Cum prind viata rochii stralucitoare intr-o camera de camin? Povestea croitoresei din Complexul Studentesc Timisoara si drumul ei catre Catalin Botezatu! FOTO!

TIMISOARA. Multi tineri se vad nevoiti in perioada studentiei sa-si gaseasca un job pentru a-si rotunji bursa ori pentru a-si suplimenta veniturile. Altii, isi gasesc cate o pasiune pentru a mai umple timpul liber pe care il au la dispozitie. Nu se intampla prea des insa ca un hobby sa se transforme intr-un job.

Cristina Grecu, o tanara de 24 de ani, masteranda la Universitatea Politehnica din Timisoara, se poate mandri ca a reusit sa imbine perfect utilul cu placutul.

Caminul Creatoarei de Moda! De la inginerie la… croitorie

Pe Cristina am gasit-o intr-o camera mica, dar cocheta si foarte calduroasa dintr-un camin studentesc din Timisoara. Atat de mica incat aici abia incap doua paturi, doua birouri, un dulap si cateva rafturi suspendate. Studentii care i-au trecut pragul, au numit Caminul 14, unde locuieste Cristina, caminul „Creatoarei de Moda”.

cristina-grecu-creatoare-de-moda (2)

Din mana studentei ies hainute minunate, facute cu migala si foarte mult suflet. Rochii lungi, elegante si vaporoase, tricouri, fuste si rochite casual, papioane de diferite culori stau intinse peste tot in camera. Dulapul este indesat cu haine frumos aranjate pe umerase, birourile sunt pline de schite si reviste de moda, si peste tot vezi pungi cu materiale: mai mult sau mai putin colorate, mai subtiri sau mai groase, cu modele sau fara.

Masina de cusut, cea cu ajutorul careia Cristina a facut multe rochite in ultimii ani, ocupa un loc mai special. Este asezata pe o masuta, langa fereastra, si zilnic este pusa la treaba, uneori chiar si cateva ore bune.

Masina de cusut luata din banii munciti intr-o vara in America, dintr-un job studentesc

A inceput sa cocheteze cu moda de mica. Inca de pe vremea cand imbraca hainele mamei si ii proba in oglinda pantofii cu toc. De lucrul cu foarfeca si metrul s-a apucat prima data in urma cu cativa ani, atunci cand a inceput sa modifice o parte din hainele mai demodate din sifonierul mamei: „Prima data am inceput prin modificarea hainelor din garderoba mamei, dupa care am cumparat un material si mi-am facut o rochie. De acolo a inceput totul”, spune Cristina.

Primul obiect vestimentar a fost o rochie pe care a lucrat-o la mana, cu acul si ata. Doar doua ore i-au trebuit sa o faca, insa rezultatul a fost unul spectaculos dupa cum spune chiar ea: „Mi-a iesit o rochie lunga, de vara, foarte frumoasa”.

Dupa ce a vazut ca pasiunea ei pentru moda incepe sa fie din ce in ce mai apreciata de cei din jur, Cristina s-a gandit ca ar trebui sa treaca la un alt nivel pentru a-si mai usura munca, dar si pentru a onora cat mai multe comenzi. A trecut de la lucrul cu ata si acul, la o masina de cusut, alba, mica, dar care i-a injumatatit timpul petrecut in fata bucatilor de materiale ce trebuiau asamblate. Cam de trei ani coase la masina si, de cand a cumparat-o, cea mai mare parte a timpului o petrece lucrand. Uneori se trezeste dimineata, devreme, se apuca de lucru si cand oboseste, ia o pauza si apoi se reapuca de pus cap la cap fiecare petec de material.

Niciodata nu va uita creatia sa de debut, o rochie spectaculoasa pe care a realizat-o cu multa atentie. Rochia de banchet.

poza-cristina-grecu

„Am aratat ca o printesa. Toata lumea m-a felicitat pentru alegerea facuta, dar si pentru felul in care am realizat rochia. Tot atunci, la insistentele colegei mele de camera, i-am facut si ei rochia”, mai spune Cristina.

In ceea ce priveste masina de cusut, studenta a cumparat-o cu primii bani pe care i-a strans intr-o vara, imediat dupa ce s-a intors din SUA: „Masina de cusut am luat-o in urma cu trei ani, imediat dupa ce m-am intors din America. Am fost plecata cu Work Profiler, intr-o vara. Foarte multe cunostinte m-au intrebat pana sa-mi iau masina: <<De ce te chinui sa cosi la mana cand poti sa faci lucrul asta la masina de cusut?>>. <<Ei, hai sa-mi cumpar una>>, mi-am zis. Si asa m-am hotarat sa-mi achizitionez una. A costat in jur de 450 de lei, o suma destul de modica, as putea spune la cat de folos imi este. La inceput ma gandeam ca o sa fie greu pana o sa invat cum sa ma descurc cu ea. Deseori imi spuneam: <<Nu mai bine cos la mana?>>. Dincolo de toate, mi-a fost foarte simplu sa invat. De mare ajutor mi-au fost indicatiile din cartea pe care am primit-o cand am cumparat masina. De asemenea, m-am folosit si de diferitele tipuri de cusaturi care erau inscriptionate pe masina”, povesteste pentru opiniatimisoarei.ro creatoarea de moda.

