Daca veti vedea iarasi buruienile ‘cat casa’ in Timisoara, sa nu va enervati. Primaria anunta o noua strategie: taie iarba mai rar de acum incolo. Cei mai ‘fericiti’ vor fi alergicii la ambrozie

TIMIȘOARA. Primăria Timișoara anunță în avans cetățenii că nu se va omorî cu tăiatul ierbii nici anul ăsta, ca să… protejeze natura.

CITESTE SI: Umbrelutele colorate de altadata, inlocuite cu globuri cu flori suspendate in centrul orasului. Pregatiri pentru Targul de Pasti de la Timisoara. FOTO

Municipalitatea transmite că buruienile vor crește mai mari prin parcuri și spații verzi, pentru că vor fi cosițe mai rar și asta pentru că e mai bine pentru ‘polenizatori, păsări și sol‘.

Primăria Municipiului Timișoara adoptă măsuri pentru protejarea solului și biodiversității printr-o gestionare responsabilă a cositului ierbii. Astfel, societățile de întreținere a spațiilor verzi vor aplica o cosire mozaicată – pe bucăți, și vor extinde perioada dintre intervenții în aceeași zonă pentru a sprijini polenizatorii, păsările și solul”, ne anunță administrația Fritz.

Reprezentanții primăriei adaugă că așa va fi menținut ‘un echilibru între aspectul estetic și mediul înconjurător sănătos‘. Vin și cu o explicație… științifică.

Iarbă mai înaltă dezvoltă rădăcini puternice, reține mai bine apă și previne compactarea terenului. Florile spontane, precum păpădia și trifoiul, oferă hrană polenizatorilor, iar iarbă mai înaltă creează un habitat sigur pentru fauna locală. Prezența insectelor înseamnă o sursă mai mare de hrană pentru păsări și menține populația acestora în mediul urban. Odată cosită, materia organică suplimentară îmbogățește solul și reduce riscul de eroziune
Această strategie aduce și alte beneficii: consum redus de combustibil și mai puține emisii de carbon. În plus, vegetația mai înaltă reduce necesarul de udare prin menținerea umidității, generează mai multă umbră la sol și ajută la reglarea temperaturii în oraș. Totodată, vegetația mai variată îmbunătățește estetică orașului”, se arată în comunicatul municipalității.

Reprezentanții primăriei adaugă că programul de cosire va începe de săptămâna viitoare, însă numai acolo …’unde e necesar‘.

Noua strategie care lasă buruienile să crească în voie până la un moment dat va fi primită cu… entuziasm de timișorenii alergici la ambrozie, pentru care de mulți ani fiecare sezon de înflorire este un calvar. Aceasta pentru că nicio administrație nu a fost în stare să limiteze înmulțirea plantei care le afectează omenilor grav sănătatea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pai!
    N-ar fi mai potrivit sa creze niste spatii de pasunat in parcurile orasului?!
    Ar avea primaria, vaci, oi, capre, bivoli, tapi, poate si niste galinacee pentru oua, ca tot vin sarbatorile pascale si n-ar mai cheltui din buget, pentru hrana persoanelor defavorizate. Iar aia de la Horticultura, s-ar specializa in cresterea animalelor si supravegherea lor la pascut in parcelele mozaicate!
    Parese ca la astia din primarie, le-o intrat gargauni in cap, pe-o ureche si-or ramas acolo ca era infundata cealalta! Aia cu care-i ascultau la audiente pe petenti.
    P.S.
    Poate si niste stupine, ca mintenas infloresc teii si salcamii, iar mierea e sanatate curata si ceara are mare cautare la mitropolie.

    • Super ideea , la cât de murdara este Timișoara de o vreme încoace măcar sa se astupe mizeria cu iarba și boscheți căci asa o sa para Timișoara curata ! Acuma și mai mare frica o sa fie sa ieși prin parcuri căci cinestie ce sare din boscheți.

