Curtea Constitutionala discuta cererile de anulare a alegerilor prezidentiale. CSAT analizeaza posibile riscuri la adresa securitatii nationale generate de actori cibernetici in procesul electoral

ccr.ro

Curtea Constitutionala se pronunta joi asupra a doua cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidentiale, depuse de doi competitori electorali, Cristian Terhes si Sebastian Popescu, clasati pe pozitiile 9 si 12 in urma alegerilor de duminica, cu 1,04% din voturi, respectiv 0,16%.din voturi.

CCR are pe ordinea de zi a sedintei de joi, de la ora 11.00, cererile de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale depuse de Sebastian Constantin Popescu si de Cristian Terhes, dar si ”Confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei in cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”. Ulterior, la Palatul Cotroceni are loc sedinta CSAT privind posibile riscuri la adresa securitatii nationale generate de actiunile unor actori cibernetici statali si non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

Sebastian Popescu acuza fraudarea legii electorale de catre Calin Georgescu, ”prin finantare ilegala a intregii campanii electorale, avand sustinere din afara granitelor tarii, din partea unor entitati statale cu scopul de a destabiliza Romania.”
Sebastian Popescu mai precizeaza in sesizarea prezentata de Digi 24 ca, potrivit Raportului Oficial al AEP, candidatul independent Calin Georgescu a raportat ZERO lei cheltuieli pentru intreaga campanie, „desi a desfasurat o activitate ampla de promovare prin materiale online, reusind sa obtina peste 2,1 milioane voturi, ceea ce implica in mod evident resurse logistice si financiare considerabile”.
Cristian Terhes a acuzat intr-o conferinta de presa fraudarea alegerilor si interventii care au afectat clasamentul in ceea ce ii priveste pe primii doi candidati, afirmand explicit ca prin aceasta actiune de fraudare a alegerilor a fost schimbata ordinea celor clasati in turul ll.
El a invocat iesirile publice, inclusiv live-uri pe Facebook, ale mai multor ”reprezentanti de marca ai USR” care au indemnat romanii din America sa o voteze pe Elena Lasconi. El i-a enumerat pe Catalin Drula si Vlad Voiculescu si a spus ca postarile acestora au avut mii de like-uri si de distribuiri.
Terhes a remarcat ca diferenta dintre candidatul clasat pe locul 2, Elena Lasconi, si cel clasat pe locul 3 este foarte mica.

In cazul lui Calin Georgescu, Terhes a sustinut ca au existat „o serie de boti care continuu chemau oamenii sa iasa la vot si sa voteze cu un anumit candidat, atat in preziua votului, lucru interzis, cat si in ziua votului”.

CE PREVEDE LEGEA

Potrivit art. 52, alin. 1 din Legea 370 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, Curtea Constitutionala anuleaza alegerile in cazul in care votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului sau, dupa caz, ordinea candidatilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. in aceasta situatie, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin in a doua duminica de la data anularii alegerilor.

Alineatul 2 al aceluiasi articol 52 prevede ca cererea de anulare a alegerilor poate fi facuta de partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale reprezentate in Consiliul Minoritatilor Nationale si de catre candidatii care au participat la alegeri, in termen de cel mult 3 zile de la inchiderea votarii. Cererea trebuie motivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza.

CCR trebuie sa solutioneze cererea pana la data prevazuta de lege pentru aducerea la cunostinta publica a rezultatului alegerilor.

Curtea Constitutionala trebuia sa valideze, cel tarziu pana vineri, in lipsa unor contestatii, rezultatul primului tur al alegerilor pentru presedintele Romaniei, sa anunte numele primilor doi candidati clasati care se vor confrunta in turul al doilea si care, conform rezultatelor anuntate de Biroul Electoral Central, sunt Calin Georgescu (independdent) si Elena Lasconi (USR), si sa asigure publicarea rezultatului in mass-media si in Monitorul Oficial.

Cel de-al doilea tur de scrutin ar urma sa aiba loc in 8 decembrie in tara si intre 6-8 decembrie in strainatate. Campania electorala pentru cel de-al doilea tur incepe in ziua in care s-a adus la cunostinta publica ziua votarii si se incheie in preziua votarii.

Mai multe AICI.

UPDATE: CCR a anuntat ca amana decizia in privinta alegerilor. Cel mai probabil va relua sedinta, vineri.

UPDATE: CCR cere renumararea voturilor din primul tur al alegerilor prezidentiale

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. 🤡😁🤡😁🤡

  2. Poate ii intreaba Curtea constitutionala pe dansii, cum au reusit sa ajunga sa participe in primul rand ca si candidati la alegeri daca ei nu au fost capabili sa adune nici macar numarul minim de 200 000 de sustinatori…declarat pentru inscrierea in cursa prezidentiala.

  3. Curtea comunista anuleaza alegerile, ziarele si platformele lor sterg toate comentariile anticomuniste, blocheaza platformele pe care nu le pot controla gen tiktok, telegram sau lavamail… iar spalatiipe creier cred ca traiesc in libertate..

    • Oare cine-i prostul cel care face manevre ori cel care pune botul și se lasă manevrat?😳

  4. surpriza surpriza.. cele mai multe vizualizari pe tiktok: laskoni.. georgescu pe trei..

  5. Parcă văd că la repetare se strâng voturile la Simion și arunci elimină candidați până iese cine trebuie că doar nu pot rămâne atât Nicu cât și Marcel pe dinafară.

  6. Acesta este un mesaj pentru oamenii inteligenti care intra pe acest site. Haideti sa ne mobilizam, sa iesim in masa la vot pe 8 decembrie, sa nu lasam prostimea sa ne decida soarta

  7. Eu propun ca CCR sa stabileasca ei direct cine este presedintele Romaniei . Astfel nu mai cheltuim banii degeaba pe alegeri , nu mai ne stresam cu alegerea candidatilor e.t.c.