Curtea de Apel Timisoara a impartit diplome de… inculpati, procurori, avocati si judecatori. Cauza penala, solutionata in doar 40 de minute

TIMISOARA. Afluenta mare de public la un proces penal judecat vineri la Curtea de Apel Timisoara, dupa ce conducerea instantei a decis ca rolurile magistratilor, al procurorului de sedinta si al avocatilor, care au asistat partile aflate in conflict, sa fie “jucate” de elevi din clasele primare.

Echipati in robe si pregatiti foarte bine pentru aceasta incursiune in lumea justitiei, micutii justitiari de la Liceul Teoretic. J. L. Calderon si Scoala Generala nr. 21 “Vicentiu Babes” Timisoara au demonstrat ca, atunci cand nu exista interese colaterale, un proces penal poate fi solutionat chiar si la primul termen de judecata.

In nici 40 de minute, cei trei “magistrati” au reusit sa evalueze probele incriminatoare aflate la dosar, sa audieze martorii, sa asculte pledoaria avocatilor si cererea procurorului de sedinta, pentru ca in final sa delibereze si sa pronunte sentinta. doi ani de inchisoare, cu suspendare, pentru un tanar care a comis un accident de circulatie soldat cu victime.

“Daca era vorba de Cocoana, cu siguranta nu mai era vorba despre suspendarea executarii pedepsei!”, a comentat parintele unui copil aflat in sala de judecata, facand aluzie la “criminalul cu Ferrari”, Adrian Cocoana, care a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare, dupa ce a ucis un pieton cu masina.

“Ziua Justitiei Civile Europene, care se marcheaza in fiecare an, la 25 octombrie, este un bun prilej pentru institutiile judiciare de a-si deschide larg portile pentru concetateni si de a promova astfel, intr-un mod transparent, activitatea de judecata, dar in egala masură si spiritul civic, si educatia juridica a comunitatii. Nu în ultimul rand, am prezentat publicului si nou introdusa institutie a medierii si suntem convinsi ca, prin intermediul micutilor timisoreni, am realizat o pledoarie in favoarea acestei modalitatii alternative de solutionare a unui conflict”, a precizat purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Cristian Pup, inainte de a imparti participantilor la acest proces simulat diplome care sa ateste calitatea lor de inculpati, judecatori, procurori sau avocati.

Senzatia de proces autentic a fost risipita de aparitia “mediatorului”, insotit de partile aflate intr-un conflict similar cu cel in care tocmai se pronuntase o sentinta de condamnare, care a declarat ca medierea a fost un succes, iar partile s-au impacat in schimbul unei despagubiri in valoare de 4.000 de lei.

“Noi nu facem pledoarii pentru infaptuirea actului de justitie, ci prin aceste procese simulate cu elevi incercam sa transparentizam etapele unui proces aflat pe rolul instantelor de judecata, pentru ca justitiabilii sa evite pierderea unor termene care-i pot aduce in situatia de pierzatori cu dreptatea in mana”, a subliniat si vicepresedinta Curtii de Apel Timisoara, judecatoarea Gabriela Lulciuc.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.