Cum ne umfla statul factura la curent? Energia electrica reprezinta doar o treime din valoarea de plata

In loc sa plateasca energia electrica pe care o consuma, romanii platesc mai mult taxe si impozite. Din valoarea unei facturi, mai mult de jumatate reprezinta tarife conexe sau taxe care merg direct in bugetul statului.

”Pe o simpla factura de energie electrica, doar tariful de distributie ajunge la 35-38% din valoarea totala. Se mai adauga evident taxe, accize, tva si mai exista si anumite tipuri de scheme suport pentru anumite tipuri de energie. Avem o schema de sprijin pentru cogenerare prin care se colecteaza bani de la consumatorii de energie si se redistribuie catre investitorii in capacitati de cogenerare. Mai exista o schema de ajutor pentru energia regenerabila, pe care o sutinem pentru ca vrem sa poluam mai putin”, a declarat Otilia Nutu, expert in energie, pentru B1TV.

Fiecare taxa din factura ar trebui sa duca la o crestere a calitaţii serviciilor. Din pacate, chiar daca prin facturi companiile primesc bani direct de la romani pentru investiţii, lucrurile sunt departe de a se intampla conform planurilor.

„ANRE nu verifica daca aceste tarife pe care el le reglementeaza si a caror valoare per mw sau kw de energie electrica, el o stabileste, sunt corect folosite de beneficiarii lor. Transelectrica a facut acel profit operational formidabil tocmai pentru ca nu a realizat investitiile. Dar toata tara a platit pentru acele investitii”, a spus Remus Vulpescu, fost administrator Transelectrica.

Aceeasi situatie, spun specialistii, se inregistreaza si la firmele de furnizare sau distributie.

”Toate aceste taxe se duc undeva la 35%, dar la randul ei, ce ramane acea energie, operatorul de energie, distribuitorul la energie, plateste salarii, ceea ce inseamna ca plateste dari catre stat. La randul lui, cel care face productia, pentru ca exista un producator, un transportator, distribuitor. Fiecare dintre ei se regaseste in pretul cu care vinde anumite taxe si impozite”, spune Sorin Mierlea, presedimnte ANPCPPS.

Tot prin factura, romanii au platit si pentru taxa de stalp care trebuia colectata de la Nuclearelectrica si Hidroelectrica, dar si schema de 750 milioane de euro, prin care energofagii erau exceptati de la plata a pana la 80% din certificatele verzi aferente consumului lor de energie.

Sursa: b1.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O marlanie si talharie tipic romaneasca,prifitandu-se ca romanii sunt lasi si nu ies in strada pentru a protesta si=la nevoie- sa le ia gatul celor care ,beneficiind de ticalosia politicienilor ,,inecati,, in spaga fac legea junglei si isi umfla conturile in schimbul saracirii populatiei!O intrebare:pina cand?