se mai cunoaste si sub denumirea de „Ora 4”), Sedum telephium sau Norocel (Este o planta rezistenta la seceta si poate sa ramana verde mult timp, chiar si in conditii de temperatura extrema. Datorita acestei proprietati este denumita popular si “Verzisoara”), Penstemon (Planta, cu flori colorate in alb, roz, rosu, albastru sau violet, asemanatoare unor clopotei, este foarte apreciata pentru aspectul ei), Achillea sau Coada-soricelului (Exista mai multe specii. Unele sunt pitice, de 20-25 cm, altele ajung pana la 80 cm, unele sunt firave, altele mai robuste, cu frunze cu perisori sau fara), Pennisetum (Pennisetum sau Planta de decor atinge pana la 40 cm inaltime, florile, de culoare alba, lila sau roz avand circa 10 cm. Acestea stau aplecate, motiv pentru care planta a fost asemanata cu o fantana arteziana), Salvia (general, salviile constituie tufisuri dense foarte ramificate).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.