      • Niste pseudojurnalisti HABARNIȘTI, cu reflexe suveranisto-comuniste RETROGRAZI la STIINȚĂ si DEZVOLTARE. Care nu stapinesc nicio limbă straina care le-ar mai deschide orizontul si cultura de prin publicatii straine EVOLUATE. Nu foar CopyPaste din presa mioritica

    • Dezv fauna locala…,adică sobolanii? Lgbt istii se vor putea retrage la hotel tufa cu ocazia asta

    • Mai cititi CÎRCOTAȘILOR suveraniști fără multă școală…Ptin UE se incasează chiar subvenție ptr mini-pajistile astea INTRAVILANE, care sporesc calitatea aerului, bașca asigură Biodiversitatea prin floricele amestecate, la care trag și albinele.
      Plin de PROȘTI de bodegă postaci bagatori in seama cu carnet la PSD ori partide RUSOFILE

      • Când ești prost de mic, crezi toate prostiile inventate de usr ca să își acopere incapacitatea de a gestiona problemele orasului

    • Corect cu polenul la mitropolie

  2. Oras murdar avem.Ne trebuie si buruieni.

    • Bine ai spus,mare adevar. TIMISOARA MURDARA….acum si CU BURUIENI SI AMBROZIE MAI MULTA !!! Esti un primar grozav Frit…..vai de noi si vai de orasul asta….TRIST RAU !!!!

  3. SI PANĂ ACUM TOT MAI RAR AU TĂIAT IARBA,USR-IȘTII LUI FRITZ NU-S BUNI DE NIMIC SI CONTINUĂ SĂ SE FACĂ DE RAS🤣🤣

    • Corect. De ce tzipa?

  4. sa scoatem si asfaltul de pe strazi secundare, asa apa de ploaie completeaza apa freatica…

  5. Ca de obicei, încă o metodă useristă de a sifona mai mulți bani

  6. Când nu a făcut nimic 4 ani, l-ati reales pe fritz!! Asta este! Peste 4 ani votați-l din nou!! Și nu va mai plângeți!

  7. Bună dl primar ar fi bine sa facem contracte cu păscutul vacilor dar cel mai profitabil ar fi oile lui Becali și am scăpat de cosit. Oricum Timișoara rămas la curățenie și transport pe ulimu loc în zona de vest PS.un contract cu dl Becali ne salvează de multe lucruri rămase în paragină fațade de locuințe care se dărâmă e.t.c!

  8. Atentie la neatentie !

    Planul e identic cu cel care a fost pus in practica cu maternitatea Odobescu.

    Mai exact: se lasa sa creasca iarba pana parcul e de nefolosit. Apoi se propune o revenire la taiatul ierbii cu o firma la un pret astronomic. Astfel populatia accepta contractul la un pret nesimtit de mare. Administratia asasinului economic delapideaza legal banul public cu ajutorul firmei care va retaia iarba.

  9. Ce fel de jurnalism e ăsta? Neasumat („publicat de redacție”), nedocumentat (n-ați întrebat și voi pe cineva care se pricepe la ecologie urbană?), fără a întreba și partea luată în bășcălie (ați sunat măcar la Primărie?).
    Comentarii de un analfabetism ecologic crunt, cu aromă de călingeorgism și stepă rusă.
    Rușinos!
    (Pentru proști: ambrozia înflorește în jurul datei de 01 august, deci până atunci nu vor fi probleme cu alergiile. Alergiile la iarbă, fluturi, păsări, natură, în general, se tratează cu școală și bun simț.)

    • Cine nu e cu usr-ul e cu rusii !

    • In sfarsit un comentariu de om normal. Am inceput sa le caut in mlastina asta de analfabeti functional, de frustrati nemedicamentati si de jurnalism de scara de „blog”‘.
      Felicitari, Dane!