DSCN6287

Studentele – cele mai fidele cliente

Cristina Grecu a inceput sa-si promoveze creatiile. La inceput, in urma cu trei ani, a realizat prima sa colectie, iar tinutele au fost prezentate intr-un club, la un bal al bobocilor. De atunci au mai urmat inca trei prezentari, iar cea mai recenta a avut loc acum cateva luni. Organizand aceste prezentari, Cristina a inceput sa fie din ce in ce mai solicitata pentru realizarea de diferite piese vestimentare. Facebook-ul ii este plin de mesaje venite din partea doritoarelor sa aiba o tinuta semnata de Cristina.

„De multe ori ma trezesc ca-mi scrie cineva pe Facebook: <<Stii, as vrea si eu sa fac o rochie. Cum facem?>> Tot timpul am ceva de facut: de la rochii elegante si fine, la lucruri casual, de zi cu zi. Prietenele mele tot timpul vor cate ceva, din pacate nu prea am timp sa lucrez si pentru mine. Dar mi-am propus, pe viitor, sa mai lucrez si pentru mine. Le-am spus: <<Intai imi fac eu si apoi va fac si voua>>”, spune in hohote de ras creatoarea de moda.

Insa, clientele ei nu sunt numai studente. A reusit sa se invarta intr-un cerc destul de select, iar ajutorul ii este cerut de persoane care doresc sa-si realizeze ceva de imbracat unic sau de cele care nu prea au timp sa consulte reviste de moda sau tendintele actuale.

„Clientele mele nu sunt doar studente, ci si persoane de diferite varste. De exemplu, acum fac o rochie pentru dentista mea, care are 34 de ani. Am inceput sa-i povestesc despre creatiile mele in timpul unei vizite obisnuite. Atunci, mi-a zis ca vrea o rochie si m-a lasat pe mine sa aleg o culoare potrivita. Fiind blonda, m-am gandit ca i s-ar potrivi albastru. I-am luat masurile, i-am dat o forma rochiei si am mers la ea sa i-o arat dupa cateva zile. Cand a vazut-o mi-a zis: <<Nu m-am gandit niciodata ca o astfel de culoare mi-ar veni atat de bine>>. S-a lasat pe mana mea si a fost foarte incantata”, declara Cristina.

Creatoarea din camin nu mai pridideste cu treaba. Aceasta spune ca nu trece saptamana sa nu aiba vreo comanda si este mereu solicitata sa mai realizeze cate ceva. Ba mai mult, are comenzi luate si in avans cu o luna sau doua pentru tinute de nunta, botez sau alte evenimente cu staif.

„Prietenele mele mereu imi spun: „Vai, ce ma plictisesc…” Eu niciodata nu pot sa spun lucrul asta pentru ca mereu am ceva de facut. As vrea sa spun si eu: „Vai, ce ma plictisesc…”, dar lucrul asta nu se intampla des”, mai spune Cristina.

Rochiile unicat – la mare cautare

Nu-i asa ca cel putin o data ti s-a intamplat sa mergi sa-ti cumperi o tinuta dintr-un magazin, sa iei parte la un eveniment si sa mai vezi o persoana imbracata la fel ca tine? Cu siguranta, da. Sau, daca nu ti s-a intamplat tie, cu siguranta ti s-a plans vreo prietena sau cunostinta. Tocmai de aceea serviciile Cristinei sunt tot mai cautate. Doamnele si domnisoarele doresc sa fie in centrul atentiei si vor rochii care sa nu se regaseasca si pe alte persoane sau in alte magazine.

„Femeile isi doresc sa aiba rochii diferite de fiecare data cand merg la un eveniment. Daca dau o raita prin mall, mai sunt cateva modele identice. In urma cu ceva vreme, o prietena mi-a spus ca a fost presata de timp, a mers sa-si cumpere o rochie pentru un eveniment si s-a intalnit acolo cu inca o persoana care avea o rochie identica. De asta vin la mine, pentru ca vor lucruri diferite, personalizate”, mai spune Cristina.

In ceea ce priveste tendintele de anul acesta, studenta spune ca se poarta dantela aplicata.

