Curtea de Apel Timisoara a incercat sa ‘medieze’ conflictul latent dintre avocati si mediatori. Fara succes!

TIMISOARA. Conducerea Curtii de Apel Timisoara a anuntat ca, la sfarsitul anului, va evalua efectele medierii asupra actului de justitie, intrucat exista semnale ca adoptarea acestei proceduri ar conduce la prelungirea duratei proceselor.

Nu stim cate cazuri au fost rezolvate prin procedura medierii si nu au mai ajuns pe rolul instantelor de judecata, insa noi am constatat ca actul de justitie nu prea a fost deblocat, asa cum ne asteptam din momentul in care aceasta procedura a devenit obligatorie. In aceste conditii, la sfarsitul anului, in decembrie, vom evalua stadiul implementarii medierii si efectele acesteia asupra actului de justitie, iar in cazul in care vom stabili ca aceasta procedura este ineficienta si duce la prelungirea nejustificata a duratei proceselor, vom propune masuri. Spre exemplu, in Italia, medierea a bulversat actul de justitie si a dus la prelungirea duratei proceselor, motiv pentru care Italia a fost condamnata la CEDO, iar de vreo doi ani se incearca revizuirea acestei legi. Trebuie sa evitam ajungerea in aceasta situatie”, a precizat presedinta Curtii de Apel, Lidia Barac, in cadrul unei mese rotunde unde a incercat sa medieze rivalitatea dintre avocati si noua breasla a mediatorilor.

Intentia sa a fost, oarecum, dejucata de conducerea Baroului Timis, care, desi initial a anuntat ca nu mai putin de zece avocati vor fi prezenti la aceasta intalnire, in cele din urma nu a trimis pe niciunul.

Imi pare rau ca nici un avocat nu este prezent la aceasta intalnire! Poate ar fi cazul ca avocatii sa inteleaga ca noi nu suntem competitorii lor, nu le furam clientii, cum suntem acuzati, ci, de cele mai multe ori, cand intelegerea dintre parti nu este posibila, le pregatim partile pentru confruntarea din instanta”, a incercat sa explice mediatorul Lucian Ristea, cu observatia ca, in acest moment, harta medierii este plina doar din punct de vedere cantitativ, nu si calitativ.

Consultati asupra modului in care medierea si-a pus amprenta asupra proceselor pe care le conduc in salile de judecata, magistratii Curtii de Apel au confirmat semnele esecului medierii. “Niciuna dintre partile care au ajuns la mine in sala nu au fost interesate de intelegerea la mediator, deci niciun dosar nu a fost solutionat prin procedura medierii. Deocamdata, justitiabilii nu au incredere in aceasta procedura si, in consecinta, tot la justitie apeleaza”, a mentionat judecatoarea Daniela Calai, in timp ce judecatorul Marian Bratis le-a spus reprezentantilor mediatorilor, verde in fata, ca trebuie sa-si pescuiasca clientii.

Oamenii nu au incredere nici in judecatorii tineri, daramite in mediatori care nu inspira incredere. Nu vreau sa recurg la termeni biblici, dar dumneavoastra sunteti un fel de apostoli ai medierii. Legiuitorul v-a pus pe umeri foarte multe tipuri de litigii, in speranta deblocarii actului de justitie. Deocamdata nu s-a intamplat acest lucru si trebuie vazut de ce”, a precizat magistratul.

In timp ce la Curtea de Apel Timisoara se cauta solutii pentru functionarea medierii si degrevarea instantei de mii de dosare, la Bucuresti, mediatorii protesteaza public impotriva initiativelor legislative care vizeaza atribuirea calitatii de mediator avocatilor si notarilor.