    • Nu cred ca initiativa asta este de la USR pentru ca e o chestie prea inteligenta si benefica pentru societate si mediul in care traim. Cred ca sunt prin primarie si oameni care inca mai gandesc, dar au stat ascunsi pana acuma

      • Bine spus 👌👏

    • Stimate idiot, cu pretenții telectuale și de fin cunoscător de biologie și ecologie, plin de importantă, cam ca docții georgistii invocați, pentru că ești doar plin de păreri și total habarnist, studiază nițel fenomenul legat de răspândirea ambroziei și de metodele de combatere, care, se vede treaba, îți sunt complet străine. Dar ții musai să ii pui la punct pe alții.

      Și îți spicuiesc de pe siteul oficial al Ministerul Sănătății, nicidecum de pe tiktok.

      „Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice. În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane), preferând solurile nisipoase, mai puțîn fertile, ușor alcaline. Crește spontan pe terenurile lăsate pârloagă, în principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite, pe șantierele de construcțîi, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, producând pagube semnificative de recoltă.

      Când elimină polenul și devine periculoasă pentru sănătatea omului?

      Buruiana ambrozia produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, cu precădere în verile secetoase”.

      Eu sunt alergic de ani de zile la mizeria asta, în cea mai nasoală formă, iar administrațiile da, sunt impotente. Toate, fara exceptie. Vrajelile astea cu polenizarea ca să justifice că n-au chef să cheltuiască bani pe cosit sunt pentru penibili ca tine. P.S. Mai ai multe de învațat despre şcoala şi bun simț.

      • Stimate domn, uite niste fapte concrete, din Timisoara, nu de pe site-uri. Sunt aproape 10 ani de cand ma ocup de starpit ambrozia, la scara mai mica, ce-i drept. Colaborez si cu alti amici si rude, ne ajutam reciproc. Planta se raspandeste cu precadere in aprilie si in perioada sfarsit de august – inceput de septembrie. Am cosit iarba doar de doua ori pe an, exact in aceste perioade. Desi polenul se raspandeste in milioane de particule, ambrozia nu creste intre alte plane inalte care au densitate mare, iarba sau buruieni. Nu stiu de ce, dar asta se intampla practic. Daca sapi si lasi pamant proaspat expus, garantat va aparea ambrozia acolo. Mai creste in zone cu iarba mica (scunda). NU am folosit ierbicide acolo unde creste iarba sau alte plante (flori, buruieni, etc.), exceptie a fost o portiune de teren stearpa, unde era pamant necultivat, fara pic de vegetatie. In urma cu 3-4 ani au crescut niste exemplare uriase de ambrozie, peste 1 m inaltime, cu tulpina groasa de n-am putut sa o tai. Am stropit frunzele cu ierbicid, intr-o saptamana secetoasa din august. N-a mai crescut de atunci. In rest, cand o vad o smulg cu mana, are radacini superficiale si e usor de smuls. Nu trebuie „adunate” plantele, dupa smulgere se usuca in cateva ore. Daca le smulgi inainte de polenizare, succesul e garantat.

