Daca un elev dintr-o clasa e confirmat pozitiv la COVID, toti copiii vor fi testati. Anuntul ministrului Sanatatii legat de ziua in care se redeschid scolile

Se cauta o strategie pentru testarea elevilor in scoli, iar deschiderea lor va fi decisa in functie de situatia epidemiologica din fiecare localitate in preajma datei de 8 februarie.

CITESTE SI: Numar urias de programari pentru vaccinarea anti COVID-19 in Romania. Unde au fost epuizate toate locurile pentru urmatoarele 20 de zile 

Ministrul Sanatatii a anuntat cum se va face testarea anti COVID in scoli, daca acestea vor fi redeschise dupa 8 februarie.

Daca cineva apare intr-o ancheta epidemiologica, drept contact al unui pozitiv, acesta va fi testat, fie ca e copil, fie ca e adult. Daca un copil dintr-o clasa este testat pozitiv, atunci toti copiii vor fi testati”, a spus Vlad Voiculescu.

El a mai precizat ca persoanele simptomatice vor fi incluse, de asemenea, in campania de testare rapida in scoli.

Voiculescu a mai spus ca data de 8 februarie pentru deschiderea scolilor, anuntata joi de presedintele Iohannis, ”nu e o garantie, dar e o promisiune ca daca evolutia lucrurilor ne permite, este un obiectiv pentru acest guvern sa deschida scolile”.

Scolile vor folosi teste rapide antigen pentru testarea elevilor, a anuntat Andreea Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, intr-o interventie la Digi 24.

Aceasta a precizat ca Ministerul Sanatatii va colabora cu Institutul National de Sanatate Publica pentru a elabora o strategie de testare in scoli.

De asemenea, elaboram un ghid de conduita in scoli in ceea ce priveste masurile de igiena”, a spus secretarul de stat.

Potrivit acesteia, testele rapide antigen au ca avantaj raspunsul rapid, in 15 minute. “Testul rapid va fi efectuat in cabinetele scolare de catre medicii scolari”, a completat oficialul.

Toate scolile din zonele cu indicele de infectare sub 1,5 incep cursurile pe 8 februarie, a anuntat, joi, presedintele Iohannis.

El a precizat ca aceasta decizie este valabila pentru situatia in care situatia epidemiologica nu se inrautateste. ”O decizie finala va fi luata pe 2 februarie”, a spus Iohannis.

Se revine la sistemul descentralizat care tine cont de evolutia in fiecare localitate.

In localitatile aflate in scenariul verde toti copiii merg la scoala si la gradinita.

In scenariul galben merg in continuare la scoala copiii din ciclul 1-4 si copiii din clasele terminale, dar si copiii de la gradinita.

In cazul in care localitatea intra in scenariul rosu, adica peste 3 cazuri la mia de locuitori, continua pentru un timp sa mearga la scoala si la gradinita doar ciclul primar, restul nu mai merg la scoala.

Atunci cand se ajunge rata de infectare peste 6 la mie, localitatea se carantineaza si scolile se inchid si se trece in online.

Toate aceste lucruri vor deveni realitate daca lucrurile nu se schimba grav. Decizia finala va fi luata in 2 februarie, când vom avea o sedinta de evaluare.”

Decizia a fost luata dupa o intâlnire la Palatul Cotroceni cu premierul, ministrul Educatiei, ministrul Sanatatii.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In octombrie in clasa copilului meu au venit la scoala copii care aveau parinti infectati, toti am aflat cand era prea tarziu pentru ca ni s-a ascuns acest lucru. Eu cred ca daca se merge pe buna credinta a celor infectati vom avea parte de situatii grave.Sa nu uitam ca copii chiar asimntomatici transmit boala si dupa ei vin la terminarea orelor cele mai vulnerabile pesoane, dar statul si asa nu prea mai vrea sa plateasca pensii……Germania a testat periodic copii la scoala si a ajuns sa inchida. Ma indoiesc ca noi alegem solutia castigatoare. in septembrie am inchis la 3 la mie acum pragul s-a dublat, am gasit noi tratamentul minune si nu stim.O sa ni se spuna ca educatia e primordiala si ca copii trec prin procese negaive din punct de vedere psihologic, dar daca copii s-ar infecta bunicii si foarte probabil acestia ar muri, prin ce procese psihologice ar trece acel copil? Parerea mea personala e ca intre educatie si viata eu aleg ….viata.Cred ca educatia o mai putem reface, am vazut oameni geniali care s-au nascut in timpul razboiului, daca o viata se pierde nu mai e nimic de facut,

  2. @Costi, ai spus TOT cu asta: „statul si asa nu prea mai vrea sa plateasca pensii…”
    Da, asa este. Nu vezi ca nenorocita aia de Turcan le spune pensionarilor sa mearga din nou la lucru daca nu le convine mizera de pensie iohannisto-PNLista?! Cat dracu sa mai lucreze cineva care are deja peste 40 de ani de contributivitate? Unde sa lucreze pensionarii cand si asa NU SUNT LOCURI DE MUNCA?! Avem peste 500.000 de someri, adica locuri de munca IN MINUS . Iar nenorocita aia spune ca pe langa astia 500000 aflati in evidente (dar cati nu mai sunt?) inca cateva sute de mii sa-si caute de lucru! Romania are un deficit de peste 1 mil. de locuri de munca si fara pensionarii trimisi la munca doar ca sa scape iohannistii de plata pensiilor. Pai guvernul lor ticalos ofera locuri de munca ptr cei trimis la munca de Turcan?! Cine angajeaza persoane cu varsta de peste 60 de ani daca guvernul prin subventiile acordate angajatorilor ii incurajeaza sa angajeze pers. de peste 50 de ani (varsta activa ), recunoaste INDIRECT ca cei peste 50 de ani nu prea-si gasesc de lucru?! Stii ca si promisa indexare cu rata inflatiei se refera la inflatia de anul TRECUT, deci nu ajuta cu nimic ptr mentinerea puterii de cumparare AZI cand preturile explodeaza? Ungaria indexeaza pensia ptr 2021 cu rata inflatiei anticipate ptr 2021, adica ptr preturile de anul asta!!!