Daca nu modifica taxa auto si nu restituie banii, Romania risca sanctiuni UE si noi procese

Romania risca sanctiuni financiare din partea Uniunii Europene daca nu modifica urgent taxa auto si nu restituie din sumele platite.

Sanctiunile UE vor fi aplicate in urma declansarii unei posibile proceduri de infringement, iar statul roman ar putea avea numeroase alte procese cu proprietarii de masini, inclusiv cu cei care au pierdut initial in instanta.

Avertismentul a fost transmis Executivului de catre expertii juridici din Ministerul Justitiei, care au analizat problema taxei auto la solicitarea premierului Emil Boc, se arata intr-un document intern al Guvernului.

Juristii explica faptul ca litigiile privind concordanta dintre OU 50/2008 privind taxa auto si dreptul comunitar au survenit pe fondul unei accentuate instabilitati legislative, in conditiile in care aceasta ordonanta a fost modificata succesiv de sapte ori in doar doi ani, si ca judecatorii Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE) au calificat taxa auto , in versiunea sa initiala, ca reprezentand o discriminare indirecta intre vehiculele de ocazie importate si cele deja inmatriculate in tara inainte de intrarea in vigoare a taxei, respectiv la 1 iulie 2008.

In acelasi timp insa, juristii arata ca discriminarea a fost mentinuta si in variantele ulterioare ale OU 50/2008, astfel ca declararea si a acestor acte normative drept neconforme este doar „o chestiune de timp”.

„Daca aplicand taxa asupra unui autoturism similar celui din cauza Tatu se constata, din calcule, ca se mentine un nivel de taxare ridicat pentru astfel de autovehicule de import in timp ce autovehicule similare de pe piata autohtona nu sunt taxate sau sunt taxate mai redus, apreciem ca efectul discriminatoriu a fost conservat si perpetuat in cadrul variantelor ulterioare ale OU 50/2008, iar constatarea neconformitatii si a acestora este doar o chestiune de timp. De altfel, pe rolul CJUE se afla o alta cerere de pronuntare a unei hotarari preliminare introdusa de Tribunalul Gorj-cauza Nisipeanu, prin care instanta solicita Curtii sa se pronunte cu privire la compatibilitatea OU 50/2008, asa cum a fost modificata prin alte ordonante”, se arata in document.

Potriviti sursei citate, Ministerul Justitiei a atentionat Guvernul inca din februarie 2009 ca ar trebui avuta in vedere restituirea diferentei dintre taxa achitata conform OU 208/2008 (prima modificare a ordonantei 50-n.r.) si taxa calculata potrivit proiectului de act normativ de la acel moment.

Juristii avertizeaza astfel Guvernul ca o eventuala optiune de a nu adopta nicio masura legislativa in cazul taxei auto presupune ca statul va fi obligat de instantele de judecata, in toate litigiile, sa restituie taxa cu dobanzi si cheltuieli de judecata aferente, iar Comisia Europeana ar putea initia actiuni de sanctionare a statului roman.

„Orice decizie de mentinere a OU 50/2008 in varianta actuala, in conditiile in care a fost declarata neconforma cu dreptul UE, presupune asumarea riscului de declansare a actiunii in constatarea neindeplinirii obligatiilor. Aplicarea unor sanctiuni pecuniare statului roman (sub forma unei sume forfetare si/sau al unor penalitati) poate interveni in conditiile in care acesta nu va respecta hotararea pronuntata de CJUE in cadrul unei eventuale proceduri de infringement”, se arata in document.

Sanctionarea pecuniara a unui stat membru poate interveni in cadrul unei a doua proceduri declansate de catre Comisie, daca statul in cauza nu a respectat prima hotarare a CJUE.

In acelasi timp, expertii juridici recomanda Guvernului sa emita o ordonanta de urgenta pentru returnarea taxei auto , avertizand ca orice decizie de a nu returna taxa presupune asumarea dobanzilor si a cheltuielilor de judecata.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.