    • Trebuie sa te contrazic. Datele teoretice spun un lucru, dar realitatea practica este alta. Din cauza incalzirii timpurii a vremii, multe plante printre care si ambrozia, isi incep ciclul vegetativ implicit mai devreme. Infloritul ei numai are loc doar in August, ci chiar din Iunie, Iulie. Ca dovezi sunt marturiile alergologilor, care primesc pacienti in toiul verii cu simptome de rinita alergica (eu de ex.) si au remarcat cat de devreme apar. Nu numai asta, dar si oamenii alergici la ambrozie deja reactioneaza in timpul verii si in jurul meu, pe cine cunosc. Iar ambrozia, crede-ma ca nu e recunoscuta inca nici macar de gradinari, pt ca nu exista o preocupare sau o intentie sa se scape/previna de ea. Si ca rezultat, scapa de sub radar ca „simpla buruiana” din zone chiar centrale ale orasului, precum restaurante de pe malul Begai, unde gasisem exemplare inflorite de peste 1 m cot la cot cu ghivecele cu flori in fiecare an. Iar de gradinari, ca exemplu, ambrozia lasata pe straturi sa se faca la fel de 1 m si nescoasa din dif zone cu spatii verzi in fata blocurilor sau caselor (din nestiinta asta iti fac si scandal dc le scoti tu). Sunt zone chiar neglijate de care am amintit la alte stiri, cum e zona str. Garii, langa calea ferata unde anual ambrozia creste nestingherita sauu tocmai in cimitirele din oras. Cine locuieste langa un cimitir si iese vara din casa sau doar trece pe langa el, imediat stranuta incontinuu. Si nu 1 planta pe o suprafata mare, ci zeci-sute- sau mii imprastiate peste tot, pt ca am fost si sa verific si le-am gasit din plin. Problema asta trebuie pe deoparte sa fie constientizata, luata in serios, invatata si echipele care se ocupa de aceste exemple de spatii verzi(si nu numai) sa isi faca treaba mai bine.

  10. Revolutia bunei guvernari in domeniul spatilor verzi + regenerarea urbana in domeniul peisagistic

  11. Pai parcurile sunt pline si azi de frunze vestejite si cazute de asta-toamna. Faptul ca ne anunta ca va taia mai rar buruienile nu ar trebui sa mire prea mult – in fond, rahat ai votat, rahat primesti.

  12. Nu ma pricep, asa ca am intrebat inteligenta artificiala ce parere are despre comunicatul primariei. Mi-a zis ca:

    Analiza comunicatului primăriei pe care l-ai furnizat dezvăluie o serie de elemente care pot fi interpretate ca tehnici de influențare sau manipulare subtilă, menite să convingă publicul de beneficiile unei decizii (probabil lăsarea ierbii necosite sau reducerea frecvenței de tundere). Iată o evaluare detaliată:

    1. Apelul la ecologie și știință

    Exemple: „Iarbă mai înaltă dezvoltă rădăcini puternice, reține mai bine apă și previne compactarea terenului”; „Florile spontane… oferă hrană polenizatorilor”; „materia organică suplimentară îmbogățește solul”.

    Analiză: Comunicatul folosește un limbaj cu tentă științifică pentru a da impresia de autoritate și obiectivitate. Termeni precum „rădăcini puternice”, „polenizatori” sau „eroziune” sunt specifici și sugerează că decizia este bazată pe studii sau expertiză, fără a oferi însă dovezi concrete (ex. studii, date). Aceasta poate fi o strategie de a câștiga încrederea publicului fără a permite verificarea afirmațiilor.

    Manipulare potențială: Lipsa surselor sau a detaliilor cuantificabile (câtă apă reține? cât de mult scade eroziunea?) poate ascunde exagerări sau generalizări.

    2. Prezentarea unilaterală a beneficiilor

    Exemple: „Consum redus de combustibil și mai puține emisii de carbon”; „îmbunătățește estetica orașului”; „ajută la reglarea temperaturii”.

    Analiză: Comunicatul enumeră doar avantajele, fără a menționa posibile dezavantaje (ex. aspectul neîngrijit al ierbii înalte, riscul de alergii din cauza polenului, proliferarea insectelor nedorite precum țânțarii). Această omitere intenționată creează o imagine idealizată și evită contraargumentele evidente, influențând percepția publicului într-o singură direcție.

    Manipulare potențială: Prin omiterea aspectelor negative, se reduce spațiul de dezbatere și se sugerează că opoziția la această strategie ar fi nejustificată sau ignorantă.

    3. Apelul la emoții și valori pozitive

    Exemple: „Habitat sigur pentru fauna locală”; „hrană pentru păsări”; „estetica orașului”.

