Curtea de Apel Timisoara initiaza jurnalistii in tainele noului Cod Civil

Punerea in aplicare a noului Cod Civil, intrat in vigoare de la 1 octombrie, da batai de cap atat celor mandatati sa-l puna in aplicare, avocati si juristi, cat si persoanelor fizice si juridice carora li se adreseaza.

Ca o consecinta imediata a intrarii in vigoare a noului cod, s-a constatat cresterea numarului de litigii de pe rolul instantelor de judecata, dar si lipsa actelor normative care sa puna in aplicare institutiile prevazute in noua lege.

Numarul mare de articole introduse in plus in noul Cod Civil, de la 1.400 la 2.600, presupune transferul a noi raporturi dintre persoane din domeniul social in cel juridic, dar si necesitatea reglementarii unor institutii noi, cum ar fi fiducia, promisiunea de imprumut sau conventiile matrimoniale.

Tocmai pentru ca noul Cod Civil sa devina mai accesibil publicului larg,  conducerea Curtii de Apel Timisoara a demarat o serie de conferinte de presa, in cadrul carora sunt explicate intr-un limbaj sintetic, prin evitarea expresiilor complicate din punct de vedere tehnic-juridic, noile institutii civile. Prima conferinta de acest gen a prilejuit purtatorului de cuvant al Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Cristian Pup, o trecere in revista a modificarilor intervenite in cazul divorturilor, in paralel cu definirea in limbaj “profan” a conventiei matrimoniale.

Vor fi 12 asemenea conferinte de presa, fiecare cu cate doua teme de discutie, care au ca scop diseminarea in randul publicului, intr-un limbaj accesibil, a modificarilor din noul Cod Civil. in conditiile in care acestea vor avea un impact major asupra relatiilor civile din societatea romaneasca, am considerat esential ca oamenii sa-si cunoasca noile drepturi si obligatii civile”, ne-a declarat Cristian Pup.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.