TIMISOARA. Sute de doctori si asistenti din spitalele din Timisoara s-au perfectionat in diferite specializari, iar mii de pacienti din judetele Timis, Caras Severin si Mehedinti au beneficiat de screening online pentru cancerul gastric, cel de colon, de prostata si de col uterin, dar si de investigatii gratuite pentru depistarea diabetului zaharat.
Totul, in cadrul unui proiect tranfrontalier implementat cu succes de Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara, in parteneriat cu Spitalul Sf. Luka din Smederevo, Serbia.
„Proiectul s-a derulat intre 2019 si 2023, cu prelungire, din cauza pandemiei. A constat in renovarea unei cladiri, centrul de training si chirurgie experimentala al UMF, respectiv ridicarea unui nou nivel si renovarea tuturor incaperilor, conform noilor standarde, pentru a avea un circuit adecvat.
In paralel, au fost desfasurate 10 cursuri, peste 200 de medici si 40 de asistente au facut training in aceste cladiri, pe diverse teme. Pe langa aceasta parte, la colegii sarbi s-au desfasurat interventii chirurgicale, cele mai multe pe parte de ortopedie. De asemenea, s-a facut screening populatiei din cele 3 judete limitrofe Serbiei”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Alexandru Blidisel, managerul proiectului MEDICARE, directorul Centrul de Training si Chirurgie Experimentala Pius Branzeu.
La finalizarea proiectului, miercuri, reprezentantii UMF au primit vizita Monikai Hencskey – director de Comunicare si Afaceri Generale din cadrul Directoratului General pentru Politici Regionale si Urbane al Comisiei Europene, care a verificat modul de derulare a proiectului transfrontalier, dar si beneficiile pe care implementarea lui le-a adus comunitatii din cele doua regiuni.
„Universitatea de Medicina si Farmacie este una dintre cele mai deschise institutii de invatamant superior din regiunea noastra. Ne bucuram sa putem aduce un plus in pregatirea colegilor nostri medici, dar si a studentilor, prin implementarea unor astfel de proiecte, dar si ca putem sa beneficiem de schimb de experienta cu colegii nostri din Serbia. Este foarte important pentru noi, in domeniul medical, sa accesam astfel de programe de finantare europene, pentru ca in acest fel ne dezvoltam intreaga baza materiala si tehnica si investim in calificarea continua a colegilor nostri si a studentilor UMF.
Vreau in mod particular sa ii multumesc doamnei Anca Lolescu, director executiv Biroul Regional de Cooperare Transfrontaliera Timisoara, fara de care aceste proiecte nu ar fi fost posibile”, a spus medicul Cristian Oancea, profesor universitar Pneumologie UMF Victor Babes Timisoara.
Pe de alta parte, in cadrul proiectului transfrontalier, reprezentantii Spitalului Sf. Luka din Smederevo, Serbia, au oferit servicii de diagnostic si interventii chirurgicale laparoscopice si artroscopice pentru aproximativ 150 de pacienti, realizate cu echipamente ultramoderne si cu personal calificat, dupa cele mai inalte standarde in domeniu.
Proiectul, denumit „Infrastructura Medicala pentru Dezvoltarea de Servicii Chirurgicale de Excelenta in Zona Transfrontaliera”, finantat prin Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia, are o valoare totala de 1,2 milioane de euro, din care peste 997.000 de euro au reprezentat sprijinul nerambursabil din partea Uniunii Europene.
In ultimii 5 ani, in cadrul UMF Timisoara au fost implementate mai multe proiecte cu finantare europeana, intre care unele de personalizare a tratamentelor dietetice in obezitate, imbunatatire a sanatatii neurologice si psihiatrice, imbunatatire a serviciilor de chirurgie abdominala, in domeniul oftalmologiei, cel al obezitatii infantile, proiecte privind noi abordari in preventia si terapia cancerelor, managementul diabetului, dezvoltarea de servicii chirurgicale de excelenta si extinderea serviciilor medicale pentru persoanele cu boli genetice si rare.
Pareri
CORUPTIA din Sistemul de sanatate coordonat direct din Minister cit si partidele locale care isi favorizeaza acolitii incompetenti pe posturi de conducere