Daca tocmai ai iesit de pe bancile scolii si n-ai lucrat nicio zi in facultate sau daca esti de mult timp in somaj si nu-ti gasesti nicio slujba care sa se potriveasca cu ceea ce ai facut anterior, tinzi sa spui la interviul de angajare ca nu ai experienta. Specialistii in resurse umane spun, insa, ca si cei care nu au lucrat nicioadata pot prezenta viitorului angajator anumite calitati care il pot ajuta in obtinerea locului de munca ravnit. Totul depinde de felul in care te prezinti la interviu si de felul in care iti redactezi CV-ul!
Pe o piata a muncii in continua contractie pentru mai bine de un an, pentru tinerii fara experienta este o provocare sa-si gaseasac un loc de munca.
Fie ca nu gasesc in oferta de locuri de munca vacante jobul pe care si-l doresc, fie ca nu reprezinta ceea ce cauta angajatorii, tot mai multi absolventi ajung sa stea in somaj si un an de zile pana cand reusesc sa se angajeze.
Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, numarul absolventilor de studii superioare care primesc ajutor de somaj a ajuns la aproape 53.000 in luna septembrie, nivel record inregistrat in ultimii 20 de ani, in conditiile in care, anual, aproximativ 100.000 de romani termina o facultate.
De ce este atat de greu? Pentru ca, din cauza crizei economice, multe companii si-au redus activitatea si, totodata, si numarul de locuri de munca, iar, pe de alta parte, pentru ca, pentru putinele joburi pe care le scot la concurs, angajatorii prefera oameni cu experienta, ca sa nu mai fie nevoiti sa investeasca in formarea profesionala.
Chiar si asa, specialistii in resurse umane spun ca nu este totul pierdut si ca exista sanse si pentru cei fara experienta. Trebuie insa sa accentuezi toate aspectele care te pot ajuta in cariera profesionala, fie ca este vorba de voluntariat, fie ca este vorba de programe de internship la care ai participat in timpul facultatii.
Cum iti sporesti sansele de angajare, atunci cand nu ai experienta? In primul rand, gandeste-te ce ti-ar placea sa faci, care este domeniul in care ai vrea sa-ti cladesti o cariera si canalizeaza cautarea doar pe joburile din aria respectiva. Intra pe site-urile companiilor in care ai vrea sa lucrezi si chiar daca nu au joburi vacante, trimite-le un CV, pentru ca, in momentul in care fac recrutari, sigur te vei afla printre cei chemati la interviu.
Gandeste-te care sunt calitatile profesionale si abilitatile pe care le ai! De exemplu, in timpul studentiei, poate ca erai o persoana organizata, memorai foarte bine, erai bun la cercetare sau la interactiunea cu ceilalti. Te gandesti, poate, ca toate aceste calitati nu au nicio relevanta atunci cand iti cauti un loc de munca, si totusi, sunt calitati pe care viitorul angajator ar trebui sa le stie despre tine.
Trece toate aceste calitati in CV-ul tau, dar intr-un context care sa le puna valoare. Povesteste, pe scurt, situatii in care ai folosit aceste calitati pentru a duce la bun sfarsit un proiect.
Valorifica in CV-ul tau orice activitate pe care ai avut-o in studentie. Fie ca ai facut voluntariat sau un stagiu de internship, fie ca ai scris numeroase eseuri sau lucrari de cercetare, ele merita sa fie amintite in CV.
Daca nu ai experienta profesionala, asta nu inseamna ca aceasta categorie trebuie omisa din CV. Creeaza o rubrica denumita „Experienta academica si profesionala“, in care enumera toate activitatile in care ai fost implicat inca din primul an de facultate. Chiar si participarea la concursuri sau la competitii sportive ii poate spune viitorului angajator ceva despre tine: faptul ca esti o persoana competitiva, careia ii plac provocarile si care vrea sa fie pe primul loc.
Chiar daca ai terminat facultatea si evident ca vrei sa-ti gasesti un loc de munca, asta nu inseamna ca trebuie sa stai acasa doar cu ochii pe site-urile de recrutare. Implica-te in orice activitate de voluntariat care-ti place sau incearca sa intri intr-un stagiu de internship intr-o multinationala.
Aceste stagii au devenit din ce in ce mai frecvente in ultimii ani, pentru ca este o modalitate de recrutare pentru angajatori. Si chiar daca nu esti norocosul care sa fie ales sa ramana in companie dupa terminarea stagiului, cu siguranta experienta capatata iti va fi de folos si va cantari la CV. Daca nu stii cum sa intri intr-un astfel de program, cauta pe site-urile marilor companii la care ai vrea sa lucrezi sau viziteaza targurile de joburi unde sunt prezentate si o multitudine de programe de internship.
Totodata, daca tot nu te angajeaza nimeni si ai timp la dispozitie, de ce sa nu te inscrii la un curs? Fie ca este vorba depre un curs postuniversitar, care sa te ajute sa te specializezi, fie ca este vorba, pur si simplu, despre un curs de calificare, oricare dintre ele te va ajuta in cautarea unui loc de munca.
Laudate si criticate in egala masura, retelele de socializare te pot ajuta si ele sa-ti gasesti un loc de munca. Intr-o epoca in care informatiile circula cu viteza luminii, este foarte usor sa iei legatura cu oameni care te pot ajuta la angajare. Fie ca sunt fosti colegi de facultate sau prieteni ai acestora, daca postezi pe o asemenea retea cateva date despre tine si despre asteptarile tale de la un loc de munca, este posibil sa citeasca cineva care sa aiba nevoie de tine.
Si, mai ales, ca si experienta, conteaza la fel de mult si atitudinea pe care o ai la interviu. Daca il iei pe “nu” in brate si daca ii spui, blazat, potentialului angajator ca nu ai experienta pentru ca nu te-a angajat nimeni pana acum, este posibil ca nici de data asta sa nu ai noroc. In schimb, daca este activ si spui ca, desi nu ai experienta, esti gata sa inveti si sa te implici in actualele proiecte ale companiei, ai sanse sa-ti gasesti primul loc de munca.