Daca faceam un ceaun de zilele comunei, un simpozion sau o masa rotunda, poate ne calificam. Color the Village, proiectul sutelor de voluntari care salveaza de la pieire casele de poveste ale Banatului, respins de la finantare de CJ Timis. ‘Nu are relevanta culturala’

TIMISOARA. Si-au castigat aprecierea in toata tara, dupa ce cu devotament si implicare, de mai multi ani, isi dedica timpul si energia pentru a strange langa ei oameni inimosi care nu lasa sa piara o mostenire fabuloasa a Banatului: casele cu arhitectura de poveste uitate in paragina ori pentru care nu se gasesc resurse sa fie reabilitate si pastrate.

Vorbim de voluntarii de la Acasa in Banat, asociatie din Timisoara coordonata de doi tineri daruiti comunitatii, Nicoleta si Radu Trifan. Sute de voluntari si companii li s-au alaturat de a lungul anilor in proiecte ce au scos la lumina zestrea acestor locuri.

Unul dintre ele, unic in Romania, e Color the Village, care la prima editie de anul trecut s-a bucurat de o sustinere uriasa. 200 de oameni au reparat si zugravit zeci de case din localitatea Eftimie Murgu in doar 3 zile.

Mai multe imagini AICI.

Anul acesta, voluntarii s-au indreptat spre comuna timiseana Racovita, unde vor sa reabiliteze alte zeci de case cu arhitectura specifica Banatului.
Asociatia a inscris proiectul in Agenda Culturala a Consiliului Judetean Timis din acest an incercand sa obtina o finantare cat de mica, bani cu care sa cumpere materiale de constructie. Comisia care a analizat lista cu proiectele inscrise a decis ca actiunea nu e indeajuns de… culturala ca sa merite vreun ban si a respins-o la jurizare. Au fost excluse si alte evenimente traditionale, care se petrec in aer liber, insa au fost declarate eligibile o serie de simpozioane sau expozitii foto ori sarbatori ale unor comune din judet.
Nici criteriile de selectie nu au fost prea clare.

Dupa editia de anul trecut din Caras-Severin am fost foarte entuziasmati sa venim in Timis cu acest concept. Am facut o intreaga cercetare sa alegem un sat potrivit, inclusiv cu ajutorul publicului, am ales Racovita, langa Buzias. Este un sat putin cunoscut care pastreaza o arhitectura compacta, de inspiratie baroca. Sunt fatade relativ simple, dar cu o forma inconfundabila, cu modele elegante, create de renumitii mesteri nemti din Bacova.
Am fost destul de optimisti ca vom obtine un sprijin financiar din partea Consiliului Judetean Timis, asa ca atunci cand am vazut cum s-a facut punctajul am ramas surprinsi. Am fost depunctati la capitolul „relevanta culturala”, or ce este mai relevant pentru cultura Banatului decat sa salvam si sa promovam patrimoniul care inca se mai pastreaza? Din punctul nostru de vedere, nu este doar relevant, este absolut critic sa actionam acum, altfel, in urmatoarele decenii, se va pierde masiv specificul arhitectural din satele Banatului. Poate ca, daca depuneam un proiect ca sa publicam un studiu despre arhitectura din Racovita si sa facem un simpozion la final, aveam mai multe sanse. Dar Asociatia Acasa in Banat este una de actiune, vrem sa ne implicam, sa intervenim, sa ajutam comunitatile locale.
Ca proiectul este de interes pentru public o dovedeste si faptul ca sunt deja peste 200 de voluntari inscrisi. Am reusit sa atragem doi sponsori importanti, insa fondurile nu sunt suficiente pentru a asigura toate cheltuielile necesare. Sigur, putem sa cerem voluntarilor sa vina cu manusi, cu pensule, bidinele, o galeata de vopsea si chiar un sandwich de acasa, dar mai omeneste este sa reusim sa le oferim noi materialele necesare si chiar o masa calda, traditionala, or noi acum inca nu avem fonduri pentru toate astea. Cu toate astea nici nu ne punem problema sa renuntam la proiect, ne vom adapta si ne vom mobiliza astfel incat sa ducem la bun sfarsit proiectul„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Radu Trifan, presedintele Asociatiei Acasa in Banat.

Inscrierile voluntarilor pentru Color the Village 2020 Racovita continua AICI.

Au fost excluse de pe lista finantarilor si alte proiecte culturale deja traditionale, cum ar fi festivalul Plai, Street Delivery Timisoara sau Festivalul European de Film, care s-ar fi desfasurat in aer liber oricum, nu doar in conditii de pandemie. Unii dintre organizatori au si depus contestatii la decizia Comisiei, insa n-au avut castig de cauza.

Vezi AICI componenta comisiei de jurizare si lista proiectelor care au intrunit un punctaj de peste 60 pentru a primi bani, ramase pe Agenda Culturala a Consiliului Judetean Timis pana la finele anului, care au fost aprobate in sedinta de joi a CJT.

CITESTE SI: Cand oamenii fac minuni. Alte 4 mori de apa, reabilitate de voluntari in doar doua zile. Un nou traseu turistic deschis de Asociatia Acasa in Banat, proiect pornit de la Timisoara 

CITESTE SI: O minunatie. Cum s-a colorat un sat de poveste din Banat in doar 3 zile cu ajutorul a 200 de voluntari, intr-un proiect unic in Romania – Color the Village. Foto

CITESTE SI: Minunile facute de oameni cu suflet mare continua. Ce casa de 100 de ani, valoroasa, dar cazuta in paragina, va fi salvata si renovata cu ajutorul voluntarilor de la Asociatia Acasa in Banat

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.