Cutremur, tsunami, radiatii, reteta dezastrului din Japonia dupa o saptamana de la seism. VEZI FOTO SI VIDEO! La Fukushima se incearca solutia Cernobil: reactoarele ingropate in beton

JAPONIA. Pentru evitarea unui dezastru nuclear se duce o lupta contracronometru in Japonia. Specialistii iau tot mai mult in calcul sa ingroape reactoarele intr-un sarcofag de beton pentru a opri scurgerile de radiatii, cum s-a intamplat la Cernobil.

Intr-un gest de sacrificiu suprem, de care putini muritori ar fi in stare, 50 dintre angajatii centralei de la Fukushima incearca inca sa raceasca reactoarele. Deocamdata, autoritatile nipone au ridicat gradul de primejdie pana la nivelul 5 din 7, pe scara accidentelor atomice.

La datorie fara incetare! Cei mai buni ingineri japonezi de la centrala Fukushima Daiichi lucreaza zi si noapte pentru a evita o catastrofa nucleara.

Specialistii au reusit sa scada usor nivelul radiatiilor de la reactorul 3, in urma stropirii cu apa, insa toate cele 6 reactoare continua sa puna probleme. Statele Unite cred ca procesul de racire a barelor de combustibil nuclear poate dura saptamani intregi.

In cursul zilei de vineri, la o saptamana dupa declansarea dezastrului, eforturile angajatilor de la Fukushima Daiichi se concentrau pe restabilirea legaturii electrice cu cel putin doua reactoare, pentru restartarea sistemelor de racire, si pe reluarea procesului de stropire, pentru a le reduce temperatura.

In cursul noptii de joi spre vineri inca 30 de autospeciale si 140 de pompieri s-au alaturat echipelor care muncesc deja la racirea reactoarelor, reusind sa obtina o reducere a radiatiilor, de la 309 microsieverti la 279,4 microsierveti pe ora. Criza este in continuare serioasa si are mari sanse sa continue saptamani bune de acum.

Specialistii americani spun ca situatia de la Fukushima poate dura chiar luni de zile. In acest timp japonezii se pregatesc pentru o  noua actiune ampla de stropire cu apa a reactoarelor incinse.

Premierul japonez Naoto Kan a declarat ca situatia de la centrala nucleara Fukushima ramane „foarte grava”.

Cum arata acum Fukushima?

O tensiune densa de poti sa o tai cu cutitul pluteste deasupra centralei de la Fukushima, unde se fac eforturi supraomenesti pentru racirea reactoarelor 3 si 4. Angajatii de acolo, care au ramas pe pozitii, duc aceasta misiune aproape sinucigasa ca sa evite un dezastru nuclear ce ar putea afecta pe toata lumea. Pentru prima oara de la cutremur, inginerii niponi au reusit sa repuna in functiune, partial, sistemul electric al reactorului 2, iar asta le-a readus speranta ca vor putea raci incarcatura radioactiva. Situatia critica e departe de a fi depasita, chiar daca in ultimele ore expertii niponi au detectat o scadere a nivelului de radiatii din zona centralei.

„Toata noaptea, s-au facut eforturi sustinute de a conecta centrala la o sursa externa de electricitate. Oficialii niponi sustin ca incearca astfel sa reporneasca generatoarele electrice, pentru ca acestea, la randul lor, sa reporneasca sistemul de racire. Ar incepe astfel un proces lung si lent de incetinire a vitezei cu care se incalzesc aceste reactoare”, explica Stan Grant, corespondent CNN. In ultimele ore Statele Unite au furnizat Japoniei cinci pompe de inalta presiune si 100 de costume de protectie impotriva emisiilor radioactive. Acestea sunt destinate angajatilor centralei care, de o saptamana, duc o lupta socotita de multi sinucigasa. Ar face orice sa evite cel mai rau scenariu posibil.

