Orice femeie isi doreste sani frumosi, sanatosi, fermi si tonifiati. Sanii sunt o zona a corpului extrem de importanta. Fiind compusi din tesuturi adipoase, fibre si glande, au nevoie de o ingrijire aparte. Ca sa ii mentineti frumosi si sanatosi este absolut obligatoriu si necesar un consult periodic care sa va asigure ca totul este in regula. Sub acel invelis de piele, in care se ascunde una dintre cele mai importante parti feminine, pot avea loc numeroase modificari hormonale si patologice care duc la diferite anomalii.
Cele mai multe femei se gandesc la cancerul mamar cand vine vorba de afectiunile sanului. Exista insa si alte probleme care pot interveni si care nu trebuie neglijate. “Cancerul de san apare in general, dupa varsta de 30 de ani. Pana la acea varsta, in schimb, pot aparea si alte afectiuni care necesita tratament”, spune medicul primar radiolog, Antonina Nicolae.
Lista afectiunilor care pot aparea la varste fragede incepe, in general, cu bolile care apar din cauza unui tratament hormonal. Contraceptivele, datorita numarului ridicat de hormoni, duc la anomalii ale sanului. „Orice anomalie trebuie monitorizata in timp. Pacienta trebuie sa vina periodic la un control, iar in functie de leziune se stabileste data la care trebuie sa se faca o examinare. Pacientele pot veni o data la 3, 6 sau 12 luni pentru a fi sigure ca au sani sanatosi”, mai adauga radiologul Antonina Nicolae.
Una dintre cele mai intalnite patologii ale sanului, este mastita. Aceasta afectiune este provocata de o inflamatie acuta sau cronica a glandei mamare care se manifesta prin durere, inflamare si inrosire a sanului. Mastita acuta se intalneste adesea la femeile care alapteaza si nu este o afectiune care sa produca prea multe complicatii. Mastita cronica, in schimb, apare in urma unei infectii bacteriene sau in urma unor modificari hormonale.
La clinica Telescan din Timisoara, radiologii dispun de aparate de ecografie si RMN de inalta performanta care ajuta la cea mai buna diagnosticare a tuturor patologiilor care pot aparea la san. Pentru ca se folosesc raze X, mamografiile nu sunt recomandate pentru a fi facute des. Clinica Telescan dispune de aparatura care fac investigarea si diagnosticarea afectiunilor sanului, foarte repede. Ecograful cu o mare rezolutie, indica leziunile sanului intr-un mod eficient. Substanta de contrast este obligatorie in astfel de investigatii deoarece sanul are o structrura densa care ingreuneaza observarea posibilelor anomalii. Astfel, o ecografie mamara costa 100 lei, iar o investigatie RMN cu substanta de contrast costa 450 de lei.
in privinta cancerului mamar, femeile trebuie sa vina periodic la examinari de tip RMN si ecografie, mai ales dupa varsta de 35 de ani sau si mai repede, daca au avut cazuri de cancer mamar in familie, pe linie materna. Fiind o boala cu pondere mare, cancerul de san poate aparea si la pacientele care au implanturi mamare, sau la cele care au suferit diferite interventii de reconstructie a sanilor.