Cum se trateaza coronavirusul si cum ne pazim de el. Medicii: Nu luati singuri antibiotice

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoaca infectii la om si o varietate de animale, inclusiv pasari si mamifere, cum ar fi camile, pisici si lilieci. Coronavirusurile sunt zoonotice, ceea ce inseamna ca se pot transmite intre animale si oameni.

CITESTE SI: Alerta de coronavirus pe Aeroportul Timisoara, la venirea unei curse din Italia. Control DSP pentru mai multi pasageri 

CITESTE SI: Ultimele masuri impotriva coronavirusului luate de autoritati in aeroporturi si la granita de vest 

Pana in prezent, exista dovezi conform carora 7 coronavirusuri au infectat si provocat boli la om. In momentul in care coronavirusurile animale evolueaza, ele pot infecta oamenii si se pot transmite de la om la om, putand duce la aparitia unor focare.

Noul coronavirus reprezinta o tulpina de coronavirus care nu a mai fost identificata anterior la om si, prin urmare, reprezinta motiv de mare ingrijorare pentru sanatatea publica, mai ales, avand in vedere ca exista putine cunostinte despre caracteristicile virusului, despre modalitatea de transmitere intre oameni si despre severitatea si tratarea infectiilor rezultate.

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Romania anunta ca pneumonia produsa de noul coronavirus este o boala respiratorie acuta, al carei spectru clinic nu este, deocamdata, cunoscut pe deplin. Autoritatile din tara noastra, ca si expertii ECDC sustin ca, pana in acest moment, pacientii cu acest tip de pneumonie prezinta urmatoarele simptome:
– Febra (minimum 38 grade Celsius)
– Tuse
– Dificultate la respiratie – in cazurile mai severe

In ceea ce priveste perioada de incubatie a bolii, adica timpul de la momentul infectarii si pana la aparitia primelor semne si simptome de boala, aceasta nu a depasit 14 zile.

Se manifesta asadar ca o gripa obisnuita, iar tratamentul vizeaza scaderea febrei.

Coronavirsul nu are tratament. Si nici nu exista vaccin. Se trateaza simptomatic. Daca se agraveaza situatia, se apeleaza la Terapie Intensiva. Se recomanda ca cei care au simptome sa nu se trateze singuri, sa nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el. Cand vom avea vaccin, se va putea reduce la maximum raspandirea lui. Nu stim daca nu se va schimba ca si comportament si ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutatii. Manifestarea sau impactul poate fi mai serios”, a explicat medicul Raed Arafat.

Recomandarile standard ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru a reduce expunerea si transmiterea coronavirusului sunt igiena mainilor si a cailor respiratorii si practicile alimentare sigure:

1.Spalati-va des pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde. In cazul in care nu aveti la indemana apa sau sapun, folositi o solutie pe baza de alcool. Este recomandat sa va spalati pe maini:
– Dupa ce ati tusit sau stranut
– Cand ingrijiti o persoana bolnava
– Inainte, in timpul si dupa prepararea alimentelor
– Inainte de masa
– Inainte si dupa folosirea toaletei
– Dupa ce ati atins sau mangaiat un animal
– Dupa ce ati dus gunoiul

2. Acoperiti-va gura si nasul cu un servetel de unica folosinta cand tusiti si stranutati. Aruncati servetel dupa fiecare utilizare si spalati-va pe maini. In cazul in care nu aveti la indemana un servetel, tusiti sau stranutati in pliul cotului.

3. Evitati pe cat posibil contactul strans cu persoanele care au febra si tusesc. Mergeti la medic daca aveti febra, tusiti si aveti dificultati de respiratie.

Cum, cel mai probabil, sursa principala a infectiei este de origine animala sunt recomandate si urmatoarele masuri de preventie:

– Gatiti bine carnea si ouale, inainte de a le consuma. Trebuie evitat consumul de produse crude de origine animala. Carnea cruda, laptele sau organele de origine animala trebuie manipulate cu grija, pentru a evita contaminarea incrucisata cu alimentele negatite, conform bunelor practici de siguranta a alimentelor.
– Daca vizitati pietele din zonele in care exista cazuri confirmate de coronavirus, evitati contactul direct neprotejat cu animalele vii
– Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun dupa ce ati atins un animal sau produse care provin de la animale. Nu duceti mana la ochi, nas sau gura dupa ce ati intrat in contact cu un animal

Numarul de infecții cu coronavirus in Italia a depasit 150, dupa ce duminica au fost confirmate 44 de cazuri noi. Majoritatea cazurilor este concentrata in regiunile nordice din Lombardia (89 de cazuri). Trei oameni au murit deja in Italia din cauza acestui virus.
11 localitati din Lombardia si Veneto sunt in carantina.

In Lombardia traiesc aproape 200.000 de romani.

In China, numarul deceselor a trecut de 2500.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Intrebari (dintro serie mai lunga, posibila):
    1. UNDE SE GASESC MASTI DE PROTECTIE IMPOTRIVA INFECTARII „DE LA OM LA OM”? In farmacii sigur NU se gaseste; urmareste cineva ca astfel de „mijloace de protectie ELEMENTARA” sa ajunga si la oamenii de rand? Sau va fi ca si cu vaccinul de gripa de sezon?
    2. In urma cu doua zile am vazut o stare reprobabila de primire a pasagerilor la unele aeroporturi mari din RO (exemplificari A.Kogalniceanu si cel din Timisoara); apopi dscutiile au relevat ca totul exista (aparatura) de lipseste (deocamdata); poate raspunde si la aseasta problema cineva.