TIMISOARA. Duminica, 10 iunie 2012 suntem chemati, din nou, la urne pentru a-i alege pe cei care ne vor reprezenta pentru urmatorii patru ani in administratia publica locala. Vom alege primarul, presedintele de consiliu judetean, dar si consilierii locali si judeteni.
Cei care vor primi cele mai multe voturi vor fi declarati castigatori. Totul se joaca pe o singura carte. Spre deosebire de alegerile anterioare, de aceasta data nu se va mai organiza un al doilea tur de scrutin. Totul se alege din prima!
Urnele de votare se deschid, duminica, la ora 7 dimineata si se inchid la ora 21 cand se anunta si primele rezultate ale sondajelor efectuate la iesirea din cabinele de vot.
Cine are drept de vot?
Vor putea participa la vot persoanele care au implinit sau implinesc varsta de 18 ani pana la data scrutinului electoral. In cazul in care un alegator implineste varsta de 18 ani in data de 10 iunie, acesta poate vota pe lista suplimentara, la sectia de votare unde este arondat. Important de mentionat este ca alegatorii pot vota numai la sectiile de votare unde sunt arondati. In cazul celor cu viza de flotant legea electorala a suferit unele modificari fata de alegerile din 2008. Mai exact, orice cetatean isi poate exercita dreptul de vot in localitatea in care este stabilit, daca a solicitat viza de flotant cu cel putin trei luni inainte de data alegerilor locale.
Buletinele de vot
Patru buletine de vot va primi fiecare alegator, atunci cand va vota. Este vorba de Buletinul de vot pentru alegerea primarului localitatii (acest buletin de vot contine chenare cu numele si sigla candidatilor), Buletinul de vot pentru alegerea presedintelui Consiliului Judetean (contine chenare cu nume si sigla candidatilor pentru aceasta functie), Buletinul de vot pentru alegerea Consiliului Local (contine chenare cu liste de candidati si sigla sub care acestia candideaza) si Buletinul de vot pentru alegerea Consiliului Judetean (contine chenare cu liste de candidati si sigla sub care acestia candideaza).
Cum votam
Singurul obiect care nu trebuie sa ii lipseasca unui alegator si fara de care acesta nu isi poate exercita dreptul la vot este Cartea de Identitate sau Buletinul de Identitate. Acest act, cu care alegatorul se legitimeaza, trebuie prezentat Comisiei care va retine actul pana dupa exercitarea votului alegatorului respectiv. In schimbul actului de identitate, votantul primeste patru buletine de vot (unul cu candidatii la functia de primar a localitatii, altul cu candidatii la functia de presedinte de consiliu judetean si cate unul pentru consiliul local si cel judetean) si o stampila. Cu acestea se duce, singur, in cabina de vot si va aplica stampila ce contine mentiunea ”VOTAT” pe unul din chenarele fiecarui buletin de vot, in functie de preferinte. In cazul in care stampila cu mentiunea ”VOTAT” va fi aplicata in afara chenarului sau pe mai multe chenare, votul respectiv va fi declarat nul. Odata exercitat votul, alegatorul impatureste fiecare buletin de vot si il introduce in urna de vortare. Ultimul pas este recuperarea Cartii de Identitate de la membrii Comisiei care intre timp au aplicat pe acesta un autocolant, dovada ca persoana respectiva si-a exercitat votul.
Alegerile locale in cifre
Potrivit datelor puse la dispozitie de Prefectura Timis, in judetul Timis sunt 612.006 cetateni cu drept de vot, pentru acestia fiind tiparite un numar de 2.754.280 de buletine de vot. Au fost organizate 589 de sectii de vot in judetul Timis, dintre care 212 in municipiul Timisoara si 32 in municipiul Lugoj. 57 de sectii de votare sunt organizate in celelalte orase ale judetului, iar 288 in comune.
Care sunt candidatii
S-au inscris in cursa electorala pentru functia de primar, in ordinea in care si-au depus candidatura: Nicolae Robu (USL), Szabo Francisc (UDMR), Ion Raducanu (UNPR), Mihai Baia (PSDM), Grigore Marinel Trif (PRM), Floare Dragomir (PP-LC), Adrian Orza UPT), Claudiu Butuza (Alianta Uniti pentru Timisoara), Gheorghe Noditi (PDL), Ioan Coriolan Garboni (ind.), Ilie Bertea (PP-DD), Marinel Suciu (Partidul Pro Demo), Stefan Ghireldea (Partidul Romaniei Europene), Rodica Vlad (PER) si Nicolae Antonie (PNDC).
S-au inscris in cursa electorala, pentru presedintia Consiliului Judetean Timis, in ordinea in care si-au depus candidatura: Titu Bojin (USL), Halasz Francisc (UDMR), Maria Petan (PP-LC), Valentin Gabriel Radulescu (PSDM), Iosif Ingrisch (UNPR), Constantin Ostaficiuc PDL), Adrian Nicolae Diaconu (PP-DD), Radu Carceie (Uniunea Pentru Timis) si Dan Lungu Ferdinand (Partidul Verde).
Actualul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu (PNtCD), care se afla la finalul celui de-al patrulea mandat, a decis sa nu mai candideze pentru cel de-al cincilea mandat de primar al municipiului Timisoara.
Cum s-a ales in 2008
In anul 2008, Gheorghe Ciuhandu (Alianta pentru Timis) a castigat alegerile din primul tur de scrutin, el obtinand 53,6% din voturile alegatorilor (42.828 de voturi), pe locul al doilea clasandu-se Gheorghe Ciobanu (PDL). Ciobanu a obtinut 16,5% din voturile alegatorilor (13.196 de voturi).
La presedintia Consiliului Judetean Timis, in anul 2008, Constantin Ostaficiuc (PDL) a obtinut 35,74% din voturile alegatorilor (83.700 de voturi), pe locul al doilea clasandu-se Ilie Sarbu (PSD) cu 25,85% (62.418 voturi).
Pareri
votati….violet…..PPDD
Prostii, votam cu ROBU! 😉
Bine zis… „noi, prostii, votam cu Robu!” Pt ca oamenii destepti isi dau seama ca e un om care nu va face nimic pt oras, asa cum nu a facut absolut nimic nici pana acum pt oras, pt echipa, sau pt romani in general!
Lia Iepure de la fitzuica ziua de vest a fost colaboratoare a securitatii , in curand veti afla incredibilul .
Timisoara are nevoie de o schimbare i schimbarea e Robu!