„Temerile vin de la partea aceasta unde e stocat combustibilul nuclear consumat. Aceasta e zona care ii ingrijoreaza pe oficialii americani, pentru ca ei cred ca nivelul apei de racire a scazut, dintr-o cauza sau alta, sub barele de combustibil. Chiar daca avem de a face cu combustibil nuclear consumat, acesta este in continuare activ din punct de vedere radiologic. Si daca nu e racit cu apa, se incalzeste pana la temperaturi foarte mari si degaja o enorma cantitate de radiatii”, spune Tom Foreman, corespondent CNN. In aceasta dimineata, exact cand s-a implinit o saptamana de la seismul cu magnitudinea 9, japonezii au tinut un minut de reculegere in amintirea victimelor. Combinate, cutremurul si valul tsunami inalt de 10 metri au provocat distrugeri de o amploare coplesitoare.

„Acesta este „Armaggedon-ul Naturii”. Cat cuprinzi cu privirea, n-a mai ramas nimic. I-am vazut pe localnici trecand printre ruine, printre case. De fapt, nici nu se mai pot numi case. Oamenii iau diverse lucruri, poate incearca sa recupereze macar o bucatica din ceea ce era viata lor inainte. E greu de privit”, povesteste Brian Todd, corespondent CNN. In tot acest timp, in Tokyo ia amploare un alt fenomen. Mii de straini, care vor sa paraseasca Japonia de teama radiatiilor, petrec ore la randuri chiar mai mari decat cele la alimente.

„In medie, 1.000 de oameni vin la Birou (n.r. de Imigrari) in fiecare saptamana. Oficialii japonezi spun ca doar ieri au venit 10.000 de oameni si cred ca astazi sunt chiar mai multi. Guvernele acestor oameni ii sfatuiesc sa plece. Statele Unite sustin ca cetatenii americani ar trebui sa ia in considerare plecarea. Marea Britanie, Australia si Noua Zeelanda spun ca cetatenii lor ar trebui sa plece, din moment ce serviciile de baza sunt la pamant. Francezii insa, sunt si mai directi. Le spun cetatenilor lor: „Plecati, pentru ca exista un risc maxim de contaminare radioactiva!”, spune Anna Coren, corespondent CNN.

CITESTE SI:

Momente cruciale la Fukushima in prag de dezastru nuclear. Urmatoarele 48 de ore sunt critice in Japonia

Dupa cutremur, tsunami si radiatii, Japonia se confrunta cu gerul. Regiunile devastate, lovite de ninsori

Autoritatile nipone evacueaza populatia din jurul unei a doua centrale nucleare

Imparatul Japoniei a facut primele sale declaratii dupa dezastrul de vineri

Soarta lumii in mainile a 50 de oameni: eroii de la Fukushima

Tsunami, pedepsa divina pentru egoismul japonezilor? O spune chiar guvernatorul de Tokyo

Alerta nucleara maxima: Radiatiile de la Fukushima sunt catastrofale, Japonia cere ajutor international

Top foto cu cele mai cutremuratoare imagini de la catastrofa provocata de cutremurul din Japonia! Vezi aici cele mai infioratoare fete ale dezastrului!

Unde se vor produce urmatoarele cutremure majore?

Panica si disperare in Japonia: Miezul unui reactor nuclear de la Fukushima a inceput sa se topeasca!

Cutremurul din Chile din 1960 a avut o magnitudine de 9,5 grade pe scara Richter! Vezi cele mai puternice cutremure produse in ultimul secol

Japonia, tara cea mai bine pregatita in caz de tsunami sau cutremur

Seism de 8,9 in Japonia. Un tsunami de zece metri a devastat regiunea de nord-est! A fost decretata stare de alerta nucleara. VEZI FOTO SI VIDEO SOCANTE!

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Intr-adevar situatia devine pe zi ce trece critica…
    Vor mai raci reactoarele cel putin 2 saptamini abia apoi vor putea turna sarcofagul…
    Sint 4 reactoare afectate la Fukushima,nu UNUL ca la Cernobil,inchiderea a 4 reactoare va fi complexa…