„Anul asta, majoritatea rochiilor au dantela aplicata, care este foarte greu de aplicat pe material. Studentele vin de obicei cu un model de rochie pe care si-l doresc, iar eu incerc sa-mi pun amprenta pe lucrarea respectiva, nu vreau sa fac ceva la fel. Si nici nu as putea sa fac, de exemplu, doua rochii identice. Revenind la tendinte, cand am facut in urma cu cateva saptamani colectia pentru primavara, m-am bazat foarte mult pe culorile calde: pe roz, verde, ivoriu, alb. Se poarta tot felul de culori, mai ales ca acum se apropie primavara, si totul trebuie sa fie cat mai viu”, detaliaza creatoarea de rochite.

cristina-grecu

Croitoria intre pasiune si job

Cand a inceput sa faca rochii, Cristina nu s-a gandit la castig, pentru ca totul era pura pasiune. Cu timpul, si-a dat seama ca hobby-ul ei poate sa-i aduca bani frumosi.  Pe toti insa ii investeste in materiale, pana la ultimul banut.

„Multi imi spun ca sunt norocoasa. Eu am o imagine vizuala foarte bine dezvoltata. Foarte rar imi desenez pe foaie. De exemplu, colegei de camera i-am facut o rochie fara sa-i iau masuri, am facut din ochi. Deseori mi se spune: <<Vezi, tu nici nu ai nevoie sa faci studii in domeniu>>, spune pentru opiniatimisoarei.ro Cristina Grecu.

Desi totul a pornit din joaca, Cristina ar vrea sa treaca la un alt nivel.

„Vreau sa profit de ocazia de a mai merge si anul asta in State, sa mai strang niste banuti. Dupa ce ma intorc, vreau sa pun pe picioare un atelier in Timisoara”, spune cu emotie creatoarea.

Planul designer-ului este bine pus la punct si dupa deschiderea atelierului.

 „La inceput vreau sa lucrez singura, insa dupa un timp, daca o sa am multe comenzi si nu o sa pot sa le mai fac fata, atunci este posibil sa mai cer ajutorul cuiva. Este clar ca dupa un timp o sa am nevoie de ajutor”, completeaza Cristina.

Realista, studenta a luat in calcul si varianta in care atelierul ei nu va fi asaltat de clienti. Isi va gasi un job de inginer, iar designul vestimentar va ramane bucuria timpului liber.

Cristina este o visatoare. Consulta periodic reviste de moda, urmareste cum sunt imbracate modelele care defileaza pe podiumuri si este foarte atenta la prezentarile de moda pe care le au designerii ei vestimentari preferati. In timp, a ajuns sa-l urmareasca foarte atent pe Catalin Botezatu, caruia ii apreciaza munca si creatiile. Una dintre dorintele ei arzatoare este sa lucreze cot la cot cu celebrul creator de moda.

„Imi place foarte mult Catalin Botezatu. Munca lui este fabuloasa si mi-as dori sa lucrez cu el”, spune Cristina zambind.

Rochite unicat la preturi bune

Ca orice creator de moda, Cristina isi alege cu mare atentie materialele pe care le foloseste pentru crearea tinutelor vestimentare, dar si accesoriile de care are nevoie. Pentru a-si procura materialele si accesoriile, Cristina frecventeaza depozitele din Timisoara.

„Foarte des merg langa complexul studentesc, unde este un magazin cu accesorii si materiale foarte frumoase. Am mai mers si in Giroc sau Mehala. Dantelele le gasesc tot la depozit si mai merg in centru pentru a cumpara accesorii”.

Studenta face rochii pentru toate buzunarele. De exemplu, rochiile lungi, cu dantela, costa peste 350 de lei, iar cele scurte variaza intre 150 si 200. In momentul de fata, designerul lucreaza la cea mai scumpa rochie a sa, este vorba de o rochie cu insertii de dantela care va costa 420 de lei.

Cele mai solicitate piese vestimentare sunt papioanele, rochitele, fustitele, tricourile, si… lenjeria intima: „Niste prietene mi-au solicitat sa incep sa le fac chiar si lenjerie intima. Probabil o sa ma apuc sa fac si asta, o sa fac de toate. Dupa aia, trebuie sa ma axez neaparat pe ceva, pentru ca e prea mult”, spune aceasta.

Cristina are doua mari dorinte. Una este pe cale sa se indeplineasca, in timp ce cealalta necesita mult efort, putin noroc si multa ambitie. Studenta isi doreste ca in viitorul apropiat creatiile sale sa-i poarte semnatura, iar visul sau cel mai mare este sa ajunga sa se lanseze la New York, ca designer.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.