Cursuri gratuite si platite pentru someri, dar si pentru cei care n-au luat Bacalaureatul, la Universitatea Politehnica din Timisoara

TIMISOARA. Vesti bune pentru tinerii din Timisoara, si nu numai. Somerii si cei care n-au luat Bacalaureatul se pot inscrie la cursuri de IT&C, sustinute de specialistii Universitatii Politehnica din Timisoara. Mai mult, cursantii vor fi si platiti, gratie unui proiect pe fonduri europene.

Proiectul „Activ pe piata muncii” a demarat cu sperante mari la Timisoara. Zeci de tineri s-au inscris la cursurile sustinute de profesorii UPT. Vorbim de cursuri de dtp – grafician calculator, operator calculator electronic si retele, operator procesare text si imagini, designer pagini web, operator introducere, validare si prelucrare date, dar si de specialist in domeniul proiectarii asistate de calculator.

„Proiectul nostru se adreseaza tuturor celor care nu au un loc de munca, incepand de la cei care au cel putin 10 clase si chiar pana la cei care au terminat studii universitare, inclusiv master. Avantajul este ca se desfasoara pe domeniul IT, sunt 7 tipuri de cursuri care se pot derula cu specialistii Universitatii Politehnica din Timisoara. Proiectul este coordonat de Politehnica Bucuresti si mai sunt angrenate Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi si Universitatea Petru Maior din Targu Mures”, ne-a spus profesorul Ilare Bordeasu.

Potrivit reprezentantilor Universitatii Politehnica din Timisoara, la cursuri se pot inscrie tineri din tot vestul tarii, insa doar cei care nu si-au gasit un loc de munca, somerii si absolventii de liceu care n-au luat Bacalaureatul. Cei care nu sunt din Timisoara vor avea asigurate cazarea si masa.

„Totul este sa vina sa-si insuseasca o pregatire cu specialisti de inalta clasa ai UPT, iar la final li se cauta si un loc de munca. Avem cursuri de 80 de ore si chiar si un curs de 720 de ore, care se poate reduce la maximum 3 luni”, a mai spus profesorul Bordeasu.

„Universitatea Politehnica din Timisoara este intotdeauna deschisa spre a da curs unor astfel de oportunitati. Ne bucuram ca avem o noua sansa sa ne afirmam prin faptul ca participam activ la astfel de proiecte. Suntem o institutie recunoscuta ca facand parte din elita invatamantului romanesc. Suntem singura universitate din vestul tarii calificata in randul universitatilor de cercetare. Calculatorul a fost si inseamna revolutia secolului XXI, darama guverne, darama orice se poate darama. Participarea noastra la acest program inseamna un pas inainte”, a spus si Inocentiu Maniu, decanul Facultatii de Mecanica din cadrul UPT.

Profesorii timisoreni cauta asadar tineri intre 16 si 30 de ani care nu si-au gasit inca un loc de munca si vor sa se specializeze in domeniul IT&C. Potrivit managerului de proiect, profesorul Anton Hadar din cadrul UP Bucuresti, doar 30% din locuri au fost ocupate pana in prezent.

„Proiectul <<Activ pe piata muncii>> se desfasoara cu bani europeni, Universitatea Politehnica din Bucuresti l-a propus in urma cu un an, a fost declarat castigator si iata ca am pornit la drum. Speram sa-i ajutam foarte mult pe tineri, ei vor putea sa-si gaseasca multe locuri de munca in urma parcurgerii cursurilor. Sunt 7 cursuri, foarte importante, toate din domeniul Tehnologiei Informatiei si Comunicarii, toate se leaga de calculator, noi credem ca sunt cele mai cautate locuri de munca din Romania. Ne concentram foarte mult pe segmentul acesta intre 16 si 30 de ani, stim foarte bine ca in Romania sunt foarte multi tineri care n-au un loc de munca, unii dintre ei n-au luat nici Bacalaureatul, avem chiar un curs de 720 de ore pentru ei, le putem oferi o pregatire de durata si solida, le dam si subventie prin acest proiect. Subventiile depind de numarul de ore pe care le fac cursantii, merg de la 600 de lei pe luna catre sume mult mai mari, in functie de etapele parcurse, pentru ca noi facem consiliere, formare profesionala si mediere. Noi ne propunem sa angajam minimum 120 de persoane in campul muncii”, a declarat Anton Hadar.

Sunt asteptati sa se inscrie minimum 1.000 de tineri, urmand ca la final sa se faca si angajati. Pana acum, in urma cursurilor cursurilor sustinute de profesorii Politehnicii, 15 persoane si-au gasit locuri de munca.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si unde se fac inscrierile? La UPT nimeni nu stie nimic!