Cum se da totul peste cap pentru soferi in centrul Timisoarei in 3 ani? Noi explicatii despre Inelul I cu Pasajul de sub Piata Victoriei si costuri

TIMISOARA. Va fi candva trafic fluent in centrul Timisoarei? Primarul Nicolae Robu ne asigura ca da, de indata ce vom avea utilizabil Inelul I de circulatie si pasajul subteran auto pentru masini mici prin Piata Operei. Vorbim despre un Inel de tranzit in jurul centrului istoric, cu sens unic de circulatie.

Costurile au fost si ele estimate in studiul de fezabilitate aprobat vineri in sedinta ordinara a Consiliului Local Timisoara: 2,3 milioane de euro pentru pasajul subteran auto, 15,6 milioane de euro pentru parcarea subterana de sub bulevardul cu palmieri, lucrari de amenajari la suprafata – 2,7 milioane de euro, extinderea liniei de troleibuz – 0,3 milioane euro, iar semaforizare, iluminare si utilizati – 14 milioane de euro. Cel putin asa sustine primarul Nicolae Robu.

Edilul-sef le-a explicat consilierilor locali pe indelete cum sta treaba cu Inelul I de circulatie. A amintit de 3 benzi de circulatie, din care una pe o strada paralela celorlalte 2 benzi, despre transport public gratuit, dar si despre alternativa de traseu pentru masinile mari.

„Este vorba despre un inel de tranzit in jurul centrului istoric, cu sens unic de circulatie, de minimum 3 benzi, dintre care o banda este dedicata transportului public. Se prevede un traseu sub Inelul I, prin fata Operei, prin subteran, transformandu-se pasajul pietonal actual in pasaj subteran auto. Va fi o alternativa de trafic existenta la dispozitia tuturor vehiculelor, dar va fi folosita de vehiculele mari care nu au dreptul sa intre in pasaj. Alternativa este sa parcurga distanta de la intersectia strada Paris cu bv. Republicii, pe la Spitalul de Copii, prin fata Catedralei, apoi prin fata primariei, pe strada 20 Decembrie pana la Miu. Dar masinile mici vor putea sa ajunga din zona de la intersectia Paris cu Republicii la Miu, pe un traseu incomparabil mai scurt, intrand in subteran prin fata Operei. In zona Miu urmeaza sa se intalneasca traseul subteran cu traseul lung, care este la dispozitia tuturor vehiculelor. Pe strada Paris nu exista o latime suficienta pentru ca acolo sa se realizeze 3 benzi. Si atunci, banda a 3-a va fi paralela cu strada Paris, pe strada Sf. Ioan, ea va fi dedicata transportului in comun. Altfel, ea va deveni o strada pietonala. Singurele mijloace de transport care vor circula pe strada Sf. Ioan vor fi cele de transport in comun. Inelul trebuie inteles pe urmatorul traseu: Bastion – Punctele Cardinale – Marasti – Piata 700, de acolo e ramificarea, un traseu ce continua cu zona Materna si apoi Republicii, celalalt traseu intra prin Piata 700, continua pe Paris, pana la intersectia cu Republicii, de aici Spitalul de Copii – Catedrala – prin fata Primariei, 20 Decembrie – Liceul Miu – I.C. Bratianu pana la Banca Nationala si de acolo la Bastion unde inelul se inchide. Toate intrarile si iesirile se fac din intersectii care vor fi special amenajate si lipsite de conflict. Exista ideea ca pe Inel sa circule mijloacele de transport in comun si in regim de gratuitate, va fi o decizie luata la momentul potrivit, pentru ca din acel moment se asigura continuitate totala in orice punct din oras. Vrem sa incurajam folosirea mijloacelor de transport in comun”, a explicat Nicolae Robu. Acestora li se adauga mult discutata parcare subterana pe sub Bulevardul I.C. Bratianu, care ar urma sa aiba 700 de locuri.

Cat despre costuri, primarul sustine ca, din experientele pe care le are, acestea vor fi mult mai mici in urma licitatiilor, toate lucrarile putand fi realizate in 3 ani.

