Cum stam cu banii in 2015? Ce salarii cresc si ce se scumpeste odata cu Anul Nou

Inca de la prima ora a noului an si imediat dupa izbucnirea artificiilor, populatia va incepe sa plateasca pentru electricitate un cost mai mare, pretul mediu al energiei electrice vandute la tarif reglementat urmand sa creasca cu 0,26%, ca urmare a majorarii valorii unor componente de pret ale tarifelor reglementate si a reducerii altora.

La randul lor, tot inca din prima zi din 2015, soferii vor trebui sa fie mai atenti pe drumul spre casa, si pentru ca amenzile de circulatie vor fi din ianuarie mai mari, ca efect al majorarii salariului minim pe economie, indicator la care este raportat, potrivit stirileprotv.ro

Salariul minim brut pe economie va urca de la 900 lei la 975 de lei din 1 ianurie 2015, iar aceasta majorare va antrena automat si cresterea cuantumului amenzilor rutiere, in conditiile in care un punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim.

In sectorul energetic, companiile vor continua sa utilizeze acelasi sistem de redevente, dar vor plati si in 2015 un impozit suplimentar pe monopol, in cazul companiilor de transport si distributie de energie electrica si gaze naturale, un impozit de 60% din veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale si un impozit special de 0,5% aplicat veniturilor obtinute de catre companii, pentru exploatarea resurselor naturale, altele decat gazele naturale.

Nivelul accizelor va fi exprimat in lei, nu in euro ca pana acum, solutie gasita de Guvern pentru a nu pierde bani raportandu-se in continuare la cursul in scadere al Bancii Centrale Europene, iar impozitul pe constructii speciale impuse companiilor, introdus in acest an, va fi redus de la 1,5% la 1% din valoarea constructiilor existente in patrimoniul acestora. Asiguratorii, insa, vor plati mai mult la Fondul de garantare a asiguratilor, contributia impusa acestora urmand sa creasca de la 0,8% la 1% din primele incasate in cazul asigurarilor generale si de la 0,3% la 0,4% din volumul incasarilor din prime pentru companiile care practica asigurari de viata.

In schimb, din ianuarie, Autoritatea de Supraveghere Financiara va reduce mai multe taxe si cote aplicate pietei de capital si fondurilor de pensii, inclusiv cota din contributiile brute incasate de fondurile de pensii administrate privat, precum si a cotelor aplicate ofertelor publice de vanzare si cumparare. Toate aceste modificari vor putea fi introduse in bilantul contabil de catre companii pe baza unei noi legi a contabilitatii, care va fi aplicata tot de la 1 ianuarie 2015, una dintre modificari fiind aceea ca toate persoanele juridice romane vor putea utiliza un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, nu doar firmele afiliate unor persoane juridice straine.

Noul sistem de contabilitate ar putea sa reaminteasca Guvernului ca, de la 1 ianuarie 2015, incep ca curga penalitati de 0,1% pe zi daca statul nu plateste transa de 50 milioane de lei pentru licente Microsoft, care trebuia achitata pana la finele lunii octombrie, dar care este intarziata deoarece autoritatile verifica achizitia prin prisma unor eventuale nereguli.

Tot in sistemul contabil vor fi introduse atat cota redusa de TVA, de 9%, pentru serviciile din turism care includ minim cazare, cat si noile reguli de taxare cu TVA a serviciilor electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune prestate catre consumatori, care stabilesc ca furnizorii de servicii vor fi obligati sa colecteze TVA din fiecare stat membru in care au consumatori.

Citeste mai mult AICI

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.