    Analiză: Comunicatul apelează la sentimente pozitive precum grija pentru natură, protecția animalelor și frumusețea mediului urban. Aceste elemente sunt menite să genereze simpatie și să alinieze publicul cu o cauză „nobilă”, reducând probabilitatea criticilor. Cine s-ar opune păsărilor sau florilor?

    Manipulare potențială: Utilizarea unor imagini idilice (păpădii, trifoi, păsări) poate masca alte realități practice (ex. riscuri sanitare sau nemulțumirea cetățenilor față de un aspect dezordonat).

    4. Generalizări și afirmații vagi

    Exemple: „Vegetația mai variată îmbunătățește estetica orașului”; „ajută la reglarea temperaturii în oraș”.

    Analiză: Afirmațiile sunt formulate vag, fără a specifica în ce măsură sau în ce condiții se produc aceste beneficii. „Estetica” este subiectivă, iar „reglarea temperaturii” nu este cuantificată (câte grade scade temperatura?). Această ambiguitate permite primăriei să evite responsabilitatea dacă rezultatele nu sunt vizibile sau dacă apar controverse.

    Manipulare potențială: Vaguitatea face dificilă contestarea afirmațiilor, lăsând impresia că totul este benefic fără a oferi un teren solid pentru evaluare critică.

    5. Justificarea economică și ecologică

    Exemple: „Consum redus de combustibil și mai puține emisii de carbon”; „reduce necesarul de udare”.

    Analiză: Aceste argumente sunt introduse pentru a sugera că strategia nu doar protejează natura, ci și economisește bani publici, apelând astfel la interesul pragmatic al cetățenilor. Totuși, nu se oferă cifre concrete (cât combustibil se economisește? cât scade bugetul?) pentru a susține aceste beneficii.

    Manipulare potențială: Lipsa datelor precise poate ascunde faptul că economiile sunt minime sau că alte costuri (ex. gestionarea reclamațiilor) ar putea apărea.

    Concluzie

    Comunicatul folosește o combinație de tehnici manipulative subtile: autoritate aparentă, apel la emoții, prezentare unilaterală și vaguitate strategică. Scopul pare să fie justificarea unei decizii deja luate (probabil reducerea cosirii ierbii din motive bugetare sau logistice) sub pretextul beneficiilor ecologice și estetice, fără a lăsa loc pentru o dezbatere reală. Pentru a contrabalansa această influențare, ar fi util să se ceară primăriei date concrete (studii, costuri, impact măsurat) și să se ia în calcul opiniile cetățenilor afectați direct.’

    Fiecare crede ce vrea din ce poate🤡😁🤡

  13. VEGETAȚIA si in special iarba ajută la reglarea temperaturii in oraș, lucru care este foarte benefic si necesar mai ales in ultimele veri…
    Ia stați voi la lasatul serii dupa o zi caniculară într-un loc unde iarba e cosita aproape până la sol si stați acolo unde e vegetație sa vedeți diferența si la aer si la temperatura.
    Si da, se pot aduce si animale la pășunat daca se dorește (ca o gluma..), dar oare mai sunt si alții care simt vara ca te topesti ca o lumânare in oraș?
    Ce credeți ca face VEGETAȚIA la canicula si ce credeți ca face cimentul sau solul unde vegetația a fost super cosita ca sa fie estetic si „la linie”.
    Oare nu ați văzut cat de repede se parjoleste?

