Cum se va calcula media la Evaluarea Nationala in 2014? Schimbari in noul an scolar 2013 – 2014! Vezi ce modificari anunta ministrul Educatiei

Noul an scolar 2013-2014 aduce schimbari importante pentru elevi. Este vorba de cresterea ponderii mediei la Evaluarea Nationala de la 50% la 75%, introducerea simularii bacalaureatului la clasa a XI-a, evaluarea periodica la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, anunta ministrul Educatiei Remus Pricopie.

Ministrul vorbeste intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX despre prioritatile in noul an scolar, care incepe la 16 septembrie, printre care cresterea ponderii mediei la Evaluarea Nationala la 75 la suta, fata de 50 la suta cat a fost pana acum, si reducerea la 25 la suta a ponderii notelor din ciclul gimnazial pentru admiterea la liceu, pregatirea bacalaureatului din prima zi de scoala, introducerea, in premiera, a simularii bacalaureatului la clasa a XI-a, informarea corecta a parintilor despre ceea ce se intampla la clasa, verificarea activitatii in scolile cu rezultate controversate si intarirea dialogului cu actorii din sistem.

Pricopie spune ca vor fi introduse, din noul an scolar, controale care vor urmari prezenta la scoala, ce se intampla in clasa si modul in care decurge evaluarea. Ministrul precizeaza ca primele controlate, chiar din septembrie-octombrie, vor fi scolile unde au fost variatii foarte mari intre evaluarile la clasa si Evaluarile Nationale.

Despre Bacalaureat, ministrul spune ca pregatirea pentru examen va incepe din 16 septembrie si se va verifica daca exista in fiecare liceu program de ore suplimentare, meditatii la scoala. Ministrul mai spune ca profesorii care fraudeaza trebuie sa nu mai fie la catedra, iar parintii interesati de fraudarea unui examen trebuie sa vada deserviciul facut copiilor lor.

„Cea mai importata este cea privind ponderea mediei Evaluarii Nationale la admiterea in liceu. Mai concret, nu am modificat disciplinele la Evaluarea Nationala, nici nu puteam sa facem asa ceva, dar formula de calcul a mediei de admitere la liceu poate fi modificata prin ordin de ministru. Asa ca am luat decizia sa crestem ponderea mediei obtinute in urma examenului de Evaluare Nationala in media finala de admitere la liceu, ca urmare a analizelor care au condus la concluzia ca evaluarea la clasa este, in multe cazuri, mai indulgenta decat Evaluarea Nationala. Vorbesc despre cresterea ponderii mediei la Evaluarea Nationala la 75 la suta, fata de 50 la suta cat a fost pana acum, si reducerea la 25 la suta a ponderii notelor din ciclul gimnazial pentru admiterea la liceu. Am facut publice aceste date. Prin urmare, in momentul de fata, fiecare scoala vede foarte exact care sunt diferentele dintre ceea ce se intampla la evaluarea pe parcursul claselor V-VIII si ceea ce se intampla la Evaluarea Nationala. Daca n-ar fi fost aceste diferente, probabil ca nu s-ar fi justificat modificarea.Corectarea acestei situatii este una dintre prioritatile anului scolar care incepe”, a spus Pricopie.

Rep.: Cum va putea fi corectata aceasta situatie?

R.P.: Voi introduce controale care vor urmari de la prezenta la scoala, pana la ceea ce se intampla in clasa zi de zi si modul in care decurge evaluarea. Altfel spus, in ce masura cadrele didactice sunt prezente la clasa si folosesc toate orele in mod corespunzator. Am in atentie cu prioritate acele scoli in cazul carora exista variatii foarte mari intre evaluarile la clasa si Evaluarile Nationale. Acestea vor fi primele controlate, chiar incepand cu lunile septembrie si octombrie ale acestui an. Voi incepe cu primele 50 de scoli pe care, de altfel, le puteti vedea si dumneavoastra pe pagina de internet a Ministerului Educatiei. Am facut publice toate aceste date pentru ca parintii si societatea in ansamblu sa stie care este nivelul de performanta al fiecarei scoli.

Rep.:Veti mentine ideea introducerii in premiera a simularii bacalaureatului din clasa a XI-a?