Atat conform normelor europene, cat si a celor interne, profesia de mediator nu face parte din categoria profesiilor juridice si, ca atare, notarii si avocatii nu pot capata de drept calitatea de mediatori, iar informarea despre mediere, ceruta de lege in sensul unei actiuni ce tine de competenta mediatorului, nu poate fi efectuata de judecator, procuror, consilier juridic, avocat sau notar. Astfel, conform acestor modificari ale legii, activitatea de mediere risca sa fie furnizata de catre persoane nespecializate, fara pregatire in conducerea si desfasurarea procedurii de mediere si fara raspundere in aceasta privinta”, se sustine intr-un comunicat al Consiliului de Mediere.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Este foarte simplu de raspuns la „nelamuririle” magistratilor: 1. PROCEDURA medierii ca si procedura propriu – zisa finalizata printr-un proces verbal asupra medierii nu este obligatorie nici macar de la 01. aug. 2013, asa incat dupa epuizarea acestei proceduri partea nemultumita, pe mai departe, sa se adreseze instantei. Ceea ce este obligatoriu de la aceasta data este SEDINTA DE INFORMARE asupra medierii, etapa care nu poate PROBA realizarea medierii in conditiile in care justitiabilii sunt sfatuiti, de majoritatea avocatilor, ca aceasta procedura nu ii ajuta cu nimic si ca tot instantei le recomanda sa se adreseze. ASADAR degrevarea instantei nu poate avea loc cat timp prin tot felul de masinatiuni, a se vedea ultima prin care av. le este recunoscut dreptul de a informa asupra medierii (desi devin incompatibili in conditiile aceleasi legi sa mai reprezinte partea in litigiul „mediat”), actul de mediere este impiedicat in primul rand de cei care se prezinta ca reprezentanti sau aplicanti ai legii. Discutia ar fi mai lunga dar cred ca am atins punctele principale in incercarea de a raspunde distinsilor domni magistrati, intrebarii: de ce justitiabilii nu raman in mediere?

  2. Pentru d-na judecator Lidia Barac ,,In data de 15 iunie 2013, Guvernul Italian a emis un decret prin care introduce din nou procedura medierii ca etapa prejudiciara obligatorie in anumite procese civile si comerciale. Premierul italian, Enrico Letta, a declarat ca masurile luate fac parte din recomandarile Uniunii Europene in domeniul justitiei civile (private), estimandu-se ca prin aceasta procedura instantele ar fi degrevate de aproximativ 1 milion de procese in urmatorii 5 ani.,,Ca atare nu strica sa fi ,, la zi ,, cu informatia in domeniu. 2.Din Noul Cod de Procedura Civila aplicabil din 15.02.2013 Art. 21: Incercarea de impacare a partilor
    (1)Judecatorul va recomanda partilor solutionarea amiabila a litigiului prin mediere, potrivit legii speciale.
    (2)In tot cursul procesului, judecatorul va incerca impacarea partilor, dandu-le indrumarile necesare, potrivit legii.Intrebare{chiar daca e retorica},, Cati distinsi judecatori au recomandat medierea si au aplicat acest articol de lege?,,.D-lui judecator Marian Bratis iirecomand pescuitul sportiv ca si relaxare. Pana prinde pestele ,, de aur ,, ii recomand deasemenea sa studieze art.99 art. 100 si art.159 din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti modificat prin HOTARAREA CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII
    nr. 504 din 21 iulie 2011.{un indiciu..sunt referitoare la obligatiile magistratilor privind medierea ,,}. Una din solutiile de functionare a medierii si degrevarea instantelor judecatoresti din arealul Curtii de Apel Timis sa fie schimbarea viziunii asupra acesteia din partea magistratilor ,fiind totodata in trend cu un curent european de modernizare a justitiei si societatii romanesti ? .

  3. Actul de mediere nu reprezinta nimic pt societate la acest moment .Domnii mediatorii (si nu numai ),au lumea lor mica si roz (pe care o vor mai mare),in care au impresia ca totul li se cuvine .De fapt nu este asa.D-l Bratis are dreptate :chiar aveti nevoie sa va castigati increderea oamenilor in primul rand si pe urma sa pretindeti alte doleante.Increderea este un mare 0 la ora actuala!Toti au ajuns mediatori (multi fara nici o valoare in afara taxei de 800 euro cat a costat aceasta „pregatire”).