TIMISOARA. Din spitalul in care au fost vindecati cei mai multi romani infectati cu coronavirus vin si cele mai importante sfaturi si explicatii medicale pentru romanii care stau acum in case si urmaresc cu mare atentie toate informatiile legate de coronavirus.
Inca de cand au aparut primele cazuri de imbolnavire in Romania, medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara a transmis un mesaj foarte important asupra caruia a insistat in repetate randuri: Izolati batranii si persoanele cu risc!
Medicul a precizat ca „daca reusim, vom trece bine peste aceasta perioada, dar, daca nu se va face asta, ei sunt cei care ne vor umple spitalele si vor deceda si riscam sa ajungem in situatia Italiei. Cei tineri fac forme mai usoare ale bolii, insa cei batrani si cei cu risc nu vor trece usor peste asta”
Dupa ce a explicat care sunt pasii de urmat atunci cand intram in locuinte, ce facem cu hainele si cu pantofii, ca sa ne ferim de coronavirus, acum Virgil Musta prezinta un set de reguli de respectat pentru a ne proteja bunicii si parintii, daca locuim cu ei sub acelasi acoperis in aceasta perioada.
„Cum procedăm cu persoanele vârstnice cu care locuim împreună pentru a le proteja?
Este o întrebare pe care am întâlnit-o des în ultimul timp.
Știu că este foarte complicat de respectat regulile de prevenție într-o locuință unde stați împreună cu cei în vârstă, mai ales dacă aveți la dispoziție puține camere și băi. Indiferent de spațiul pe care îl aveți la dispoziție, respectați următoarele:
· în primul rând, voi cei care ieșiți din casă pentru diverse motive (servici, aprovizionare) este esențial să respectați cu strictețe toate măsurile de prevenție, pe care le-am prezentat deja în postările anterioare (mască, distanță etc)
· la intrarea în casă, de asemenea, trebuie efectuați acei pași descriși anterior (dezinfectarea tălpilor pantofilor, pantofi diferiți în casă, haine diferite, spălat bine mâini, dezinfectare telefoane etc)
· în interiorul locuinței, încercați măcar să le amenajați o cameră separată, care să fie aerisită și în care să stea cât mai mult, lângă o baie a lor (dacă este posibil)
· încercați să creați un anumit circuit în casă, atât pentru modul în care circulați, cât și pentru suprafețele pe care le atingeți
· folosiți pe rând spațiile comune
· când sunteți în aceeași încăpere încercați să păstrați tot timpul o distanță de 2 m și purtați mască și d-voastră și ei
· aerisiți de cât mai multe ori încăperile, o lampă UV ar putea ajuta la sterilizarea aerului
· dezinfectați cât mai des suprafețele (podea, mese etc)
· să aveți veselă dedicată, care va fi spălată foarte bine cu detergent și apă fierbinte
· spălați cât mai des hainele din casă, iar pentru cele care se pot spăla la temperaturi înalte, folosiți această metodă
· dezinfectați toaleta cu clor cât mai des (indicat după fiecare folosire)
Vă încurajez să fiți creativi în a găsi măsurile cele mai eficiente, fără supărări în cadrul familiei, fiecare trebuie să înțeleagă că sunt necesare aceste măsuri pentru ca fiecare membru al familiei să depășească cu bine această perioadă. Orice alte idei, le puteți adăuga și în comentariile de aici.
Pentru cei care au spațiu foarte limitat în cadrul locuințe și ar fi de acord ca persoanele în vârstă să fie cazate pentru o perioadă în altă parte, în anumite spații special amenajate pentru ei (ex. hoteluri, pensiuni etc), unde să poată fi protejați și unde să primească toate cele necesare, am putea gândi împreună un proiect concret în acest sens.
Lansez pe grup întrebarea: Cine cunoaște persoane din grupele de risc care doresc să se protejeze astfel, să ne anunțe pe grup (City Doctors – Comunitate pentru Sanatate), pentru a le centraliza și a vedea dacă am putea să ne mobilizăm pentru a implementa cât mai repede un astfel de proiect. Mă voi implica direct și eu.
Vă mulțumesc anticipat pentru efortul fiecăruia dintre voi!
Ținem aproape, deși păstrăm distanța!
Numai împreună vom reuși!„, a scris medicul Virgil Musta pe pagina City Doctors – Comunitate pentru Sanatate.