Universitatea de Vest Timisoara, Institutul Intercultural Timisoara (IIT) si Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis (CCIAT) anunta inceperea a patru serii de cursuri de formare profesionala in domeniul turismului.
Activitatile se deruleaza in cadrul Proiectului “Patrimoniu viu – o resursa nelimitata pentru dezvoltarea turismului”, finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera IPA Romania – Republica Serbia – Axa prioritara 1 “Dezvoltare economica si sociala”, Masura 1.2 – “Dezvoltarea turismului, inclusiv intarirea identitatii regionale a regiunii de granita ca atractie turistica” si deerulat de Universitatea de Vest Timisoara – partener coordonator, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, Institutul Intercultural Timisoara si Primaria orasului Kikinda (Sebia).
Avand in vedere faptul ca proiectul vizeaza dezvoltarea economica si sociala a comunitatilor prin turismul care valorifica patrimoniu cultural si natural, cursurile isi propun sa formeze specialisti care sa fie in masura sa transforme patrimoniul cultural si natural intr-o resursa atractiva de turism pentru dezvoltarea comunitatilor locale.
Cursantii sunt fi din arealele de interventie ale Proiectului: arealul Recas cu Recas, Mosnita Noua, Pischia, Remetea Mare, Cheveresul Mare, Topolovatu Mare, Masloc, Bogda, Herneacova; arealul Faget cu Faget, Curtea, Dumbrava, Manastur, Margina, Nadrag, Pietroasa, Fardea, Tomesti, Traian Vuia; arealul Caransebes cu Caransebes, Turnu Ruieni, Bolvasnita, Bucosnita, Slatina Timis, Armenis, Teregova; arealul Baile Herculane cu Baile Herculane, Iablanita, Mehadia, Cornea, Cornereva, Mehadica, Domasnea, Luncavita, Toplet; arealul Dubova cu Dubova, Svinita, Eselnita.
Cele patru serii de cursuri de formare profesionala in domeniul turismului sunt:
1.Scoala de iarna
Universitatea de Vest organizeaza o scoala de iarna intitulata „Patrimoniu cultural si dezvoltare regionala”, destinata studentilor, elevilor si tinerilor profesori din Romania si Serbia interesati de problemele patrimoniului cultural
Perioada: 26.02 – 02.03.2015
Locatia:Timisoara
2.Curs de ghizi in comunitate
Institutul Intercultural Timisoara (IIT) organizeaza pe durata a 5 zile, pentru un numar de 20 de participanti din Romania si Serbia – functionari publici, directori de camine culturale, bibliotecari, profesori, invatatori, preoti, reprezentanti ai GAL-urilor, reprezentanti ai societatii civile, proprietari de pensiuni, reprezentanti ai agentiilor de turism care au oferta interna, ai camerelor de comert din arealele vizate, un curs de ghizi in comunitati. Modulele de formare vor prezenta informatii despre istoria locala, cultura si civilizatie, folclor, geografie generala, comunicare interculturala si alte subiecte in functie de analiza nevoilor de instruire.
Perioada: 02-06.03.2015
Locatia: Buzias.
3.Curs de ghizi in orase
CCIA Timis organizeaza pe durata a 5 zile, pentru 24 de participanti, din Romania si Sarbia, din orasele Timisoara, Lugoj, Faget, Carasebes, Kikinda un curs de ghizi pentru orase. Cursanti sunt reprezentanti ai agentiilor de turism, ai structurilor de primire, ai camerelor de comert si ai societatii civile active in valorificarea patrimoniului cultural si natural, studenti etc. din arealele vizate de proiect.
Modulele de formare vor prezenta informatii despre istoria locala, cultura si civilizatie, arta si arhitectura, geografie generala, comunicare interculturala si alte subiecte in functie de analiza nevoilor de instruire.
Perioada: 02-06.03.2015
Locatia: Buzias.
Cursurile sunt sustinute de specialisti ai organizatiilor partenere.
4.Curs de valorificare a patrimoniului cultural pentru dezvoltare comunitara
Cursul este organizat de IIT, pe durata a 5 zile, pentru 24 de participanti din Romania si Sarbia care sunt: functionari publici, directori de camine culturale, bibliotecari, profesori, invatatori, preoti, reprezentanti ai GAL-urilor, reprezentanti ai societatii civile, proprietari de pensiuni, reprezentanti ai agentiilor de turism care au structuri primire si ai camerelor de comert, din arealele vizate.
Modulele de formare sunt: managementul ciclului de proiect cultural, managementul patrimoniului, dezvoltare comunitara, comunicare interculturala si alte subiecte in functie de analiza nevoilor de instruire.
Perioada: 09-13.03.2015
Locatia: Herculane.
Cursul este sustinut de formatori ai organizatiei Mihai Eminescu Trust, binecunoscuta pentru reusitele avute pe aceasta tema in comunitatile din Transilvania.
Toate aceste cursuri sunt gratuite, cheltuielile de cazare, masa si transport fiind suportate prin proiect.
In cadrul proiectului, va fi organizat si un modul de mentorat prin care participantii la cursuri vor fi ajutati sa gaseasca surse de finantare, sa dezvolte (in draft) un plan de afaceri si / sau un proiect cultural.
Modulul de mentorat va fi oferit de CCIAT pentru domeniul afaceri si de IIT pentru domeniul cultura.
Precizam ca etapa de inscriere pentru cursurile mentionate s-a incheiat.
Pe baza solicitarilor persoanele care si-au exprimat dorinta de participare la curs, s-a facut analiza nevoilor de instruire specifice prin completarea unui chestionar transmis acestora.
Selectia finala a dosarelor a luat in considerare incadrarea cursantilor in grupul tinta al proiectului si modul in care acestia au propus sa valorifice imediat cunostintele si informatiile primite la curs in dezvoltarea comunitatilor din arealele studiate prin proiect.
Numarul de participanti la cursurile de formare cu titlu gratuit este stabilit prin proiect.
Avand in vedere numarul mai mare de solicitari, partenerii de proiect au introdus intr-o baza de date pe cei care nu au raspuns criteriilor de participare, acestia urmand sa fie contactati pentru identificarea unor activitati similare.