Cum sa fim eco: Povestea masinilor ecologice

Fenomenul de incalzire globala este tot mai discutat si afecteaza tot mai multe persoane. Mediatizarea excesiva a acestui fenomen  a reusit sa influenteze majoritatea populatiei, astfel incat folosim tot mai des cuvinte ca “ecologic, poluare, factori nocivi, protectia mediului, reducerea emisiilor etc”.

Desi locuitorii planetei nu sunt foarte bine familiarizati cu notiunea de ecologie, cei mai multi dintre noi cunoastem si vedem efortul facut in lupta pentru mentinerea unui mediu sanatos. Incepem sa avem grija de cantitatea de lumina folosita, incepem sa tinem cont de importanta reciclarii si de alte aspecte care sa ne conduca inspre o viata sanatoasa si cat mai ecologica.

Daca exista alimente bio si obiecte ecologice, trebuie sa existe si o rezolvare pentru una dintre cele mai importante surse de plouare-masinile. Sutele de milioane de vehicule care impanzesc soselele din toata lumea au un potential urias de poluare atmosferica. Transformarea masinilor intr-o directie mai prietenoasa cu mediul a fost luata in calcul astfel incat cei mai renumiti producatori  de automobile din lume vin pe piata cu modele ecologice. Transformarea aceasta vine dupa un lung si greoi proces de trecere a masinilor care folosesc combustibili fosili la autovehicule care au la baza mijloace de energie alternativa, nepoluanta si regenerabila.

Pentru a atinge un nivel mai scazut de emisii, producatorii de masini ecologice construiesc masinile in asa fel incat impactul asupra mediul inconjurator sa fie unul cat mai mic. Incepand de la fazele de proiectare pana la constructia propriu-zisa, masinile ecologice devin asa, datorita materialelor folosite care exclud inclusiv cromul (o substanta periculoasa) din structura masinii. Procesul de constructie a unei masini ecologice continua cu examinarea eficientei combustibilului si a nivelului emisiilor in timpul mersului.
Industria auto mondiala nu face pauze cand vine vorba de perfectionarea alternativelor ecologice, desi de ani de zile nu s-a produs concret un motor cu principii noi de functionare. Cu toate acestea, dezvoltarea industriei automobilistice eco, este evidenta. S-a ajuns la constructia unor bolizi cu sute de cai putere care dispun de motoare ecologice bazate pe electricitate.

Cum ne facem masina personala cat mai „eco” posibil

Pana in momentul in care automobilele eco le vor lua locul celor actuale e important sa urmam cateva sfaturi cand vine vorba de un consum economic. Trebuie sa avem grija la pierderile de putere. Asta inseamna ca scurtam cat mai mult posibil utilizarea aerului conditionat care ne „mananca” aproape jumatate de litru de combustibil la suta de kilometri. Accelerarile si decelerarile trebuie facute gradual. Cu cat pedala de acceleratie este apasata mai lent cu atat procesul de functionare se face gradual. In cazul acceleratiilor in forta, consumul este inutil. Adaptarea cauciucurilor la anotimp este foarte importanta. O aderenta optima reduce consumul de combustibil. Daca iarna avem anvelope de vara, pe langa riscul accidentelor, consumul creste concomitent cu uzura mai mare a acestui tip de anvelope, create pentru conditii de temperaturi joase.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete