Cum va arata singura piata din Timisoara care poarta numele Sfantului Gheorghe si cum era odinioara? FOTO!

TIMISOARA. Este una dintre pietele vechi ale Timisoarei si poarta numele Sfantului Gheorghe, pe care crestinii il sarbatoresc in fiecare an in 23 aprilie.

Inconjurata de cladiri impunatoare, piata a fost inca din vremuri de demult gazda unui centru ecleziastic, dar si a unuia bancar pentru Timisoara.  Pe rand, aici au fost biserici si banci.

Locul a purtat mult timp numele de Piata Seminarului, aici existand mai intai o biserica catolica, ce ulterior s-a transformat in moschee in vremea ocupatiei otomane, iar dupa instalarea administratiei austriece cladirea a fost predata iezuitilor care au deschis o noua biserica, avand hramul Sfantului Gheorghe.

piata sfantu gheorghe de altadata veche
In secolul al XIX-lea a fost ridicata cladirea din dreapta pietei, cu destinatia de sediu pentru „Prima Casa de Economii” (Erste Temeswarer Sparkassa).

Si cladirea din stanga a fost institutie bancara, aici functionand inca o agentie bancara, dar si alte firme. A fost construita dupa 1914 sub numele de „Palatul Bancii Timisorene”. Aceasta are un aspect foarte sobru, in fatada sa exhuberanta Secession-ului dominant la acel moment nu se reflecta aproape deloc. Ea seamana izbitor cu cladirile bancare de pe Ringstrasse din Viena.
O colectie intreaga de urne decoreaza braul marcant al cladirii, intre primul si al doilea etaj. Din pacate aceasta cladire de mari dimensiuni a redus semnificativ nu doar pitorescul Pietei Sfantul Gheorghe, dar aproape ca i-a injumatatit si suprafata.

Pe latura de sud a pietei se afla imobile mai scunde, care contrasteaza cu cele doua impunatoare cladiri bancare.

piata sfantu gheorghe de altadata veche 3

Abia in anul 1996 a aparut in piata statuia ecvestra a Sfantului Gheorghe in lupta cu balaurul. Monumentul comemoreaza copiii ucisi in timpul Revolutiei de la Timisoara din ’89. De altfel, pe soclul statuii sunt inscrise numele tuturor pruncilor care si-au pierdut viata in Revolta din Decembrie 1989.

piata-sfantul-gheorghe-timisoara
Mai trebuie spus ca din Piata Sfantul Gheorghe, Piata Seminarului cum se chema odinioara, s-a pus in miscare primul tramvai tras de cai, in iulie 1869, la Timisoara.

piata sfantu gheorghe de altadata veche 2

Aici era capatul pentru linia ce facea legatura cu cartierul Fabric. La cursa inaugurala au luat parte toate notabilitatile orasului.

piata sfantu gheorghe de altadata veche 4

Acum Piata Sfantul Gheorghe din Timsoara se afla intr-un amplu proces de reabilitare ce cuprinde intreg centrul istoric al orasului.

Cand va fi gata, va avea o cu totul alta infatisare, in care vor fi puse in valoare si vestigiile istorice scoase la lumina de arheologi inainte de pornirea proiectului.

amenajare-piata-sf-gheorghe-timisoara (7)

Piata Sf. Gheorghe este cea mai mica din ansamblul celor 3 piete din centrul istoric, dar la vremea cand a fost construita era cea mai interesanta. Era un spatiu triunghiular, datorita prezentei bisericii construita la jumatatea secolului al XVIII. Forma cunoscuta a pietei era de fapt un spatiu rectangular, de tip buzunar, unde exista un spatiu verde, marcat de prezenta statuii Sf. Gheorghe. Odata cu inceperea proiectului, am propus sa extindem limitele pietei. Am considerat piata ca fiind marginita de 4 fronturi stradale, deci s-o impingem ca si tratare pe latura de nord pana in fatada si sa o marcam printr-un alt tip de paviment, prin aceasta semnalizand faptul ca bulevardul de mare viteza existent se termina si se intra intr-un nou tip de spatiu, ma refer la tesutul orasului vechi”, declara pentru opiniatimisoarei.ro in urma cu ceva vreme arhitectul Radu Mihailescu, cel care a intocmit proiectul de reabilitare a pietei.

Pana la incheierea lucrarilor, statuia Sfantului Gheorghe a fost indepartata din piata, urmand ca aceasta sa-si recapete locul la final.

Dintre lucrurile descoperite merita sa fie pastrate si integrate in amenajarea ce urmeaza sa fie facuta doar zidurile bisericii iezuite si fragmentele descoperite ale vechii moschei. Integrarea zidurilor s-ar face prin modificiarea accesului in zona scufundata, am reorientat treptele de acces la zona cea mai de jos a amfiteatrului, treptele coboara pe langa zidul bisericii. Am si reamplasat statuia Sfantului Gheorghe in zona bisericii. Este o incinta de aproximativ patrata – 3 pe 3 – am considerat ca monumentul s-ar integra bine. Totodata, asezandu-l asa, il orientam spre sud-vest si poate fi pus mai bine in valoare”, a mai explicat pentru opiniatimisoarei.ro arhitectul Radu Mihailescu.

Materialele folosite la finisajul pietei raman aceleasi, care au fost propuse in proiectul initial, o suprafata va fi pavata cu caramida, de culoare ocru, si va fi inramata cu un chenar realizat din pavele de andezit.

Vom ridica zona cea mai scufundata a amfiteatrului, aceasta cota ar fi la aproximativ 1,80 m mai jos fata de nivelul terenului sistematizat. Am introdus si o rampa de acces pentru persoane cu dizabilitati locomotiri, pe frontul de est al amfiteatrului, se coboara pana la o cota intermediara, dupa care parcursul de-a lungul ruinei austrice”,  completa arhitectul.

amenajare-piata-sf-gheorghe-timisoara (1)

Pe peretele de vest al amfiteatrului ar urma sa fie amplasate steme ale oraselor cu care s-a infratit Timisoara. „Se pare ca este un loc potrivit pentru organizare de evenimente si atunci este bine sa se aduca aminte de aceste relatii noi ale orasului”, a mai spus Mihailescu.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dar, oare, va fi ea vreodata gata?La halul in care arata acum, la lunile de zile de cand este parasita si nu se lucreaza absolut nimic, sperantele de a o vedea renovata vreodata se indeparteaza pe zi ce trece.
    Ce oras ai fost, Timisoara, si in ce hal te-au adus incomptentii si hotii din „administratia”locala…..

  2. Deocamdata, in locul Pietii Sf. Gheorghe este doar un gropan si dupa cum (nu) se lucreaza nici aici, locul va ramane de izbeliste multa vreme. Mandatul lui Robu se va fi sfarsit demult si piata va fi la fel ca acum. Nu vedeti ca si celelalte santiere de pe strazile Timisorii stagneaza copios? Asta pentru ca nu s-au pus in aplicare mecanisme pentru pedepsirea intarzierilor in executarea conrtactelor. Peste tot, in Timisoara, este la fel, datorita indolentei firmelor, incompetentei autoritatilor si nu in ultimul rand, nepasarii crase.

  3. N-aveti si un film despre cum urma sa arate pasajul (dupa ce o sa se incalzeasca noaptea)?

  4. Nu cred ca e bine sa distrugem istoria acestui oras , practic , distrugem o parte din Timisoara . Ma duc la Unguri si ma uit cum arata o cabina telefonica , o placuta pe coltul casei cu denumirea strazii !. Am ce admira . La piata asta ce sa admir ?. Daca mi-as face o sufragerie mai mare ar arata la fel . Daca eu as fi decis , as fi renovat Piata asta axact asa cum e in vechile poze . Le-as fi pus poza in fata constructorilor si le-as fi spus , asa trebuie sa arate cind va fi gata !.

    • Subscriu la aceasta opinie. In goana dupa modernizare, se ingroapa istoria orasului (cu toate ca, zice-se, aceasta este scoasa la lumina) iar prin alte tari se poate observa clar dorinta de conservare a vechilor strazi si case. Am vazut ce au facut la Szeged cu renovarea cladirilor. Orasul arata nemaipomenit! Arhitectura este cea prezenta si in Timisoara, insa intr-o stare incomparabil mai buna. Copacii nu sunt macelariti de vreun primar dement, parcurile si strazile sunt ingrijite. Nu mai vorbesc de exemplul cel mai senzational de modernizare si sistematizare urbana, care este Parisul. Numai ca acolo capitala Frantei a avut parte de un arhitect genial, marchizul de Hausmann, care a lasat in urma-i orasul cunoscut acum, conservat perfect. pe cand la Timisoara ce va mai fi? Cladiri scorojite, case lasate sa se surpe singure, spatii verzi aflate intr-o stare deplorabila, pline de buruieni, iarba netunsa, intregul oras se degradeaza accentuat, spatiile verzi dispar sub „indicatiile” unui ratat perfect, ajuns primar, si asta in orasul florilor, cum era cunoscuta Timisoara acum vreo 25 de ani.

  5. Consider si eu ca trebuia mers pe o varianta cat mai apropiata de ceea ce era initial aceasta zona. Pare kitch ceea ce se vede in poze. Macar de nu s-ar ajunge si aici sa se faca o terasa sau un club in aer liber cu program de noapte, ca doar nu suntem campus monastiresc. Poate vine Mazare de Constanta sa inaugureze piata ( daca se mai inaugureaza vreodata…).

  6. cu rahatul de bile dispuse in paralel cu liniile de tramvai totul este de rahat, in mod sigur vor exista accidente grave mai ales cu micutii care nu pricep asa zisa simbolistica vazuta de arhitecti!

  7. este o mare tristete ca acest frumos oras in trecut, are un centru fara copaci, fara verdeata, cu alte cuvinte, span.S-a pietruit la repezeala si de mantuiala, detalii mizerabile, spatiu golit pentru ce? pentru tarabe si scene cu muzica de duzina, asurzitoare , celebrand ce ? viata buna a romanilor ? Pietonala ? plina de balti cand ploua, sa mai mentionez murdaria de pe jos si maturatorii care stau pe banci fumand la odihna ? sa avem pretentia ca-i oras european ? mergeti la Szeged oraselul unguresc de langa granita sa vedeti un oras cu adevarat renovat…………iar bilele imense de pe margini sunt o rusine, nu au nimic de-a face cu arhitectura locului. Totul pare a fi facut de amatori fara stiinta si echilibru arhitectural, fara cunostinta de ” sectiunea de aur ” De crema care se prelinge peste urmele bisericii din piata Sf. Gheorghe , nu mai vreau sa comentez.