„Costurile sunt urmatoarele, estimari: lucrari de amenajari rutiere la suprafata, noi portiuni de carosabile, noi benzi, amenajare de trotuare, de piste de biciclete in jurul centrului istoric, refacerea benzilor existente, plantari de copaci – 2,7 milioane euro, extinderea liniei de troleibuz – 0,3 milioane euro, semaforizare si utilizati in subteran – 14 milioane euro, parcare subterana – 15,6 milioane de euro, pasaj subteran auto in fata Operei – 2,3 milioane euro. Nu se pleaca de la un teren virgin si nu se pune problema sa se desfiinteze constructia existenta, aceasta a fost expertizata, se stia dinainte cum a fost ea dimensionata, ea se preteaza transformarii in pasaj auto pentru vehicule usoare, masini mici, jeepuri, inclusiv microbuze si, prin urmare, amenajarea se va face cu un deranj minim la 2,3 milioane euro, lucrare executata intr-un timp foarte scurt si fara a afecta imaginea zonei din vecinatatea Operei”, a completat primarul Timisoarei.

Odata cu inceperea lucrarilor la Inelul I, parcarea de la Modex va disparea si ea. Acolo va fi amenajat un spatiu verde, promite edilul-sef.

„In subteran se va intra printr-un singur punct, de la intersectia Paris cu Republicii si se va iesi dupa parcarea Modex. Parcarea si ea va fi modificata, va fi amenajata ca spatiul verde, nu va mai fi parcare, in acelasi timp in care este amenajarea spatiului dintre Opera si Catedrala. Deci, se schimba complet toata fata orasului, acest proiect sa nu-si inchipuie cineva ca se face peste noapte, eu consider ca in 3 ani se poate face si, evident, executia lui trebuie abordata etapizat. Nu va fi tot orasul bulversat, se lucreaza la Inelul 1 si mai intai se face subpasajul din fata Operei, apoi se poate circula fara nicio problema, se va lucra in subteran si se va face parcarea. Lucrarile subterane si in fata Operei si la parcarea subterana pot fi facute in paralel. In rest, tronson cu tronson vor fi abordate lucrarile pe tot traseul Inelului. Orasul nostru va fi altceva decat este cand vom avea si pasajele largite si parte din Inelul 2 in cadrul Openville. Daca nu putem obtine finantare europeana, se pare ca nu ar fi finantabil, dar poate vom reusi, atunci se va asuma pe bugetul local, pentru ca o astfel de suma poate fi alocata de la bugetul local, evident, pe 3 ani”, a precizat Robu.

Edilul-sef este convins ca in 2016 putem avea pasajul auto subteran prin fata Operei, iar in 2017 ne vom putea parca masinile in parcarea subterana de sub bulevardul cu palmieri.

Studiul de fezabilitate a fost aprobat in unanimitate in consiliul local. Doi consilieri s-au abtinut. Ramane acum sa fie lansata licitatia pentru executie.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sa incurajam transportul in comun?
    Cum?
    Prin conservele pe roti „reabilitate”? A observat cineva ca, fata de tramvaiele vechi trimise la reabilitare, cele noi parca au intrat putin la apa?
    Prin trasee pe care oricine are prioritate, numai transportul in comun nu? De exemplu, pe Rebreanu tramvaiul opreste in statie apoi imediat la semaforul de dupa statie, la semaforul dinaintea statiei, apoi in statie (cu semafor, evident).

  2. Buna initiativa,mai ales pt.transportul in comun ma refer la firobuse si autobuse care arata decent.

  3. Pentru soferi? Greseala. Poate vreti sa spuneti – PENTRU FRATII CRSITESCU. Asta, pentru ca, in realitate adevaratii beneficiari, pentru care se trag sforile, sunt acestia. Restul e doar un pretext pentru a se realiza ce-i intereseaza pe ei. ACCES IN PARCAREA HOTELULUI TIMISOARA DINSPRE ACEST INEL SI REVIGORAREA AFACERII LOR. Interesul public , pentru acest obiectiv, nu asa de mare pe cat se insinueaza, este subsumat in acest caz interesului privat al fratilor Cristescu. Primarul Robu, stie de ce. Si noi stim.

  4. Inainte de a da 30 milioane de euro, poti incerca, cu 0.4% din aceasta suma (circa 100 000 euro), sa vezi cum ar functiona: faci acum acel sens unic pe 3 benzi, dar, pana sapi in Piata Operei, deviezi traseul pe la „Electro Vechi”, Catedrala, Capitol, Castelul Huniazilor.
    Avantaje:
    Poti lucra linistit la sapaturi dim parcarea de la Modern.
    Obisnuiesti soferii cu noul circuit.
    Obisnuiesti calatorii cu noile trasee ale mijloacelor de transport in comun.
    Observi din timp eventualele nefunctionalitati si le poti repara/preveni.
    Si totul „aproape” gratis.
    Bafta.