R.P.: Metodologia privind organizarea examenului de Bacalaureat pentru anul viitor nu are schimbari care sa ii vizeze pe candidati. Pe partea de organizare a examenului, schimbarile sunt nesemnificative pentru publicul larg, dar sunt unele lucruri pe care le-am intarit pe zona de respectare a metodologiei, in special elementele care tin de securitate, extrageri de subiecte etc. Dar, repet, doar intarim anumite lucruri care existau de fapt. in acelasi timp, vom lua masurile necesare ca pregatirea pentru examen sa inceapa din 16 septembrie si sa se desfasoare serios pe tot parcursul anului. Vom avea o serie de discutii cu toti inspectorii, acestia la randul lor cu toti directorii de unitati de invatamant, astfel incat, pe de-o parte, parintii si elevii sa fie la curent cu procedurile, pe de alta parte, sa ne asiguram ca fiecare liceu are un plan de masuri coerent si realist, care sa vizeze ameliorarea rezultatelor la examenul de anul viitor. Vom face evaluari, asistente la clasa, inspectii, vom urmari cu mare atentie cum se folosesc orele de Romana, de Matematica, de Fizica, de Chimie etc., vom verifica daca exista in fiecare liceu program de ore suplimentare, meditatii la scoala. Asa cum am anuntat deja, vom introduce simulari nationale ale examenului de bacalaureat la clasa a XII-a si, ca o noutate, la clasa a XI-a. Din semnalele venite din partea celor cu care am discutat pana acum, am inteles ca aceasta masura se bucura de o larga sustinere.

Rep.: O alta noutate pentru anul scolar viitor?

R.P.: Este vorba de sistemul de evaluare periodica la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a. Este o idee veche, nu am venit eu cu ea la Ministerul Educatiei, este o idee pe care institutiile specializate in stiintele educatiei din tara si din strainatate o studiaza de ani de zile, iar principalul motiv pentru care trebuie sa introducem aceasta evaluare este acela ca noi, in sistemul nostru de educatie, pana la clasa a VIII-a nu avem nicio evaluare de sistem. Evaluarea nationala este prima evaluare dupa ani buni de scoala. Sa nu ne miram cand constatam ca 25 la suta din copiii nostri nu reusesc sa ia nota 5 la doua examene. Ma rog, nu sunt usoare, dar nu sunt nici grele, sunt examene de evaluare nationala, Matematica si Romana, de la sfarsitul clasei a VIII-a. Acest sistem va deveni standard incepand cu anul scolar 2013-2014. Prin urmare, dupa cativa ani de gradinita, dupa clasa pregatitoare, dupa clasa I, ajungem in clasa a II-a si putem sa vedem care este nivelul elevilor, iar informatiile respective le putem folosi pentru a vedea unde avem vulnerabilitati, unde sunt probleme, la nivel de scoli, la nivel de clase, chiar la nivel de elev in raport cu ceilalti elevii. Anul acesta ne-am uitat cu foarte mare atentie la rezultate si vom face fise pentru fiecare scoala in parte in special pe diferentele de evaluare. Atunci cand ai in catalog 8.00 la Matematica, iar la evaluarea nationala ai 2,80 – caz real – inseamna ca ai o problema. si daca este un copil, poti sa spui ca a fost un accident, se intampla, dar daca ai mai multi si daca se repeta an dupa an, inseamna ca acea scoala are o problema foarte serioasa cu evaluarea la clasa. Cand supraevaluezi un copil la clasa gresesti nu o data, gresesti de mai multe ori. in primul si in primul rand gresesti in raport cu copilul, pentru ca el va avea sentimentul ca stie, dar apoi constata ca nu este de 8.00, ci este de 2,80. in al doilea rand, gresesti in raport cu parintii, pentru ca parintii au incredere ca evaluarea noastra este una corecta si stau linistiti ca au copii pe drumul cel bun, iar noi de fapt ii mintim printr-o evaluare necorespunzatoare. Prin urmare, Institutului de stiinte ale Educatiei si caselor corpului didactic le voi cere pentru anul scolar 2013-2014 sa aiba ca tema principala aceasta problematica a evaluarii, sa fie cat mai corecta si sa remediem problemele din timp.

Citeste mai multe aici!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sistemul ce a fost aplicat pentru Evaluarea Nationala este unul profund irelevant. Acondus la anomalii dintre cele mai aiuritoare. De ex. elevi care pe parcursul claselor 5-8 au fost notati la clasa cu note mari, pe alte criterii decat cunoasterea disciplinelor, nu au confirmat nici la examenul de EN dar nici in ciclul de invatamant liceal. Practic sistemul de evaluare a elevilor era VICIAT de criteriile de notare subiective de la clasa. A doua problema era faptul ca a fost subevaluat examenul in sine. Intr-adevar complet IMBECIL sistemul de pana acum, cu 50% cu 50% a ponderii notelor. Sper sa se renunte complet la el.