Cutremur devastator in Noua Zeelanda. Cel putin 65 de morti

Un puternic cutremur de 6,3 a zguduit orasul Christchurch din Noua Zeelanda. Cel putin 65 de persoane si-au pierdut viata, a anuntat premierul John Key, in vreme ce primarul orasului a anuntat ca cel putin 200 de oameni ar fi sub daramaturi.

Orasul cu 350.000 de locuitori e aproape in ruine si pagubele par sa fie imense. Cutremurul s-a produs luni-noapte, la 1.51, ora Romaniei, la cinci kilometri de Christchurch. A fost cu atat mai distrugator, cu cat epicentrul a fost la adancime mica, numai 4 kilometri. Cladiri intregi, deja fragilizate de un seism de 7 grade, in septembrie, s-au transformat in mormane de moloz.

Cei care se aflau in masinile prinse sub cladirile prabusite n-au avut nicio sansa. Pasagerii a cel putin doua autobuze au avut aceasta soarta.

In timp ce echipele de interventie organizau evacuarea si acordau primul ajutor ranitilor, o replica de magnitudine mai mica a provocat un nou val de panica.

Aeroportul orasului a fost inchis, iar spitalul – evacuat. Dupa seism, telecomunicatiile si alimentarea cu electricitate erau intrerupte, iar in unele locuri, au fost semnalate incendii si inundatii de la conductele sparte.

Seismul a fost urmat de mai multe replici, cu magnitudini de pana la 5,6, si a provocat distrugeri masive. Christchurch, cu o populatie de 340.000 de locuitori, a mai fost afectat, la 4 septembrie 2010, de un cutremur cu magnitudinea 7, care nu s-a soldat insa cu victime.

Nenorocirile de acest gen nu sunt rare in Noua Zeelanda. Peste 14.000 de cutremure au loc anual aici, dar mai putin de zece sunt grave. Cel din septembrie a avariat sute de cladiri, si a provocat pagube de 3 miliarde de dolari.

Asociatia Presei din Noua Zeelanda relateaza ca tot mai multe gravide s-au prezentat la spitalul din Christchurch avand un risc de nastere prematura, ca urmare a socului suferit din cauza cutremurului.

Marmureanu: Energiile descarcate in Noua Zeelanda scad posibilitatea producerii unui seism in Romania

Cutremurul din Noua Zeelanda influenteaza direct situatia din Romania. Directorul Institutului de Fizica a Pamantului Gheorghe Marmureanu a declarat ca energiile descarcate acolo scad posibilitatea producerii unui cutremur mare in tara noastra.

„Din punctul nostru de vedere, din punctul de vedere al Romaniei, este o situatie favorabila din cauza ca energia se descarca acolo. Suntem oarecum in umbra noi aici cu partea asta pentru ca partea noastra in umbra va dura pana in 2022”, a declarat Marmureanu.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.