Cum va arata noul spital planuit la Timisoara, dotat cu loc de aterizare pentru elicopterele SMURD si legat prin pasarele de Judetean, Casa Austria si Ortopedie. E in proiectare

TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis a pus la dispozitie terenul necesar si sustine financiar anumite costuri pentru ridicarea unui nou spital la Timisoara, chiar langa Spitalul Judetean Timisoara. Practic, o extensie insemnata a celui mai mare spital din vestul Romaniei.

CITESTE SI: Largirea drumului dintre Timisoara si Mosnita Noua, in aer. Dupa decizia CNSC de reevaluare a ofertelor, licitatia se muta in instanta 

Proiectul a trecut de evaluari in primavara anului 2018, dat fiind faptul ca se deruleaza prin Banca Mondiala, iar in acest moment, noua unitate medicala are incheiate studiile de prefezabilitate si fezabilitate. Se lucreaza la Proiectul Tehnic.

In sedinta de plen de astazi a Consiliului Judetean Timis, am votat asumarea de noi responsabilitati in realizarea proiectului, care prevede crearea unui nou Centru de Mari Arsi si includerea Urgentelor si a Sectiei de ATI, intr-o cladire noua, precum si modificarea fluxurilor medicale. Proiectul tehnic este in curs de elaborare, iar Studiile de Prefezabilitate si Fezabilitate sunt gata.

Este un proiect deosebit, in valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, cu bani de la Banca Mondiala. O investitie pentru care exista si un protocol pentru sustinerea finantarii incheiat intre CJ Timis, Ministerul Sanatatii si Spitalul Judetean din Timisoara.

In acest proiect, Consiliul Judetean Timis, pe langa terenul pe care l-a pus la dispozitie, sustine financiar si anumite costuri necesare realizarii documentatiei. La final, noua constructie va fi transferata in proprietatea judetului.

Schimbam la fata Judeteanul, proces pe care l-am inceput deja de cativa ani. Ceea ce facem acolo vedem doar la marile unitati sanitare din Occident”, a anuntat presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra.

Este vorba despre o constructie nou-nouta ce va fi ridicata in perimetrul Spitalului Judetean, pe locul vechiului heliport, si care va adaposti Unitatea de Primiri Urgente si Sectia Anestezie si Terapie Intensiva. Iar in vecinatatea ei urmeaza sa se inalte si noua Maternitate a unitatii medicale, pe fonduri europene.

Cladirea urmeaza sa fie construita intre Casa Austria, Sectia de Ortopedie si amplasamentul viitoarei maternitati. Banca Mondiala asigura fondurile pentru intregul proiect, inclusiv realizarea Proiectului Tehnic, executia si asigurarea utilitatilor. Viitoarea cladire va beneficia si de serviciile unui heliport. Imobilele urmeaza sa fie interconectate cu cladirea principala a Spitalului Judetean pentru un acces facil si un flux medical adaptat ultimelor standarde in materie.

Proiectul este derulat de Ministerul Sanatatii, în calitate de agentie de implementare, banii, aproximativ 50 milioane euro, fiind asigurati de catre Banca Mondiala. In acest moment se lucreaza la proiectul tehnic, necesar pentru scoaterea la licitatie a lucrarilor de executie. La final, noua cladire va fi transferata in proprietatea judetului, Consiliul Judetean fiind beneficiarul final al acestei investitii.

Va reamintim proiectul noii Maternitati din cadrul Spitalului Judetean, cu bani europeni, obtinuti printr-un program transfrontalier cu vecinii unguri, este in derulare, in imediata vecinatate a viitorului nou spital.

Finantarea pentru noua Maternitate, in care va functiona actualul spital Bega, a fost semnata la finele lunii octombrie 2019 de catre presedintele Consiliului Judetean Timis Calin Dobra si fostul ministru al Dezvoltarii Daniel Suciu.

Lucrarea e prevazuta sa dureze 2 ani, iar costurile se ridica la aproximativ 13 milioane de euro, insa prima licitatie a fost ratata.

Noua maternitate va avea compartimente de fertilizare in vitro, obstetrica-patologica, ginecologie, chirurgie laparoscopica si histeroscopica, obstetrica fiziologica si de spitalizare de zi.

De asemenea, sunt prevazute compartimente de terapie intensiva, prematuri, nou nascuti eutrofici, cat si facilitati pentru insotitori. Maternitatea va avea si o sectie ATI, bloc operator, sali de nasteri si camere de garda.

Suprafata noii maternitati, care urmeaza sa fie ridicata in vecinatatea Spitalului Judetean Timisoara, langa Casa Austria, va fi de 5.000 de metri patrati.

In noua cladire spatiul va fi impartit in patru – „curat, murdar, intermediar si neutru”, pentru a reduce riscul de infectii nosocomiale si pentru a mari eficienta a actului medical.

Datorita proximitatii Unitatii de Primiri Urgente, se va realiza o interconectare intre Clinica de Obstetrica-Ginecologie si departamentele Spitalului Judetean (de exemplu: pneumologie, cardiologie, laborator, radiografie, etc.). De asemenea, va fi posibila utilizarea transportului cu salvari de la maternitate pana la UPU sau de la Urgente pana la noua maternitate.

Va avea 124 de paturi, cu 30 mai multe decat cele care deservesc in prezent batrana Maternitate Bega.

Totodata, personalul medical va lucra cu echipamente noi, performante, care vor fi achizitionate in cadrul proiectului. In noua maternitate va exista si iluminat inteligent, bazat pe controlul luminii pentru pacienti.

Actuala Clinica de Obstetrica-Ginecologie Bega din Timisoara functioneaza intr-o cladire istorica proaspat modernizata, care insa are o vechime de 140 de ani ce nu a fost construita in scopuri medicale. Cladirea nu are circuitele complete, in ciuda moodificarilor si modernizarilor efectuate in timp.

In aceasta clinica se fac peste 2.000 de interventii anuale, iar departamentul extern al Spitalul Judetean ofera asistenta pentru 2.500 de nasteri, jumatate din toate nasterile inregistrate la Timisoara.

Va reamintim, Spitalul Judetean Timis a intrat intr-un amplu proces de reabilitare, in urma cu cativa ani, iar acum se lucreaza la modernizarea ultimei sectii din unitatea sanitara, ramasa nefacuta – Urologia.

Fiinca spitalul deserveste nu doar bolnavii din Timis, ci pacienti din intreaga zona de vest a tarii, extinderea si mutarea unor sectii in cladiri noi este imperios necesara.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Se face la fel ca largirile de drumuri ( Aeroport, Dumbravita, Mosnita) si exact cum au renovat Castelul Huniazilor si multe altele. E bun cu „gura” acest pacalici

  2. Propun o expozitie cu toate lucrarile promise de primarie si consiliu judetean.
    Toate randarile „Cum va arata” sa le printam si sa facem o expozitie in centru.
    Ce ziceti?

  3. Bai sunteti nebuni ? BM cere banii inapoi cu dobînda in timp ce ailalti iau banii moca !
    CEE PLm sunt fraierii RO după ce viran atîția bani ? Du-te la CARLOS sa-ti dea un JUKE la TM … DA ????

    • E o donatie de la Banca Mondiala. Fonduri europene s-au atras deja pentru Noua Maternitate, parcare si noul corp de la Municipal. Exista un plafon de finantare nerambursabila pe fiecare UAT, care a fost depasit, de unde rahat sa mai ceri si altele, te orientezi spre alte surse. Nu se acorda finantari europene cu trilioanele, poate daca ai lucra in administratie ai realiza asta…

  4. Macane … si va (…. hit the fan !)