  14. Deci cu cate grade va scadea temperatura in oras daca se face cosire „mozaic” in loc sa se coseasca la 7…10 cm uniform?🤡😁🤡

    Basti, ma

  15. ” Unde nu-i cap vai de picioare” Citind cu atentie comentarile la nastrusnica ideie de intretinere a spatilor verzi ma gandeam ca este pacat sa nu selectioneze pe unul linre acestia pentru functia de director sau sef la serviciu mediu al primariei …..!!!!! Abia acum am inteles de ce nu se sapa rabatele de trandafiri din piata V ,la fel si buruiana din gardurile vi care este la concurenta cu talia bietului lemn cainesc ,chiar ma gandeam ce ocupati sant cei doi viceprimari si insusi primarul ca nu fac observatile de rigoare celor direct raspunzatori….???? Nu jigniti pe D l Fritz el nu este specialist in domeniu desi am cam vazut ca se cam pricepe la toate ,alti sant cei care doresc sa-i compromita priceperea…….!!!! Nu mai aruncati cu noroi in S.C. Horticultura ei executa ce spun cei de la CENTRU oricum de ani buni sectorul este cordonat de tot felul de oameni carora le lipseste doar specialitatea ,…..! Cum adica iarba inalta consuma apa mai putina si eu credeam ca este invers…..protectia insectelor nici asta nu am inteles sa inteleg ca de acum tantari sant cei protejati buna si asta….despre pasari eu care credeam ce spuneu uni ca zboara la zeci de Km dupa hrana si insecte…..pai atunci opriti goana ciorilor din parcuri si tineti sedinte de lucru la umbra platanilor pe bancile frumos pistruiate….???? Totusi cred ca problema este la partea financiara a primariei….!!!!!!

  16. Suntem obosnuiti cu Amazonia de Banat :))) anii trecuti au fost horror din acest punct de vedere. Eu am votat usr pe alte principii ca sunt mai corecti, insa pe vremea lui Robu d.p.d.v al intretinerii era mai bine , se spalau si soselele la un moment dat. Daca te duci acuma prin cartiere, multa mizerie.

  17. Intr-adevar pot spune ca sustinerea mediului e cea mai buna varianta, insa modalitatile care o fac nu sunt intotdeauna atat de eficiente. Asa cum este aceasta taiere in mozaic. Si mie imi place biodiversitatea, dar in zona parcurilor urbane vorbim mai degraba de o „biosaracie”. Cate specii de plante si animale regasim? Numeri pe degete banalele rame, melci, furnici, gandaci, broaste si broaste raioase daca sunt in apropiere de un iaz, apa propice ; muste, tantari, poate cativa bondari sau albine, cateva pasari si in rest pisici sau caini maidenezi care mai trec din cand in cand si evid oamenii. Plantele si fungii sunt iara f limitate. Deci care e acea diversitate sporita mai exact ?
    Cineva mai sus a oferit niste intrebari perfecte pentru planul acesta : care sunt datele concrete despre aceste beneficii? Se justifica de ex. pt 0,5°C mai scazute ale aerului aceasta abordare? Cata poluare, CO2, pot sechestra acele plante lasate sa creasca in voie? Cata apa consuma?
    Alte intrebari pe care le-as adauga : Nu pot deveni un mediu prielnic pt mai multa poluare defapt? Daca iarba creste suficient de inalta, poti arunca f usor orice deseu mic si sa fie ascuns pana la taierea/uscarea ei. Sunt destule chistoace de tigari, peturi, sticle sparte, plasticuri, doze, etc. aruncate peste tot prin oras si parcurile nu sunt excluse nici aici.
    Banii salvati de pe aceasta metoda, sunt suficienti ca sa sprijine in mod real alte proiecte? Astfel incat sa se justifice ca aduce o economisire substantiala.
    Nu puteau fi ocupate aceste spatii doar cu iarba si buruieni, in schimb cu diverse specii autohtone sau/si perene, care printre altele pot si sa ofere beneficii faunei restranse, dar si sa persiste in mod indelungat pe terenuri si sa aduca un plus estetic? Sunt o gramada de specii perene care pot sa prospere la umbra copacilor, semiumbra sau plin soare si acele plante pot intr-adevar sa dubleze ca functie estetica mai buna, dar si sa sechestreze din CO2 (perenele sunt mai eficiente la asta), cat si sa fie mai cost eficiente decat cv bianual sau anual, ex. panselute.