Cum sunt furati romanii la factura de energie electrica? Trucurile prin care distributorii castiga miliarde

Consumatorii romani sunt furati sistematic la factura de energie electrica pe care distributorii o umfla nejustificat. Mai mult, preturile platite de populatie nu au nicio legatura cu piata libera.

Dezvaluirea a fost facuta de expertul in energie Tudor Popescu de la site-ul specializat energyreport.ro. Acesta a analizat, pas cu pas, fiecare rubrica din factura de energie electrica si a descoperit numeroase nereguli.

Prima pe lista este rezervarea, o rubrica introdusa pentru ca producatorii sa tina in rezerva un utilaj care sa produca energia exact atunci cand este nevoie. Pana la 30 iunie, pretul era de 17 bani, ceea ce reprezinta 10% din consumul zilnic. Numai ca Transelectrica are capacitatea de a estima cu precizie consumul pentru a doua zi, pe intervale orare, cu o marja de eroare de 1%. Si atunci de ce ni se ia la rezervare 10%, adica de zece ori mai mult? „Simplu: pentru ca ne fura”, sustine transant expertul energetic Tudor Popescu.

„Un kw inseamna 100 lei, 10 bani la kw inseamna 100 lei 1 mw. 8000 mw inseamna 800 mii lei pe ora. Anul are 8700 de ore si iata am ajuns la 1.7 mld euro dintr-o frauda de 10 bani”, spune Tudor Popescu.

Mai sunt si alte rubrici care cresc valoarea facturii: energia activa pentru componenta de piata concurentiala, cogenerarea si certificatele verzi sau acciza calculata la un curs euro – leu de 4,73, in conditiile in care cel mai ridicat curs din acest an a fost de 4,54.

Nu in ultimul rand, pretul a crescut dupa 30 iunie de la 35,67 bani la 36,34 bani. „Asta este taxa pe stalp. A intrat in factura. Deci noi platim banii cu care cresc pensiile si salariile, nu altcineva”, a mai explicat Tudor Popescu.

Mai multe detalii pe realitatea.net

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pai daca ENEL vinde partea de distribuite din Banat (fostul CONEL) de ce nu sare statul sa cumpere? Sa scapam odata de intermediarii straini smecheri care ne jupoaie.
    Sa puna un management privat la stat si o sa fie mai bine. Fara scumpiri si jaf nejustificat!