TIMISOARA. Alei distruse, gard spart, cosuri de gunoi ruginite si murdare si pergole care pot pica in cap trecatorilor. Asa se prezinta Parcul Poporului din Timisoara, cel mai vechi parc din oras, in care acum 3 ani s-au investit aproape 300.000 de euro.
Reprezentantii Primariei Timisoara si-au batut joc pur si simplu de o gramada de bani, dar si de cel mai vechi parc din oras. Acum arunca pisica in curtea firmei care se ocupa de intretinerea parcului: Horticultura, sustine viceprimarul Traian Stoia. In luna mai a anului 2011, dupa doi ani de munca, primul parc din Timisoara amenajat de guvernatorul Banatului a fost in sfarsit reabilitat. Municipalitatea a investit aproape 270.000 de euro pentru a reface aleile, fantana si alpinetul.
La 3 ani de la acel moment, parcul arata ca dupa razboi.
„In parc exista foarte multi caini lasati liberi, unii cu stapan, altii fara. Statuia lui Traian Grozavescu este deteriorata si pe ea este scris un alt nume decat numele real al personajului pe care il reprezinta. Scrie Regele Mihai… Mobilierul este deteriorat, putrezit si incomplet. Arborii sunt uscati, altii n-au fost toaletati. Gazonul este uscat sau distrus din cauza cainilor si a activitatilor sportive neorganizate oficial, care se desfasoara acolo”, sustine viceprimarul Traian Stoia.
Edilul s-a dus personal sa vada halul in care arata parcul. Experienta a fost socanta. A luat imediat legatura cu reprezentantii Directiei de Mediu, care nu pareau sa stie de problema. Asta cu toate ca trebuiau sa stea cu ochii pe cei de la Horticultura, care au in grija Parcul Poporului.
„Am facut o deplasare in Parcul Poporului si am gasit acolo cosuri de gunoi ruginite si murdare, gardul Colterm care arata jalnic – in zona au fost niste WC-uri publice care s-au inchis, erau ale primariei –, alei care n-ar avea ce cauta, scurtaturi pe iarba. De exemplu, americanii ara un parc si lasa ca oamenii sa treaca pe unde cred si apoi faca aleile, la noi se fac prin proiectare si asta nu corespunde cu ceea ce vor oamenii. Pergolele si tot materialul lemnos sta sa cada si poate pricinui daune majore in conditiile in care cineva are ghinionul sa stea pe banca. Parcurile sunt intretinute de o firma a primariei, Horticultura. Pe alei sunt crengi cazute din copaci. Parcul acesta este cel mai vechi din orasul nostru, aparut in 1919, are aproape 5.000 de metri patrati, s-au investit bani si in sistemele de irigare, in gardul pe care l-au facut intr-un timp record, in sensul ca rar a durat edificarea unui gard de caramida in mai bine de 2 ani. Foarte mult s-a investit acolo. Aleile si fantana aceea au mai costat 1 milion de lei. Am avut o discutie cu domnul director Bere, care a luat nota de ceea ce am constatat noi ieri, chiar a avut o atitudine foarte constructiva, in sensul ca dansului ii mai scapa cate o chestie si e bine cine vede sa-l sesizeze. Am discutat si cu domnul primar si am cazut de acord ca trebuie luate masuri urgente pentru a-i da un aspect cat de cat acceptabil”, a explicat edilul.
Cum statuile din parc tin de Directia de Patrimoniu, aflata strict in subordinea lui Stoia, viceprimarul sustine ca acest aspect va fi rezolvat saptamana viitoare. Edilul nu a stiut insa daca firma care trebuia sa se ingrijeasca in parc va fi sau nu trasa la raspundere.
„Primarul a fost de acord ca trebuiesc luate masuri si decizii in consecinta si ca firma care il intretine, probabil avand multe lucrari, le-a mai scapat…”, a conchis Stoia. Pe de alta parte, reprezentantii Directiei de Mediu din cadrul primariei sustin ca nu este cazul sa ii tragem la raspundere pe cei de la Horticultura.
„Am facut o adresa catre Horticultura, prin care le-am solicitat sa remedieze acea problema, pentru ca toate elementele din lemn au putrezit. Urmeaza sa se remedieze toate acele probleme. Cei de la Horticultura, in aceasta perioada, au avut ca prioritate plantarile, efectiv nu au avut cand sa se ocupe. Din cauza caderilor de precipitatii, au fost nevoiti sa intensifice toate lucrarile de cosire din oras. Nu stiu daca e cazul sa-i acuzam pe cei de la Horticultura, mai ales ca o parte din banci au fost vandalizate. Cand a fost reabilitat parcul, mobilierul urban a fost doar refacut, nu a fost inlocuit”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Adrian Bere, seful Directiei de Mediu.
Cunoscut dupa mai multe denumiri, cel mai vechi parc din Timisoara este cel mai bun loc de recreere pentru timisorenii din cartierul Fabric. Parcul Coronini sau Stadt Parc, Regina Maria, Poporului ori Tineretului, avea alei proaspat reabilitate, un sistem de irigare nou nout, o fantana arteziana amenajata, precum si un alpinet. Si bancile, dar si chioscul de lemn sau cosurile de gunoi au fost reabilitate in cadrul proiectului din 2011.
CITESTE SI: 270.000 de euro in reabilitarea Parcului Poporului, cel mai vechi parc din Timisoara
Pareri
pai si parcul ala cine l-a distrus??..primarul robu?…sau timisorenii care umbla in el?…ce naiba nu mai suntem civilizati deloc…cum sa tina ceva la noi?
Problema e ca nu a fost intretinut.
Problema e ca lacul cu care a fost dat mobilierul a fost unul la 3 lei, ca altfel nu mucegaiau bancile si foisorul, de la ploaie. Iar deterioratul in sine e facut de timisorenii „bine-crescuti” care n-au altceva mai bun de facut acasa.
Sa va foot in gura pe toti aia care nu aveti ceva mai bun de facut decat sa distrugeti si sa desconsiderati orice lucru bun.Nici de parcul asta nu ati avut loc??
Va doresc multa mooe!
in parc se citeste o carte ..nu se bea bere…dar oricum primaria este la pamant….cat ar costa niste camere de supraveghere ?solutii sunt vointa nu..poate anul asta plantam niste palmieri in soarelui in zona la domn primar
dar ce nu arata ca un GUNOI in Timisoara asta ?
Hey, emigrant imputzit…daca totul arata ca un gunoi in Timisoara de ce nu te duci in oltenia natala ca-s convins ca totul e minunat la tine-n sat.
Care este rolul politiei comunitare? Cu ceva ani in urma (pe vremea bunicilor timisoareni) la cele trei intrari ale parcului (dar nu numai al acestui parc), dupa lasarea intunericului, patrulau militieni.
Era suficient ca „sa se auda ceva miscare” si erau acolo, sa intervina. Orasul – cu cei 120.000 de locuitori – avea alte traditii (care din nefericire) odata cu intrarea in „epoca migratiilor”, s-au pierdut in timp.
Cei de facut (in loc de concluzii): inapoi la disciplina, civilizatie, educatie, morala … .